Çanakkale Tarihi Yarımadada yer alan tek yer ismi ile anılan Adana Bayırı 18 Mart Çanakkale Deniz zaferinin 106. Yılında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından unutulmadı. Başkan sosyal medyadan paylaştığı bir video ile Çanakkale'de şehit olan askerleri andı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karaların yer aldığı sosyal medyada paylaştığı videoda ‘’Adanalıyık Allah'ın Adamıyık’’ Sözünün Çanakkale savaşında İngilizlerin Adanalı Mehmetçiklerin yer aldığı bayırdaki askerlere ‘’Gods Man’’ Allah'ın Adamları sözünden geldiğini anlatıldığı videoda, Belediye başkanı Karalar Adana'da çocuklardan aldığı toprakları Çanakkale’de Adana Bayırına götürerek şehitleri anıyor. Videoda yer alan şu ifadeler ‘’ Kahraman Askerîlerimiz Adana’ya döndüklerinde ‘’Adanalıyız Allah'ın Adamıyız’’ diyorlar o sözün işte buradan geliyor. Türk Kürt Arap demeden savaştık bizi ölüm bile ayıramadı, siyaset mi ayıracak. Kendimize kentimize her zaman sahip çıkın, Çanakkale'de düşmana kök söktüren şehitlerimizi sevgiyle anıyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

PEKİ ADANA BAYIRI NEREDE, HİKAYESİ NE?
Adana Bayırı; Conkbayırı yükseltisinden güneybatıya doğru alçalan ve Kabatepe’de son bulan, muharebeler sırasında üstünde ve doğusunda Türk topçusunun mevzilendiği sırt olması dolayısıyla “Topçular Sırtı” olarak adlandırılan sırtın orta bölümünde yer alır. Kemalyeri olarak bilinen tepeden doğan Mersin Dere ile Keklik Dere arasında bulunan Adana Bayırı kabarıntısı, güney doğuya doğru 1300 metre gittikçe alçalarak Karayörük Dere’de son bulur.

ADANALIYIK ALLAH'IN ADAMIYIK SÖZÜ NERDE GELİYOR?
Türk askeri Çanakkale'de dünya ecdadına diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Adanalılar savaş esnasında bir bayırda sonuçlanarak siperlerine küçük mavi bir plaket takmışlardı. Bu onların düşman askerleri karşısında birbirlerini tanıyıp kamufle olabilmeleri adına dahiyane bir sırdı. Adanalılar akıl almaz bir şekilde gizlenip, usul usul düşman askerlerini öldürüyor, sonrasında da öldürdükleri askerleri onlara nazire yaparmışçasına düşman askerlerine doğru atıyorlardı. Bir süre sonra, yüzlerce askerlerini esrarengiz bir şekilde kaybeden Anzak ve İngilizler, Adanalıların, savaştıkları bayır boyunca siperlerinde mavi plaketin bulunduğu bu askerlerin, olağanüstü şekilde kendi askerlerini öldürerek; kendilerine gözdağı verdiğini fark edince şok oldular. Hal böyleyken, Adanalı askerlerin bulunduğu sipere yaklaşmaya korkan düşman, " O tarafa sakın gitmeyin, onlar Tanrı'nın adamları " diyerek geri çekilmeye başladılar. O gün 900 küsür Adanalı asker kahramanca şehit olmuş, bayırın adı " Adana bayırı " olarak anılmış, bu efsane de yıllar boyunca dilden dile anlatılarak, " Tanrı'nın adamları " sözü Türkçemize " Adanalılar Allah'ın adamları " şeklinde uyarlanmıştır. " Adana bayırı " Çanakkale dolaylarında il ismiyle anılan ilk ve tek yer olarak tarihe geçer. Çanakkale savaşının kazanılmasında Conk bayırı, Arı burnu kadar Adana bayırı da hayati önem taşır. şimdilerde o efsanevi hikayeyi yamaçlarında gizleyen bu yer, unutulmaya yüz tutan ve zaman zaman ziyaretçilerinin kendisini hatırladığı köhne bir mekan. ‘’Adanalıyık Allah’ın Adamıyık ‘’ 900 Adanalı şehidin kanı ile yazılmış bir kahramanlık destandır.

İbrahim Akın Kazancı