CHP İl Genel Meclisi üyeleri Lapseki’ de Dumanlı’ ya RES kondu çıkarması gerçekleştirdi. Maden işletme sahasında, gerekli izinler alınmadan yükselişini başlatan RES'ler için, İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, CHP İl Genel Meclis Üyesi Nejat Önder ve meclis üyeleri sahada dedektif gibi çalıştı.

Edinilen bilgiye göre, RES' ler için kurulan Çevre Komisyonu hazırlayacağı rapor eşliğinde, Mart ayı ilk Meclis oturumunda konuyu masaya yatıracak. Kanunsuz yükselişini sürdüren projeye 'dur' demek için mücadele başlatacak. Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, İzinsiz projeye seyirci kalmayacaklarını söylerken, “Dava açacağız, Oldu, bitti ye seyirce kalmayız” dedi.

Normal şartlarda 32 yerden izin alması gerekirken, hiçbir kurumdan izin almadan Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köylerini kapsayan alanda RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santralleri kısa bir süre önce Çanakkale’de gündem olmuştu. Çanakkale İl Genel Meclisi gündemi de gelen konu ile ilgili araştırma komisyonu kurtulmuş, komisyon, kaçak RES inşaatlarının belirlenmesinin ardından İl özel İdaresi tarafından mühürlenen inşaat alanına tespit için gitmişti. Tespit için RES kondu inşaat alanına geden İl Genel Meclisinin ilgili komisyonunun oluşturan üyeler alana geldiklerinde Kaçak RES’ ler ile ilgili inşaat çalışmalarının devam ettiğini görmüş daha önceden İl Özel İdaresi tarafından mühürlenen inşaalarda da mühürlerin kırılarak çalışmalara devam edildiğini tespit etmişti. Tüm bu tespitlerin ardından şirket yetkilisi ile görüşen İl Özel idaresi ilgili komisyon üyeleri  görüşmelerin ardından ilgili alanda inşaatları yeniden mühürletmiş ve ilgili maddelerden şirkete gerekli cezaların kesilmesini sağlanmıştı. Alana ziyaretin arından komisyon raporunu hazırlayarak İl Genel Meclisi takdirine sunmuştu. Raporda şirket yetkilisinin kaçak RESkondular ile ilgili yaptıkları ihlalleri ve yasa dışı çalışmaları kabul ettikleri bu konu ile ilgili izinlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından  alınacağı açıklamaları da  yaptığı da raporda yer almıştı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken kısa bir süre öncede  RES konduların Beyçayır Köyü sınırları içerisinde yapımına başlayan rüzgar enerjisi santralinin bulunduğu alana bölgede bulunan ve yıllar önce kapatılan harfiyat alanından asbest içeren toprak taşındığı ve asbestli toprağın yapılan bu harfiyat ile yeniden yüzeye çıkarıldığı iddiaları da ortaya atıldı ve konu yine İl Genel Meclisi gündemine taşındı.

CHP İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ BÖLGEDE İNCELEME YAPTI
RES kondular ile ilgili son gelişmeleri yerinde tespit etmek için harekete geçen Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık  Gögüsgeren, Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, CHP Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir ve CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç Lapseki’nin Beyçayır Köyüne gelerek Köy Muhtarı Zühtü Acar ve köy sakinlerini ziyaret etti. ziyarette RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santrallerinin yapımı aşamasında karşılaştıkları sıkıntıları dinleyen heyet ardından açıklama yaptı. CHP Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir yaptığı açıklamada “Bölgemizde kurmuş olduğu bu rüzgar güllerinden 8 tane var. Birincisini Beyçayır Köyümüze başlamışlardı. Beyçayır Köyümüzde sistemi kurdular, bitmiş vaziyette. Dumanlı Köyüne de ikincisini yapmak üzereler fakat yaptıkları alanın asbest toprak üzerine kurulduğu köylüler tarafından ihbarı geldi. Olay yerinde incelememizi yaptık. Asbestli yer olduğu tespit edildi. İl Genel Meclisi’ne konu iletildi. İl Genel Meclisi’nde komisyon başkanlarımız, İl Genel Meclis başkanımız da olaya haiz bir şekilde incelemeye geldik. Halkımızla görüşüyoruz, onların sıkıntılarını dinledik. Komisyon başkanımız gerekli incelemeleri yapıyor, ona göre hareket edeceğiz” dedi.

“GÖGÜSGEREN İTİRAZ DİLEKÇESİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI”
 Aldemir’in ardından konuşan Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık  Göğüsgeren’de konuşmasında “Bu konu ruhsatlı maden sahasına konulmak istenen rüzgar gülü ile ortaya çıktı. Bununla ilgili mecliste Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Nejat Önder gerekli çalışmaları yaparak meclisimize bildirdi. Öncelikle kendisine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Haberimiz bile olmadan 8 tane Reskondu Çanakkale’mize konulup, kimsenin haberi olmayacaktı. İnsanların izinsiz yaptıkları bir kümese bile yıkım çıkartırken bugün bağlayıcı devlet aktörlerini kullanırken, kocaman kocaman pervanelere kayıtsız kalmak çok üzücü. Bu köye geldiğimde şu dikkatimi çekti; sayın cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak ‘Siz yerlerinizi bize vermeseniz de, cumhurbaşkanımızın emriyle biz alacağız, arkamızda cumhurbaşkanı var’ ibarelerini biraz önce dinledik. Sayın cumhurbaşkanımızın bu konudan haberdar olduğunu ben düşünmüyorum. İsminin böyle bir ticari projede kullanıldığından haberdar olduğunu düşünmüyorum. Kendisine de mail yoluyla ulaşmaya çalışacağız. Çünkü bu konunun incelenmesi kararını sadece Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri ile değil, komisyon kurma kararını oy birliği ile aldık. Bu konunun siyasetten arı değerlendirilmesi lazım. Köylü burada mağdur. Hatta bir iddia da şu; alınan sondaj kuyusu ruhsatının söylendiği yere çakılmadığı, başka bir mesafeye çakıldığı. Bu konuda Devlet Su İşleri’ne yazılı talepte bulunacağız. Şimdi itiraz süresi var. 5 Mart’ta itiraz süresi bitiyor. Buradaki vatandaşımız itiraz edecek. Ondan sonraki süreçte mahkeme süreci başlayacak. Burada kendimiz için yokuz. Burada vatandaşlarımız yaşıyor ve vandalca, barbarca bu işin yapılmasına karşı vatandaşımızın talebiyle buradayız. Halkımız için buradayız. 5 Şubat’a kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz süreci devam ediyor. Çanakkale halkının böyle bir barbarlığa maruz kalmamasını adına Çanakkale halkını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini vermeye davet ediyorum. burası çevre adına müdahale edilecek ve hak aranacak bir yer” ifadelerine yer verdi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE DEĞİL DOĞAYA VE İNSANA ZARAR VERİLMESİNE KARŞIYIZ”
Göğüsgeren’ in ardından yaşanan gelişleri değerlendiren Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder temiz ve yenilenebilir enerjiye kesinliklşe karşı olmadıklarınıun altını çizerek açıklamasında “Bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ama bu enerjinin kurulacağı yerde insana, doğaya zarar veren bir yapılanmaya karşıyız. Geldiğimiz noktada bu tesis, İl Özel İdare’nin hiçbir bilgisi olmadığı, hiçbir müracaatın olmadığı, Çevre İl Müdürlüğü olsun, Tarım İl Müdürlüğü olsun onları da ziyaret ettik ve bir müracaatlarının olmadığını yakalamıştık komisyon olarak. Geldiğimiz noktada Özel İdare’nin İmar Müdürlüğünün bu tesisi iki kez mühürlemesine rağmen, mühür fesih oldu. komisyon olarak da yetkiliyle görüştüğümüzde ‘Bizim şirketimizin izinleri hep arkadan geliyor’ ibareleri bizi çok sarsmıştı, bizi aşağılayan bir şeydir. Bizler İl Genel Meclis üyeleri olarak aynı zaman kamu vazifesi görüyoruz. Geldiğimiz köyde maalesef cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak, ‘Cumhurbaşkanımız nasıl olsa kamulaştıracak’ diyerek köylülerin mallarını ucuza kapatma yollar aranmış. Burada 2011 yılında bilimsel bir çalışma yapılmış. Asbestle kanserin bağlantısı olduğu raporlarına varılmış. Bu Dumanlı Köyü’nde beş yılda 9 ölümden 5’inin akciğer kanserinden olduğu saptanmış bilim kurulu üyeleri tarafından. Geldiğimiz noktada, biz yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ama burada hem doğaya zarar veriyorsunuz, hem insana zarar veriyorsunuz. Dolayısıyla bizler meclis olarak adli süreci takip edeceğimizi ve itiraz edeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Biz bunun takipçisi olacağız. Sağlıksız yapılanma devam ediyor.  Buradan sormak lazım, bütün kurum görüşleri alınmış mıdır? Orman ön izleme raporu var deniliyor ama verilmiş midir? Bunların da takipçisi olacağız. Köylülerimizin sağlıklarının koruyucusu olacağız” ifadelerine yer verdi. CHP İl Genel Meclisi üyelerinden oluşan heyet ardından Beyçayır ve Dumanlı köylerinde RES konduların yapıldığı alanlarda ve harfiyat yapılarak asbestli toprakların taşındığı ve çıkarıldığı alanlarda incelemelerde bulundu.

Ogün İnal