Geçtiğimiz günlerde Asya Piyasalarında Türk lirasının döviz ve Altın karşısında değer kaybetmesi üzerine yatırımcıların panik halinde dövizlerini ve yatırımlarını hangi yönde şekillendireceği merak konusu oldu. Birçok yatırımcı dövizlerini satarken, birçok yatırımcı da yeni döviz alımı aldı. Peki bu hangisi yapılması lazım? Bankacı ve Finans Danışmanı Ömer Karabay ile değerlendirdik.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sonrası Türk Lirası, ilk fiyatlamaların yapıldığı Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde dolar karşısında sert düştü. Yurtdışı piyasaların açılmasıyla birlikte Dolar, Türk Lirası karşısında en az yüzde 16 yükseliş kaydederek 8.39'a kadar yükselmişti. Şu sıralar 8 TL’nin biraz altında seyri eden dolar yatırımcının ne yapacağı konusunda merak konusu oldu.
Ömer Karabay, ‘’Bu zamanda dikkat etmek gerek. Bizim önerimiz yeni yatırım yapacaklar biraz beklemeli ama illa Türk lirasında kalmasın diyorlar ise ya faize ya dövize yatırım yapabilirler ama elbette temkinli bir yatırım izlenmeli ekonomide sepet modeli ele alınmalı, bir miktar dolar bir miktar Euro, bir miktar belki altın ama zarar en aza indirmek için hepsi düşünülebilir, ama bu süreçte elde olan döviz satışı erken eğer satış yapıldıysa düşüş anında alınması beklenmeli, panik haliyle hareket etmek en tehlikeli durumdur. Dikkatli olunmalı bir çok yatırımcı uzaman sorulmalı ve herkes kendi hedefine göre adım atmalı birisi 3 ay sonra kazanmak birisi 10 yıl sonra kazanmak ister, birisi belki bir hafta sonra bir kazanca dönüşmesini ister yatırımının yani değişken bir durumdur bu bunu yapmak lazım, Ekonomide bir kural vardır. Arz talep meselesi nedir bu, az olan bir şeye talep varsa artarsa fiyat düşer ve bu fiyat kalıcı olur bir süre ama talep olmayan azalan bir şeye ilgi azalırsa değer düşer her ürün her mal için böyledir. Bu her zaman olan bir durum değişmez peki ama yatırımda bu ne kadar önemli bir durum kabul edilmesi gereken bir durum yani lafın özü alırken de satarken de düşünmeli dikkatli olunmalı‘’ dedi.
 
Dalgalanma nasıl yaşandı?
Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmadan önce Dolar/TL kuru geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatmıştı. Uluslararası piyasaların ilk açıldığı Asya'da Dolar, TL karşısında 8.48'i gördü. Türkiye saatiyle pazartesi 07.20'de Dolar 8.05 civarında işlem görüyor.Westpac'de yabancı para birimleri uzmanı Sean Callow, yatırımcıların "korkup" Türk Lirası'ndan kaçtığını belirtiyor. Callow, "Asıl test Avrupa'da olacak" diyor.2020 yılı Kasım ayında Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanan Naci Ağbal, 19 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı.Buna göre Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'inci maddesi kapsamında görevden alındı. Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi.2020 yılının Kasım ayında Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası başkanlığına getirilen Naci Ağbal, yaklaşık dört ay sonra görevden alınmış oldu. Merkez Bankası'nda 21 ay içinde üçüncü başkan değişikliği oldu.
 
Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu kimdir?
Bayburt'ta 23 Mayıs 1967'de doğan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi.İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü denetim uzmanı olarak bitiren Kavcıoğlu, İngiltere Hastings College'ta işletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Kavcıoğlu, Esbank TAŞ ve Türkiye Halk Bankası AŞ'de çeşitli görevlerde yer aldı. Şahap Kavcıoğlu'nun LinkedIn sayfasına göre 1991 yılında Esbank'ta müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan Kavcıoğlu, burada 9 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulundu. Daha sonra Halkbank'ta bölge koordinatörlüğü yapan Kavcıoğlu, 10 yıl boyunca Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. Kavcıoğlu aynı zamanda Yeni Şafak yazarı.26. dönem Bayburt milletvekili olan Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

İbrahim Akın Kazancı