Pandemi hayatımızdaki her şeyi neredeyse tamamen değiştirdi. Sosyal İlişkilerimizden, beslenmemize, çalışma şeklimize kadar pek çok şey değişti. Eşler ve sevgililer birbirini sanal ortamda aldatmaya başladı.

Bu konuda İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgi veren Aile Terapisti Nesrin Balu, “On-line aldatma, aslında sosyal medya ve benzer uygulamalar yani reel olmayan, sanalda kalan bu tarz mecralar başta olmak üzere birçok alanda, evde kalmanın etkisiyle daha da artan bir aldatma işlevinin adıdır. Yani aslında reelde yüz yüze kahve içerken yapılmak yerine, sanal ortamda on-line üzerinden yapılan bir iş, tuhaf gelecek ama buradan başlayan ve devam eden aldatma olayına verilen bu isim daha da yer kapladı” dedi.  
Yaşamımızın her alanını derinden etkileyen pandemi, bireylerin özel hayatında önemli değişimler yarattı. Birçok çiftin ilişkisi hasar gördü, çatırdadı. Çiftlerin birbirlerine karşı sabrı ve tahammülü azaldı. Pandemi sürecinde bu zamana özgü kavramlar da ortaya çıktı. Evli çiftlerin arasında çoğu ekonomik temelli problemlerin etkisiyle kavga ve tartışmaları arttı. Her geçen yıl ayrılma oranlarının arttığı bu süreçte on-line aldatma gibi kelimeleri duyar olduk. Son zamanlarda on-line toplantı, on-line eğitim, on-line işten sonra ortaya çıkan on-line aldatma nedir? Aile Terapisti Nesrin Balu’ya sorduk.
 
Balu, ‘’Pandemi dediğiniz gibi bir çok şeyi hayatımızda değiştirdi. Bunlardan en başlı başı evden çıkamadık, yani hayat şeklimiz yaşam tarzımız değişti. Peki ama bu süreçte değişen sadece bu mu? Sağlık değişimleri mi? Hayır, elbette dışarı çıkamadığımız gibi kimse de kolay kolay evimize gelmedi, arkadaşlarımız, yakınlarımız, akrabalarımız ve biz kısıtlı kişilerle bir arada kalabildik. Kim oldu bunlar? Ailemiz, yani eşimiz, çocuklarımız bu sonuçta aslında tanıdığımız dediğimiz ve uzun yıllar yaşadığımız eşimizi çocuklarımızı daha yakından tanıdık. Eşler arasında bu süreçte iletişim problemleri temelli sorunlar oluştu, tartışmalar, kavgalar, birbirini anlayamayan çiftler, çocukların arasında gerilimlerde sinir krizleri geçiren çiftler, tabii olarak da bu süreçte artan ekonomik temelli anlaşmazlıklar ve kavgalar bu süreç yeni kavramlar ve durumlarda meydana getirmedi değil, mesela sizin sorduğunuz on-line aldatma, aslında sosyal medya ve benzer uygulamalar yani reel olmayan sanalda kalan bu tarz mecralar başta olmak üzere birçok alanda, evde kalmanın etkisiyle daha da artan bir aldatma işlevinin adıdır. Yani aslında reelde yüz yüze kahve içerken yapılmak yerine, sanal ortamda on-line üzerinden yapılan bir iş, tuhaf gelecek ama buradan başlayan ve devam eden aldatma olayına verilen bu isim daha da yer kapladı. Bu aldatma aslında bir sonuç birçok etkene, değişkene bağlı başınıza gelebilir. Ama bu süreçte her şey değişti dediğimiz gibi aldatmalar bile değişti. Bireylerin sağlık problemleri etkisinin de eklendiği, ekonomik koşulların da eklendiği bir çok sebep ve bu sorunların ortadan kalkması ile tarz değişikliği ile yine devam edecek durumlar, sorunlar yaşanabilir. Bizim önerimiz aile terapistleri ve psikolojik danışmanlarla bu süreçte olabildiğince çiftlerin problemleri görmelerinde çaba sarf etmeleri gerekli’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı