Ayvacık ilçesinin Assos Antik Kenti’nde liman ve turizm alanı içinde tehlike oluşturan kayalar için çalışmalar başlatılıyor. Çalışmalar nedeniyle turizm tesislerinin 500 gün kapalı kalması bekleniyor. Bu kapsamdaki çalışmalar hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne bir değerlendirme yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ayvacık İlçe Başkanı Emre Öz, “ Bölge işletmelerinin talebi projenin yoğunluğun az olduğu Ekim-Mart aylarında 2-3 yıla yayılarak yapılmasıdır’’ dedi.

Ayvacık ilçesinde asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, otel ve restoranlarında her yıl binlerce turisti ağırlayan Assos’ta, antik limana inen yolun yamaç kısmındaki büyük kayalar tehlike yaratınca kurumlar harekete geçti. Kayaların bertaraf edilmesi için çalışmalara başlanacak, çalışmalar tamamlanana kadar turistik tesisler kapalı kalacak. Çalışmaların 500 günde tamamlanması bekleniyor.
Rapor Çanakkale Valiliği’ne sunuldu. AFAD’ın raporu doğrultusunda, Assos’un yaşadığı tehdidi ortadan kaldırmak için devletin ilgili kurumları harekete geçti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Assos Antik Limanı’ndaki turistik tesis işletmecileriyle bir toplantı yaparak, hazırlanan rapor ve projeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Kayaların bertaraf edilmesi için AFAD’ın hazırladığı ‘Assos Antik Liman’da bulunan kayaların düşmesini engelleme projesi’, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda onaylandı. Ödenek tahsisi ve ihale süreci devam eden proje kapsamında kısa süre içerisinde başlanması beklenen çalışmaların 500 günde tamamlanması planlanıyor. Tehlike arz eden kayalar parçalanarak bulunduğu yerden kaldırılacak. Yamaç kısmına çelik ağ serilerek aşağıya taş parçalarının düşmesi önlenecek. Çalışmalar tamamlanana kadar, Assos Antik Limanı’ndaki otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplam 19 tesis kapalı kalacak. Proje 500 gün sürecek ve bu süre içerisinde bölgedeki işletmeler kapalı kalacak antik liman kullanan balıkçılar da bölgeye giremeyecek.

“ÇALIŞMALAR 2-3 YILA YAYILMALI, SEZONDA AÇIK KALINMALI”
Antik Limandaki çalışma ile ilgili bir değerlendirme yapan CHP Ayvacık İlçe Başkanı Emre Öz, “Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgenin afet alanı ilan edilmesinden sonra Proje'nin başlayacağı söylendi. Bölge işletmelerinin talebi projenin yoğunluğun az olduğu Ekim-Mart aylarında 2-3 yıla yayılarak yapılması, sezonda açık kalabilmek, ayrıca limana bağlı olan balıkçıları da teknelerini başka nereye bağlayacakları konusunda bilgilendirme yapılmadı. İşletmelerin 500 gün kapalı kalması bölge turizmi için handikap zaten Pandemi nedeniyle işletmeler zorlanıyor. Ne zaman başlayacağı, ne kadar bütçe kullanılacağı herhangi bir kaza durumunda ne olacağı 1.derece sit alanı olan bölgede tarihi ve doğal ortama zararının olup olmayacağı muamma’’ dedi.

Assos Limanı hakkında:
Assos bölgesinin en çekici yerlerinden biri. Burası daracık taş sokaklardan oluşan, bir avuç yer aslında. Sit alanı olduğu için sadece yüzyıllık taş yapıların restorasyonuna izin verilmiş. Dolayısıyla yapılaşmada ahengi bozan bir durum yok. Limanda sadece turistik tesisler bulunuyor. Otellerin çoğu butik tarzında, özenli restorasyonlar sonucunda ortaya çıktıkları belli. Tesislerin önlerindeki ahşap iskelelerden denize girmek mümkün. Kıyı, balık restoranları ile dolu. Muhtarlığın açtığı çay bahçesi, bir iki dondurmacı, hediyelik eşya satan tezgahlar diğer detaylar.
Yüzyıllar öncesinin limanı antik havasını hala koruyor. Mendireğin kırmızı ve yeşil fenerleri antik kentin sütunlarının üzerine konulmuş. Antik limanın kalıntıları hala seçilebiliyor. 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından genişletilen mendirek, birçok balıkçı teknesine barınak olmuş. Akşamları mendirekte oturmak, balık tutmak da bir gelenek olmuş.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı