Pandemi’nin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından, 2021 yılının aşı ve mücadele yılı olması ile birlikte herkesin aklında tek soru var. Mutant virüs ne kadar devam edecek ve aşı mutant virüse çözüm olabilecek mi? Mutant’ın mutanta uğraması mümkün olabilir mi?

Geçtiğimiz Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yazılı açıklama yapan Fahrettin Koca, ''Bugüne kadar 76 ilimizde toplam 41.488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı 1 ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve 1 adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Peki mutant virüs diğer virüsten farklı olarak bulaşması ne gibi farklılık gösteriyor.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Diyelim ki bir mekâna gittiniz, lavaboyu kullanmak istediniz, maske takmadınız, kısa süre kalıp çıktınız. Sizden sonraki kişi de maske takmadı, kısa süre kalıp çıktı; bulaş ortaya çıkabiliyor” dedi.
 
Prof. Dr Alper Şener de yaptığı paylaşımda, ‘’Ülkemizde Artık neredeyse tüm mutantlar var, özellikle kırmızı alanlarda. Bu nedenle maske ve mesafe önemini koruyor. İş yerlerinin yüzde 50 kapasite ile çalışması ve saatler hem vatandaşları hem de iş yerlerini zorluyor. Bir kaç ara çözüm olabilir. Saatler uzatılır ise; sıkışıklık azalabilir. Herkes aynı saatleri kolluyor, çünkü mesai ve dinlenme zamanları aynı, İş yerlerine havaların ve fiziki koşulların elverdiği ölçüde dışarıya genişleme imkanı,  açık alanı kullanma özerkliği verilebilir; seyrelme sağlanır ‘’ diyerek mutant virüsün ülkemizde çok yayınlaştığını dillendirdi.

Mutant nedir? Virüs Nedir?
Mutant, organizmaların X, Y, Z, Gama ve benzeri hiper ışınımlara maruz kalması sonucunda hücre çekirdeğindeki DNA dizilimlerinde ve sarmallarında bozulmalar meydana gelmesiyle canlının fizyolojik ve biyolojik özelliklerinde gözle görülür değişmelerin görülmesidir. Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.
RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

İbrahim Akın Kazancı