Koronavirüsün mutasyona uğramasının ardından 2021 sezonu için hazırlık yapan turizmciler umutlarını Temmuz’a erteledi.
 
Avrupa’da koronavirüsün mutasyona uğramasının ardından yaşanan tedirginlik planlamaları da değiştirdi. Salgının önüne geçmek amacıyla alınan tedbirler ülkeler tarafından uygulanmaya devam ederken, İngiltere’den yapılan açıklamaya göre, ülkedeki tüm vatandaşlar aşı olmadan yurtdışına çıkış izni verilmeyeceği duyuruldu. Bu tedbirin Avrupa’nın birçok ülkesinde başlayacağı düşünülürken, koronavirüsün mutasyona uğramasının en büyük etkisi toparlanmak için bahar ve yaz sezonunu bekleyen turizm sektörü oldu. TÜRSAB Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, “15 Mart-15 Haziran tarihleri aralığında bölgemiz yıllık toplam turizm hareketinin yüzde 65’ini yapıyor ve şu an gördüğümüz o ki 15 Haziran’a kadar olan ve yıllık yüzde 65 dolayında olan ana işimizi maalesef kaybetmiş gözüküyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Uzun süredir büyük zorluklar altında varlıklarını korumaya çalışan turizm sektörü paydaşları, koronavirüs aşısının çıkması ve uygulanmaya başlaması ile bahar ve yaz aylarına umutlu bakmaya başlamıştı. Fakat Avrupa’da görülen ve dünyaya da yayılmaya başlayan mutasyonlu koronovirüs sebebiyle, dış pazar tekrar kendini kapaması ile özellikle 15 Mart ile sezon açan Çanakkale şehri ise, 2021 senesinden beklentisini kaybetmiş oldu.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik,  “Sağlık Bakanlığımızın ve devletimizin aldığı kurallara bağlı olarak hayatımızı hem birey olarak hem de işletmeler olarak devam ettiriyoruz. Sezonun açılışı ile ilgili tarihin ise son zamanlardaki açıklamalarla ötelendiğini görüyoruz. Açıkçası Çanakkale ve Balıkesir bölgesi, 18 Mart törenlerindeki ve akabinde 25 Nisan Anzak törenlerindeki yoğunluğu ve potansiyeli kaybetmiş vaziyette” dedi.
 
Çelik, mutasyonlu koronavirüsün Çanakkale turizmine doğrudan etkisini de değerlendirerek, “15 Mart-15 Haziran tarihleri aralığında bölgemiz yıllık toplam turizm hareketinin yüzde 65’ini yapıyor ve şu an gördüğümüz o ki 15 Haziran’a kadar olan ve yıllık yüzde 65 dolayında olan ana işimizi maalesef kaybetmiş gözüküyoruz. Bizim beklentimiz geçtiğimiz senelerin Nisan-Mayıs aylarındaki hareket beklentimiz Temmuz ayına kaymış vaziyette. Dolayısıyla mevsimleri dört sezona ayırırsak;  yaz sezonundan yarım ve sonbahar döneminden tam olmak üzere bir buçuk sezonluk iş kaldı geriye. Baharı ve yazın yarısını kaybetmiş durumdayız. Mutasyonlu virüsün bu anlamda ciddi bir darbe vurduğunu söylemek isterim. Özellikle Avrupa’daki mutasyonlu virüs dış pazarı kökten bitirme noktasına getirdi. 2021’i dış pazardan bakımından çok ötelenmiş vaziyette. Sonbahar veya kışa girerken yabancı veya dış pazar hareketinin bölgemizde olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
 
İbrahim Akın Kazancı