Geçtiğimiz günlerde önce Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Pandemi kapsamında ilk kez, il bazında 7 günlük vaka sayıları açıkladı.

8-14 Şubat 2021 haftasının paylaşıldığı tabloda, illere göre haftalık vaka sayısı 100 bin kişide verisel olarak duyuruldu. Bu sayılarda Çanakkale 100 binlik vaka sayısında, 37,61 ile Marmara bölgesinde en düşük vaka sayısına sahip şehri olduğu fark edildi, fakat iki gün sonra Sağlık Bakanı’nın açıkladığı haftalık virüs artışında Geçen haftaya göre 1 haftada 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı en çok artan 5 il arasında Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak’ın ardından Çanakkale 5. sırada yer aldı.
 
Bu vatandaşların aklını karıştırırken hastalık sayısı az mı? Yoksa çok mu? Çelişkili bir açıklama mı olduğu tartışma konusu oldu. Hastalık oranın artışının kısıtlı bir süre yani bir haftada arttığı, ama sayısal olarak yine Marmara Bölgesi’nin en düşük vaka sayısına sahip olan Çanakkale’nin durumunu Dr. Özgür Çalım ile görüştük.
 
“KURALLARA UYMAK HER ŞEYDEN ÖNCE YAPMAMIZ GEREKEN ŞEYDİR”
 
Özgür Çalım yaptığı açıklamada, “ Evvela şunu bilmek lazım bu bir veri, ilk veride doğru ikinci veride doğru ama anlamları farklı. Nedir bu farklı olan? ilk veri şehirde son durumda toplam hasta olan vaka sayısını ortaya koyuyor. Bu sayıda bildiğimiz gibi Çanakkale’ de 100’binlik vaka sayısında, 37,61 ile Marmara Bölgesi’nde en düşük vaka sayısına sahip, risk sıralamasında en düşük risk olarak görünüyor. Ama artış düşük yerlerde olamayacak diye bir şey mi var? Çok düşük olan bir şehir az da artabilir çok da hastalık artışı yaşanabilir, eğer böyle bir şey oluyorsa mesele ne kadar artış olduğu dikkat çekilmeli, mesela bakılması gereken, sayısal olarak kaç? Çanakkale'de Covid’li sayısı az olduğu için haftalık artışta en fazla şehir olabilir, Covid sayısı çok fazla olan bir şehirde küçük bir azalma yaşayarak o haftanın en düşüş yaşayan şehri olabilir, anlamına bakmanız lazım, şu an önereceğim tedbirlerde her zaman olması gereken şeyler maske, hijyen sosyal mesafe ve beraberinde kurallara uyan bir toplum olmaktır. Düşüşü yaşatacak şehirleri yaşanılır hale getirecek budur, kurallara uymak her şeyden önce yapmamız gereken şeydir. Haberlerin birinde düşüş yaşandı diye değil düzenli takip etmek gerekir’’ dedi
 
 İbrahim Akın Kazancı