Sınavların iptal olup olmadığı gündemde araştırılan konular arasında yer alıyor. 29 Mart tarihinde liselerde hazırlık, 9, 10, 11. sınıf öğrencilerinin sınavlarının başlaması planlanıyordu. Vaka sayısı artınca takvimde değişiklik oldu.  Liselerde yapılacak olan yüz yüze sınav ile ilgili yeni gelişmeyi Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu. Sınavlarla için gelen açıklama sonrasında öğrenciler, "Sınavlar iptal mi, ne zaman yapılacak?" sorularına yanıt aramaya başladı.  
 
Milli Eğitim Bakanlığı, yüksek ve çok yüksek risk gruplarındaki illerde ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında 26 Mart’tan sonra planlanan sınavların 3 Mayıs’tan itibaren uygulanabileceğini açıkladı. Kovid-19 salgını açısından yüksek ve çok yüksek riskli illerde ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında yapılması planlanan sınavlar, 26 Mart’a kadar yüz yüze yapılarak tamamlanacak.
Lise son sınıfların sınavları devam edecek ve 16 Nisan tarihine kadar tamamlanacak. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar, sürekli karar değişikliğinin kafa karışıklığı yarattığını belirterek, “Biz Eğitim Sen olarak, vakalar belirli bir orana inene dek yüz yüze eğitime ara verilmesini, eğitim emekçilerinin aşılanmasını, eğitim emekçileri ve öğrencilere düzenli test yapılmasını, tüm önlemlerin alınmasını, ortaokul ve liselerde sınavların iptali istiyoruz” dedi.

Söz konusu yazıda MEB'in, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde bütün risk gruplarındaki illerde tüm sınavların yüz yüze gerçekleştirileceğine ilişkin 2 Mart'ta illere yazı gönderdiği ancak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda, "düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli" illerdeki vaka artışı ve salgının seyri göz önünde bulundurularak yüz yüze sınav tarihlerine ilişkin yeni uygulamaların yapılacağı ifade edildi. Buna göre, yüz yüze eğitime devam eden okul ve sınıflarda sınavlar da okul ortamında yüz yüze yapılacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında yapılması planlanan sınavlar, 26 Mart'a kadar yüz yüze yapılarak tamamlanacak.

Sınav ertelemesi konusunda İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklamada bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, ‘’Okullarda yapılacak yüz yüze eğitim ve sınavlarla ilgili kararlarda ve uygulamalarda sürekli değişiklikler olmakta. Okul müdürleri, yöneticiler, öğretmen, veli ve öğrencilerin kafaları tamamen karışmış durumunda. Çünkü bir gün önce alınan bir karar okullara resmi yazı ile duyuruluyor. Kesin talimat şeklinde. Bir gün dahi geçmeden aynı konu ile ilgili farklı bir resmi yazı geliyor.  Örneğin: 23 Martta Ortaokullar da yani 5.6.7.8. sınıflarda sınavların yüz yüze 25 Martta başlayarak 2 Nisan'da tamamlanması istenmişti. Henüz bir gün dahi geçmeden yine bir resmi yazı ile 8. sınıflar hariç tüm sınavların 3 Mayıs Pazartesi'ye ertelendiği duyuruldu. Liselerde ise 9.10.11.12. sınıflar II. Dönem 1. sınavların yüz yüze olarak 29 Mart'tan başlatılıp, 16 Nisan tarihinde bitirilmesi istenmiştir. Daha sonra gelen bir yazı ile daha önceden başlayan sınavların 26 Mart'a kadar tamamlanması 12. sınıfların 29 Mart-16 Nisan arasında sınavların yüz yüze gerçekleştirilmesi 9.10.11. sınıfların ise 3 Mayıs'tan sonra yapılması istenmiştir. Biz Eğitim Sen olarak, vakalar belirli bir orana inene dek yüz yüze eğitime ara verilmesini, eğitim emekçilerinin aşılanmasını, eğitim emekçileri ve öğrencilere düzenli test yapılmasını, tüm önlemlerin alınmasını, ortaokul ve liselerde sınavların iptali istiyoruz” dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı