Geçen yıl Azerbaycan ile Dağlık Karabağ üzerinden savaşan ve büyük kayıplara uğrayan Ermenistan'da sıcak bir gelişme yaşandı. Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan ve hükümetinin istifa etmesi çağrısında bulundu. Paşinyan ise destekçilerini meydanlara çağırdı. Bu gelişmelerin yorumlarını Yeni Azerbaycan Partisinin Gence Seher ilinin Gençler Kolunun Üyesi ve Aliyev Ailesinden  Teymur Aliyev ile değerlendirdik.

Yıllardır işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’dan çok büyük kayıplarla ayrılan Ermenistanda geçen yıl başlayan siyasi gerilim ve kaosa ordu müdahale etme kararı aldı. Bu gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?

‘’Tüm Türkiyeli kardeşlerimi selamlıyorum. Azerbaycan ile Türkiye arasında vizesiz seyahat yasası kaldırıldığı için iki devleti tebrik ederim hayırlı olsun. Bu bir daha Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşliğini tüm dünyaya görseldi. Geçelim günümüzün konusuna. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev olumlu ve önemli bir açıklamada bulundu. Birkaç gün önce, müttefiklerinin artık Ermeni ordusunu modernize etmek için canlandırmak istediklerini duydum. Neden? Kime karşı? Savaş bitti. Birisi intikamcı düşüncelerle yaşarsa, bu yumruğu görür ve sabrımızı artık taşırmasınlar. Ermeni ordusu bitti. Böylesine faşist bir devlette ordu olmamalı. Bir daha bize yönelik herhangi bir tehdide veya kurtarılmış topraklara geri dönecek vatandaşlarımıza herhangi bir riske asla izin vermeyeceğiz. Bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadık. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istedi. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz onu yok ettik. Bugün Ermenistan'a baktığımızda Paşinyan Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevinden aldı. Savaş bittiği günden sokaklarda olan ermeni halkı daha ireli gederek Paşinyan’ın bu adımına daha sert öfke verdi. Aynı zamanda İskender füzesini Rusya'ya bağlaması ortalığı iyice karıştırdı. Şu anda Rusya meyilli kuvvetler Paşinyan’ı devirmek için daha hızlı harekete geçmiştir. Askeri darbeyi destekleyen 14 general ve 26 albay, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları, İçişleri Bakanlığı polis Şefleri 5 general, 25 albay vardır. Bu artık Ermenistan'da bir halk savaşıdır. Aynı zamanda batıyla Rusya arasında da bir savaştır. Çünkü Ermenistan bir alettir sadece ve kimlerse tarafından idare olunacaktır. Zannımca bu işlerin sonunda da Rusya'nın Vassalına çevrilecektir. Tabii bunların olması Azerbaycan'ın anavatan savaşında elde ettiği galibiyetidir. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in komutanlığı ile bir daha ordu ve masada Ermenistan'ı mat ettiğini gösterdi. Şimdi bizde kuruculuk işleri gediyor çünkü kısa zamanda halkımız öz yurtlarına geri dönecek Ermenistan'da ise bir halk savaşı gediyor. Bir daha Azerbaycan’ın güçlü bir devlet olmasını tüm dünya belirttik.’’

Ermenistan başbakanı Paşinyan artık Azerbaycan hakkında bir cüret gösterecek durumda mı? Siyasi imajı ülkede sizce nasıl?

Tabii ki hayır. Paşinyan artık yalnız kendi kaderini düşünüyor. Koltuk gitmek üzere. Zaten Paşinyan Azerbaycan’ın şartlarını kabul ettiği andan bitmişti. Şimdi de askeri darbe ve hal üzerine geliyor. Onun bize karşı cüreti öldü gitti. Şimdi iç savaşı düşünüyor. Siyasi bakımından karizması yerle bir oldu. Psikoloji problemli bir başbakan kimi tarihe adını yazdırdı.

Azerbaycan halkı Ülke gelişmeleri hakkında ne düşünüyor?
Azerbaycan halkı ilk günden Ali Başkumandanın ve askerlerinin yanında oldu. Bu birlik sayesinde biz zafer kazandık. Şimdi de bakıyoruz Ermenistan'a, nasıl bir rezil devlet düşmanımız olduğunu görüyoruz. Bu Ermenilere az da bele. Biliyoruz 26 Şubat Hocalı Soykırımı yaptılar bizlere. Dünyada böyle bir katliam yaşanmadı şimdiye kadar. 613 kişi hayatını kayıp etti. Ermeniler şimdi bir daha nasıl bir halk ve devlet olduğunu dünyaya duyurdu. Onlar yalnız büyük devletlerin vassalıdır, elaltisidir.”

İbrahim Akın Kazancı