Çanakkale, son açıklanan illere göre vaka sayısında (100 binde) 37.61 oran ile Türkiye’ de yüksek riskli iller arsasında gösterildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta normalleşme adımlarının Mart ayında atılacağına ilişkin açıklaması esnafta büyük heyecan yaratmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın açıklamada 1 Mart itibari ile Vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde 2. Yeni normalleşmenin başlayacağı, bu kapsamda da yasak ve kısıtlamaların bir bölümü ya da tamamının kaldırılacağı ifade edilmişti. Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı’nın her hafta açıklayacağı ve her bin kişide görülen vaka sayısı yüzesi istatistikleri ile illerin yeni normalleşme sürecine girip giremeyeceği belirlenecek. Bu vaka sayıları ile Çanakkale Mart ayında başlayacak yeni normalleşme sürecinde başlayacak kısıtlama ve yasakların gevşetilmesi olasılığını zora soktu. 1 Martta başlayacak 2. yeni normalleşmeye en yakın iller Şırnak, Hakkari ve Bitlis.

1 MART’TAN SONRA İL PANDEMİ KURULLARI KARAR ALACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Geçen hafta Coronavirüs salgınının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarının Mart ayında atılacağına ilişkin açıklaması aç Salgın tedbirleri sebebiyle aylardır işine ara vermek zorunda kalan esnafa yasakların kaldırılması ile ilgili umut olmuştu. 1 Mart’tan itibaren başlayacak olan 2. Yeni normalleşme sürecinde illerde yasak ve kısıtlamaların kalkması ile ilgili en önemli kriter illerin ( yüz binde ) vaka sayısı ve aşı oranları olacak. Orta düzey risk grubunda yer alan illerde ise haftalık vaka sayılarına göre il pandemi kurulları tarafından alınan kararlar doğrultusunda farklı uygulamalara gidilebilecek ve kontrollü açılışın uygulanacağı alanlar değişiklik gösterebilecek. Yüksek risk grubunda yer alan illerde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek.

VAKA HARİTASI HERŞEYİ BELİRLEYECEK
1 Mart’tan itibaren Sağlık Bakanlığı'nın haftalık olarak açıkladığı il il vaka artış haritası normalleşme sürecinin seyrini belirleyecek. Türkiye genelinde yasak ve kısıtlamaların gevşetilmesi yada tamamen kaldırılması ile yasak ve kısıtlamaların devam etmesi yerine artık iller bazında kapanma ya da açılma hayata geçirilecek.

ÇANAKKALE’ DE VAKA SAYISI AZ, ANCAK YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINDAYIZ
1 Mart’ tan itibaren 2. Yeni normalleşme süreci kapsamında kriter illerin Vaka sayısı ve aşılanma oranları olacak. Vaka sayısı Yüz binde 10'un altında olan iller “düşük riskli”, yüz binde 11-35 arası vaka olan iller “orta riskli”, yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller “yüksek riskli” ve yüz binde 100'ün üstünde vaka sayısı olan iller seyri “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılacak. Bu kriterlere göre Çanakkale Sağlık Bakanlığının son olarak ilan ettiği vaka sayısı haritasına göre Bin kişide 37.61 oranla Türkiye genelinde yüksel riskli iller arasında yerini aldı. Bu durum Çanakkale’ de hayal kırıklığı yaratırken vaka Türkiye genelinde vaka sayısı en düşük iller arasında gösterilen Çanakkale’nin neden yüksek riskli iller arasında gösterildiği tartışma yarattı. “Vaka sayımız az ise n eden yüksek riskli iller arasındayız ?” sorusu sorulmaya başlandı. Bir çok Çanakkale’li bu durumun 1 Martta başlayacak olan 2. Yeni normalleşme süreci açısından Çanakkale’ yi zor durumu sokacağı görüşünde birleşirken bir çok Çanakkale’ li “istatistik bilgilerinde mutlaka bir yanlışlık var” görüşünü savundu. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy’un konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede de örnekler vererek “100 bin kişiye düşen vaka sayısı anlamında Çanakkale kötü durumda falan değil” açıklamasını yapmıştı. Çanakkale’nin “Yüksek Riskli “iller arasında gösterilmesi 3 aydır işyerleri kapalı olan Çanakkale esnafının da umutlarını kırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın geçen hafta yaptığı açıklama ile umutlanan Çanakkale esnafı Çanakkale’nin vaka sayıları açısından Türkiye’ nin yüksek riskli iller arasında olmasına inanamadı. Çanakkale esnafının Mart ayının başında yeniden hizmet verme hayalleri Sağlık Başkanlığının açıkladığı vaka sayısı oranına göre bir başka zamana kaldı. Çanakkale’ de Coronavirüslü hasta sayısının çok olmadığına ve yapılan istatistik bir hata nedeni ile Çanakkale’nin “Yüksel Riskli” iller arasında gösterildiği görüşü artıyor.

ÇANAKKALE’NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU 42 İL YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINDA
Türkiye’ de Sağlık Bakanlığının ilan ettiği son vaka haritasına göre Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller Çanakkale, Erzurum, Tunceli, Kahramanmaraş, Yozgat, Malatya, Manisa, Kırıkkale, Düzce, İzmir, Bartın, Bolu. Elazığ, Kütahya, Kırklareli, Kilis, Zonguldak, Niğde, Muğla, Tekirdağ, Kayseri, Adana, İstanbul, Erzincan, Bayburt, Hatay, Ardahan, Edirne, Nevşehir, Yalova, Burdur, Sakarya, Antalya, Artvin, Sinop, Balıkesir, Kocaeli, Mersin, Konya, Aksaray, Amasya ve Gümüşhane.

Ogün İnal