Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar yüz yüze eğitim ve sınavlarla ilgili değerlendirme yaptı. Hacımusalar, “Sınav ısrarından vazgeçilmelidir. Çanakkale gibi yüksek riskli bir ilde birçok öğrencinin yeterli tedbirler alınmadan kapalı bir ortamda aşısı yapılmamış öğretmen, eğitim çalışanlarıyla sınav yapılması salgın riskini daha da arttıracaktır. 

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz yüze eğitimle ilgili, "Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır" dedi. Okullar beklenilen açılma tarihinden bir gün ara ile açıldı, dün itibariyle açılan okullardan sonra en çok merak edilen konulardan biri de yüz yüze sınavlar olmuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter üzerinden yayınladığı yazıda öğrencilerin akıllarındaki sorulara yanıt oldu. Koronavirüs salgınının seyrinin takip edildiğini aktaran Selçuk, köy okulları ve anaokullarında yüz yüze eğitime çoktan başlandığını; 1 Mart'ta ilkokul 1, 2, 3, 4. sınıf öğrencileri 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin de yüz yüze eğitime başlayacağını duyurmuştu. Ama bir günlük bir gecikme yaşanmış bakan bir günlük ara için sosyal medyadan özür dilemişti. Okullar dün itibariyle açıldı ve sınavlar yapılması bekleniyor.

“ADİL OLMAYACAKTIR”
 Eğitim- Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar İşte Çanakkale Gazetesi’nde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavların yüz yüze yapılması ısrarından vazgeçmesi gerekmektedir. Artık vakalar her yaş grubunda görülmeye başlandı. Öğrenciler ve veliler sınavların iptaline yönelik birçok çalışma yaptılar. Hatta 2 milyon imzaya ulaştı söyleniyor. Bu kadar tepkiye rağmen ancak bir hafta gecikmeli olarak sınavların yapılmasına karar verildi. Yüzde 65 öğrencinin cep telefonu ile uzaktan eğitime ulaştığı, birçok öğrencinin hiçbir şekilde ulaşamadığı bir ortamda aynı sorularla öğrencilerin başarılarının ölçülmesi hiç adil olmayacaktır. Ayrıca Çanakkale gibi yüksek riskli bir ilde birçok öğrencinin yeterli tedbirler alınmadan kapalı bir ortamda aşısı yapılmamış öğretmen, eğitim çalışanlarıyla sınav yapılması salgın riskini daha da arttıracaktır.”

“İLİMİZDE DE GÖRÜLDÜĞÜ KADARIYLA VAKA ARTIŞLARI DEVAM EDİYOR”
Hacımusalar açıklamasının devamında, “İllere göre vaka sayıları açıklandı. Açıklanan vaka sayılarına göre Çanakkale yüz binde 81. 51 vaka sayısı ile yüksek riskli iller arasında yer aldı. 15 Şubat'ta köy okulları, okul öncesi, Özel eğitim merkezleri, daha önceden 8.sınıflar12.sınıflar destekleme ve yetiştirme kursları açılmıştı. 2 Mart yani bu günden itibaren Çanakkale ilinde de seyreltilmiş olarak tüm ilkokullar 8. ve 12. sınıflar en az 12, en fazla 24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitim yapmaya başladılar. Biz öğretmenler, veliler olarak okulların açılmasını istiyoruz. Ancak dünden bugüne tedbirler ve yapılan çalışmalar açısından değişen bir şey yok. İlimizde de görüldüğü kadarıyla vaka artışları devam ediyor. Köy İlkokullarındaki öğretmenler aşılanmaya başladı ancak çok yavaş ilerliyor. Diğer ilkokullar, 8. ve 12. sınıf öğrencileri bugün seyreltilmiş olarak eğitim-öğretime başladı. En azından öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının bugüne kadar aşılanması gerekiyordu. İki hafta sonra hiç istemediğimiz halde okullar kapatılmak zorunda kalırsa bundan sonra, eğitim çalışanları, öğretmenler, aileler, öğrenciler telafisi mümkün olmayan olumsuzluk ve umutsuzlukla karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı