Çanakkale’nin Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı iki vaka artışı sayısı haritasında kırmızı renkteki çok yüksek riskli iller arasına girmesi durumu tedirginlikle karşılandı. Çanakkale’nin Aralık ve Ocak ayında yaşanan tehlikeli yükselişe döndüğünü kaydeden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Gülede Erensoy,  İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Çanakkale’de mutasyona uğramış Coronavirüs’ü de görüyoruz. Biliyoruz ki mutasyona uğramış virüs çok daha fazla hızlı bulaşıyor, bu nedenle de vaka sayıları çok hızlı yükseliyor. Sonuç olarak biz Çanakkale olarak tehlikeli noktadayız” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye genelindeki Coronavirüs vaka artışlarını gösteren son haritayı hafta sonu yayımlanmıştı. Çanakkale bir önceki haritada yüz binde 81.51’lik vaka artışı oranı ile turuncu iller arasında bulunurken son vaka sayısı haritasında 107. 29’luk vaka artış oranı ile kırmızı iller arasına yükselerek çok yüksek riskli iller arasında yer almaya başlamıştı. Daha geçen hafta çok uzun bir süren buyana işyerlerini açan esnaflarda Çanakkale’nin bir hafta gibi bir sürede vaka haritasında turuncu renkten nasıl kırmızıya döndüğünü anlamaya çalışırken şimdi gözler İllerde tüm yasak ve kısıtlamaları Sağlık Bakanlığının vaka haritasına göre düzenleyecek olan İl Hıfzıssıhha kurulunun alacağı kararlara çevrildi. Valilerin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları illerde, açma-kapama, kontrol önlemlerinin artırılması-azaltılması yönündeki kararları başında bulundukları ilde yerinde alabiliyorlar. Sağlık Bakanlığının son yayımladığı vaka sayısı haritasında bir haftada kırmızı illerin sayısı 17'den 26'ya yükseldi. Bu Hafta sonu 14 günlük harita çıkınca çok yüksek riskli yani kırmızı renkli şehirlerin gerçek sayısı ortaya çıkacak.  Bu hafta turuncu kategoriden kırmızı olan çok yüksek riskli kategoriye Çanakkale’nin de geçmesine kesin gözü ile bakılıyor. Çanakkale’nin kırmızı renkli iller arsında yer alması durumunda Çanakkale’ de Vali İlhami Aktaş başkanlığında toplanacak olan İl Hıfzıssıhha kurulunun kırmızı renkli iller arasına yükselen Çanakkale’ de işyerlerin yeniden kapatılıp kapatılmayacağına, Cumartesi günü sokağa çıkma yasağının tekrar uygulanmasına yönelik kararlar verecek.

“BAŞA DÖNÜYORUZ, ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ”
Tüm bu gelişmeler doğrultusunda en çok merak edilen konuda Çanakkale’de hangi ilçelerde vaka artışının durdurulamadığı konusuydu. Vaka artışının en çok yaşandığı ilçelerin başında Biga’nın  olduğu, Biga’yı Çan ve çok sayıda köyü bulunan Yenice’nin izlediği ifade ediliyor. Çanakkale’ de vaka artışını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Gülede Erensoy,  “Çanakkale’ de mutasyona uğramış Coronavirüs’ü de görüyoruz. Biliyoruz ki mutasyona uğramış Coronavirüs çok daha fazla hızlı bulaşıyor, bu nedenle de vaka sayıları çok hızlı yükseliyor. Sonuç olarak biz Çanakkale olarak yeniden tehlikeli noktadayız. Çanakkale’ de bir ara Aralık ayı Ocak ayı başında geldiğimiz noktaya tekrar yaklaşıyoruz. Çanakkale için tekrar alarm çanları çalıyor. Çanakkale şu an zaten Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı vaka sayısı haritasına göre kırmızı yani çok yüksek riskli iller arasında. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde, ÇOMÜ Pandemi Hastanesi’ndeki kadar Coronavirüslü hasta vakası yok. Ancak biliyorsunuz bir dönem Çanakkale’ de her iki hastanenin de tüm yataklar dolmuştu. Maalesef o noktaya yaklaşıyoruz. Dolayısıyla Çanakkale olarak bu dönemde gerçekten çok özenli ve dikkatli hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

“İLÇELERDEKİ BÜYÜK FABRİKALARDAN BULAŞ OLMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK”
Çanakkale’ de vaka sayısının arttıran ilçelerin Biga, Çan ve Yenice olduğu ile ilgili bilgileri de değerlendiren Erensoy,  “Çanakkale’nin yaka sayılarını artıran ilçeler arasında bulunduğu bildirilen Çan ve Biga anlamında söyle bir doğru bilgi olabilir. Bu ilçelerimizde çok büyük fabrikalar var biliyorsunuz. Aslında bu tarz işyerlerinde vaka sayılarının kontrollü ve işyerlerinden kaynaklı vaka bulaşması ayrıca çalışanların servis ulaşımında bu bulaşın artması anlamında ciddi durumlar olabilir.  Yani bu ilçelerdeki vaka sayıları sosyal hayattın içinden değil de, fabrikalardan kapmış ve yaygınlaşmış olabilir. Bu hafta sonu da Sağlık Bakanlığımızın yeni açıklayacağı ve Çanakkale’nin geçen hafta kırmızı iller arasına yükseldiği haritada Çanakkale bu vaka artışı ile yine kırmızı iller arasında kalmayı sürdürecek gibi görünüyor. Böyle bir durum gerçekleşirse de bu yasak ve kısıtlamaların geri gelmesi yani Cumartesi Günü sokağa çıkma yasağının geri gelmesi ve işyerini açan esnafların yeniden işyerlerini kapatması anlamına geliyor. Yani bu haftadan sonra yasak ve kısıtlamaların Çanakkale’ de yeniden geri gelmesini bekliyoruz “diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal