Çanakkale merkezde, Anadolu Hamidiye Tabyası içerisinde Tarihi Alan Başkanlığı tarafından kurulan Gelibolu Yarımadası Minyatürü, anıtları ve kaleleriyle 18 Mart Şehitleri Anma ve Deniz Zaferi’nde de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Barbaros Mahallesi’nde 104.609.00 metre karelik alan içinde Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Kültür Parkı, havuzu, maket uçaklarının yanı sıra 18 Mart Şehitleri Anma ve Deniz Zaferi’nde açılan üçüncü kapısıyla ziyaretçilerin kolaylıkla ziyaret edebildiği Minyatür Gelibolu Alanı’nda, Namazgâh ve Orhaniye Tabyası, 57.Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı ve Çanakkale Şehitler Abidesi gibi aslına uygun şekilde tasarlanan on üç adet minyatür 1.700 metrekarelik etrafı çim kaplı alanda Kaz Dağları canlandırması ile beğeni topluyor.
Boğazın güvenliğinin sağlanması için 1890’lı yıllarda Sultan II.Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyası’nda 10 adet bonet (cephanelik) yapısı ve bunların arasında yarım dairesel formda konumlanan 9 adet top platformu bulunuyor. Mevcut bonetlerde 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri kronolojik bir kurgu ile anlatılıyor. Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasında karşılıklı bulunan kale ve tabyalar ile yaşanan muharebelerin anısına yapılmış anıt ve abideler Gelibolu Minyatür alanı ise ziyaretçilere tarihi alana gitmeden de fikir veriyor.
Mine Tarım