ÇOMÜ'de bir araştırma kapsamında doğal ürünler kullanılarak, özellikle gıda üretiminde virüslere karşı etkili olduğu belirlenen solüsyon elde edildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ezine Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Dilvin İpek pandemi sürecinde oldukça kullanılan dezanfaktanda diğerlerinde tamamen ayrılan bir ürün keşfetti. Bu sene Patent Effect firması tarafından düzenlenen Patentmeet etkinliğinde ticarileşebilir 10 üniversite patenti arasına giren antiviral ve antibakteriyel özelliği yanı sıra yüzeyleri iyileştirme özelliği bulunmakta olan zarar vermeyen tek dezenfaktan özelliği taşıyor.
 
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ezine Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme bölümü öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi Dilvin İpek bu ürünüyle NTV’nin Ortak Yayına çıkarak, Çanakkele ve Üniversitesi’nin ismini duyurdu.
 Kendinizden bahseder misiniz? Dilvin İpek kimdir üniversite de akademik ve çalışmalarınız neler?
 
 Dr.Öğr.Üyesi Dilvin İPEK, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ezine Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme bölümü öğretim üyesiyim. Lisans, yüksek lisans ve doktoramı Gıda Mühendisliği alanında yaptım. Doktoramı ÇOMÜ ve Güney Kore Seul’de bulunan Konkuk Üniversitesinde yaptım. Ana çalışma alanlarım gıda mikrobiyolojisi, hijyen ve sanitasyon ve gıda endüstrisi atık sularının çevre-sağlık ilişkisi.
 
Geçtiğimiz günlerde NTV’nin Ortak programına katıldınız ürününüzü tanıttınız bu  nasıl gelişti? Programda yaşadığınız tecrübeden bahseder misiniz? 
 
Üniversitemizde proje ve patentlerimizle ilgilenen, bizlere yol gösteren birimler bulunmakta. Bu birimde çalışan Öğr.Gör. İbrahim Çölgeçen, Öğr.Gör. Kadir Yılmaz ve Öğr.Gör. Savaş Gürdal özellikle bizim ürünümüz ile ilgili çalışarak bizi yönlendiriyor. NTV Ortak programı başvurusu için bizi teşvik ettiler ve programa hazırlanmam konusunda canla başla yardımcı oldular. Çekimler İstanbul, Maslak’da Doğuş Grubu’n bulunduğu binada gerçekleşti. NTV program ekibi, başta NTV program editörü Başak Taner olmak üzere bizimle çok ilgilendiler ve doğru bir şekilde yönlendirdiler. Fon yöneticileri oldukça nazik ve bilgili insanlar, tabii program sunucusu Alp Kırşan da oldukça profesyonel bir sunucu. Yani editörü, yönetmeni, sunucusu, kameramanı ve diğer arka plan çalışanları ile oldukça başarılı bir ekipti.
 
Ntv Ortak Progarmı dışında başarılarınız var mı? Bahseder misiniz?
 
Bu sene Patent Effect firması tarafından düzenlenen Patentmeet etkinliğinde ticarileşebilir 10 üniversite patenti arasına girdik. Ardından İstanbulda 5.si düzenlenen Ulaslararası Patent Fuarında (ISIF 2020) Altın madalya, Uluslararası Girişimciler fuarında (Fas da düzenlendi) OFEED 2020 de Büyük Ödül ve Altın Madalya kazandık. Son olarak Renault Grup tarafından araç temizliği, dezenfeksiyonu yarışmada uuslararası 500 proje arasından ilk 10’ a girdik.
 
Bu Dezenfektanın diğerlerinden farkı nedir?
Bizim dezenfektanımız doğal bir dezenfektan; antiviral ve antibakteriyel özelliği yanı sıra yüzeyleri iyileştirme özelliği bulunmakta. Ürün müşteri kullanımında yapılacak hatalar nedeniyle oluşabilecek mikrobiyel direncin önüne geçerek, sürekli aynı dozda kullanılabiliyor. Başta gıda sanayi yüzey dezenfeksiyonu yanı sıra hastane, ev temizliği, gıdalarda dezenfektan olarak kullanılabilmektedir. Piyasada bu kadar geniş bir alanda kullanılabilen başka bir dezenfektan bulunmamakta. Sanayide kullanılan dezenfektanlar ile fiyat farkı bulunmamakta; ayrıca arıtma maliyetini azaltabilmektedir.
 
Tamamen zararsız olması nasıl mümkün oluyor? En masum görülen kolanyağı bile bir tahriş ihtimali varken?
 Tamamen zararsız olması içinde iyileştirici özelliği olduğu da bilinen çay özü ve bor içermesinden kaynaklanıyor. Mikroorganizmaların arasındaki iletişimi kestiği için onları rahatlıkla yok ederken; elinize sıktığınızda elinizi yumuşacık yapıyor, asla yapışkan bir his bırakmıyor.
 
Sizce bu Pandemi hijyen anlamında ne gibi değişimlere sebep oldu?
 Gıda sanayinde personel hijeni, özellikle de el hijyeni çok önemlidir. Tüketiciye sağlıklı bir ürün üretebilemenin yolu özellikle tuvalet sonrası el hijyeninden geçmekte; gıda teknik elemanları bunu personele anlatmakta oldukça zorlanmaktaydı. Pandemi bize görünmeyen bir mikroorganizmanın bırakın bir ürünü, bir insan hayatını nasıl değiştirebileceğini gösterdi. Ayrıca el hijyenin önemini anlamamıza sebep oldu. Hayatımıza maske, mesafe ve el hijyeni girdi. Pandemi şuanki kadar güçlü olmasa bile bundan sonar hayatımızda kalabilir, bu nedenle hijyen konusu bundan sonra sürekli gündemimizde olacak.
 
Ürününüzden bahsederseniz en büyük katkısı ne olacak?
 Ürün doğal bir ürün, geniş bir hedef pazarı var. Günümüzde AB, Birleşmiş Milletler gibi kurumlar iklim değişikliği ve çevre kirliliğine büyük önem veriyor. Buna “Great Reset” yani “Büyük Geridönüş” deniyor. En son Davos’da bile bu konu konuşuldu. COVID ile birlikte temizlik ürünlerinin kullanımı 2019 yılına göre % 100 oranında artış gösterdi. Kullanılan malzemeler ise kimyasal. Malesef mikroorganzimalar da bu kimyasalları öğrenerek, direnç kazanıyor ve yine insan sağlığını vuruyor. Bu nedenle bu kimyasal ürünlerle aynı işi yapabilen ve doğanın tanıdığı, doğal maddelerden ürünlere oldukça ihtiyaç bulunmakta. Başta doğa konusunda bilinci yüksek ülkeler olmak üzere tüm dünya üzerinde yaşadığımız, evimiz Dünya’nın ve insanlığın daha uzun süre yaşayabilmesi için bu türlü ürünlerin kullanımına geçmek zorunda.
 
Çanakkale’de bu ürünlerin üretimi sağlayabilme hedefiniz var mı? 
 Gerekli finans koşulları ve ortamın oluşması durumunda yeni bir Çanakkale firması olarak girişimde bulunmayı istiyoruz.
 
Bu ürünün geleceği için yapmak istediğiniz neler, markalaşmak konusunda?
 Ürün ile ilgili ulusal ve uluslararası üst çalışmalar yapılıyor şu an. Yine ürünün üretimini de gerçekleştirrecek bir ortak arayışındayız. Ürünün ulusal patent başvurusu bulunmakta, artık üretim ve markalaşma çalışması yapma zamanı.

Röportaj: İbrahim Akın Kazancı