‘Kırmızı’ (çok yüksek riskli) il sayısı bir haftada 25’ten 39’a çıktı. Türkiye’de tek ‘mavi’ (düşük riskli) il Şırnak kaldı. Bilim Kurulu bu konuda uyarıda bulunarak; ’’Her il kendi önlemini alsın, yoksa yine kapanırız.’’ uyarasında bulunmuştu Peki ama harita kızarırken yüzler kızarıyor mu?
 
Sağlık Bakanlığı’nın en güncel haritasında 39 il tamamen kırmızıya dönerken, haritanın tek mavi yani düşük riskli ili olarak Şırnak kaldı. Bilim Kurulu üyeleri “Mutant virüs hızla yayılıyor, 3. dalgaya dönülüyor. İller renklerine göre önlemlerini almalı” uyarısı yapılmıştı. Peki ama önlemler alınıyor mu? Ya da yeterli mi? Herkesin merak ettiği bu durumda yeni önlemler ve yasakların gelip gelmeyeceği oldu? Sağlık çalışanları eğer böyle giderse mavi alan kalmazken her yer kırmızıya dönebilir, yüzler kızarmadığı için harita kızarıyor şeklinde trajigerçek bir değerlendirme yapıyorlar. Bir çok şehirde vatandaşlar önlemler almadıklarını kabul ediyorlar.

Prof.Dr Alper Şener Pandemi’nin  Çanakkale'nin önümüzdeki veri tablosuna nasıl  yansımasının olacağı ile  ilgili en son haberimizde’’ Çıkacak, daha da yukarı çıkacak, çünkü neden Türkiye'de geçtiğimiz bir hafta olarak olgu sayısı olarak baktığımızda 38 bin ile 15 milyonluk bir şehir var İstanbul geçen hafta birinci oldu. Çanakkale kaç biliyor musunuz? 21.ci sırada bin küsur olguyla, yani Türkiye'de 81 ili nüfus sıralamasına koyduğumuzda 21.ci değilsiniz ama vaka sayısında eğer 21.sırada iseniz kesinlikle daha da yukarı çıkacaktır. Bunu gösteren en büyük veri bu’’ ifadelerine yer vermişti.

İbrahim Akın Kazancı