Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozdu. Bu kararın ardından artık okullarda Öğrenci Andı okunmayacak. Karara muhalefetten ve sosyal medyadan birçok eleştiri gelirken iktidar ortağı MHP genel Başkanı Devlet Behçeli’den de sert eleştiriler geldi.
 
MHP lideri Devlet Bahçeli, Danıştay'ın 'Andımız' kararıyla ilgili olarak, "Öğrenci Andı kararı pimi çekilmiş bir bombadır, Danıştay bu yanlıştan dönmelidir" dedi. Bahçeli
“Türkiye’nin milli birlik ve diriliş ruhunun zirveye tırmandığı bugünlerde, medyaya sızdırılan, üstelik henüz imzalanmamış olan Öğrenci Andı aleyhine alınan karar milletimizde büyük bir huzursuzluğa ve kaygıya yol açmıştır. Yaklaşık iki yıldır bekletilen bu davanın, bir anda karara bağlanarak servis edilmesi maksatlıdır, marazidir, melun bir hevesin ve hedefin işaretidir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Türk’üm demekten rahatsızlığı hüsran verici bir çarpıklıktır. Nitekim Danıştay skandal bir karara imza atmış, milli gerçeklerle çatışmıştır. Ülkemizi yeni bir karmaşanın içine çekmeye, anlaşmazlıkları körüklemeye, kutuplaşmayı tahrik etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Milliyetçi Hareket Partisi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun henüz açıklanmamış, fakat bir vasıtayla sızdırılmış kararına şiddetle karşıdır’’ ifadelerini kullandı.

Tek eleştiri bahçeliden gelmedi CHP MYK sonrası açıklamalar yapan Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak’ da Andımız konusunda sert eleştirilerde bulundu.
Öztrırak, “Danıştay aldığı iki ayrı kararla, hem okullarda okutulan Andımız’ı, hem de devlet madalyalarından Atatürk kabartmasını kaldırdı. Beyhude çabalarla Atatürk’ü bu milletin yüreğinden de, zihninden de söküp atamazsınız. Bu nasıl iş Sayın Bahçeli? İktidar ortağınız okullarımızdan Andımız’ı kaldırtmak için başvuruyor, ortağınız bu itiraz dilekçesini verirken neredeydiniz? Karar çıkmış, şimdi anca Danıştay’ı eleştiriyorsunuz. Andımız herhangi bir etnik kökeni dışlamaz, kimseyi ayrıştırmaz. Cumhur İttifakı ne yaparsa yapsın, Andımız’ın her kelimesi ve Atatürk sevgisi bu milletin yüreğinden ve ruhundan silinmeyecektir. Andımız okullarımıza, Atatürk kabartması ise madalyalarımıza geri dönecektir’’ dedi.

Benzer bir açıklama İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan’dan geldi. Türkkan, “Danıştay 10. Dairesi tarafından alınan kararla devlet madalyalarından Atatürk kabartması çıkarılmış. İktidarımızın ilk eylemlerinden biri olacak, Andımızın geri getirilmesi ile birlikte. AK Parti ve küçük ortağının yaptıklarını gördünüz mü? HDP’yi kapatıyoruz diye nara attılar, Andımızı yasakladılar. Cumhur İttifakı’nı hep hatırlayacaksınız. Andımız’ın okullarda okunmasını yasaklamışlardı diyeceksiniz” dedi.

Ne olmuştu?
Türk Eğitim-Sen, 8 Ekim 2013’te okullardaki bayrak törenlerinde okutulmasına son verilen öğrenci andının yeniden okutulması için aynı gün dava açmıştı. Danıştay 8’inci dairesi, 19 Ekim 2018’deki kararıyla değişikliği iptal etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kararı temyiz ederken, andın yeniden okutulmayacağı açıklanmıştı. Temyiz üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda görüşüldü. Kurul, bakanlığın itirazını oyçokluğuyla kabul ederek Danıştay 8’inci Dairesi’nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. Karar sonrası, öğrenci andının okullarda yeniden okutulmasının önü de kapanmış oldu.
İbrahim Akın Kazancı