Türkiye son Bakanlar Kurulu’nun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamayı bekledi. Bakanlar Kurulu’nun toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle ikinci kez 80 günden fazla kapalı kalan esnafların beklediği açıklamayı yapmasa da 1 Mart’tan itibaren kademeli şekilde yeni normalleşme sürecine geçileceğini açıkladı.

Çanakkale vaka sayısı konusunda Marmara’nın en düşük vaka sayısına sahip tek ili konumunda. Dolayısı ile 1 Mart’ ta başlayacak olan kademeli normalleşme sürecinde kısıtlama ve yasakların gevşetildiği iller arasında yer almasına kesin gözü ile bakılıyor. Yeni normalleşme sürecinde Çanakkale’nin vaka sayısının düşük seviyede seyreden iller arasında olması işyerleri uzun süreden bu yana kapalı olan esnafları da umutlandırdı.1 Mart itibari ile Çanakkale düşük vaka sayısını korursa kısıtlama ve yasakların gevşetildiği ilk iller arasında yerini alabilir.

Açıklama işyerleri kapalı olan esnaflarda hayal kırıklığı yaratsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2. Yeni normalleşme sürecinde kısıtlama ve yasakların illerin vaka sayılarına göre belirleneceğini de ifade etti. Erdoğan açıklamasında 2. Yeni Normalleşme Sürecinde Türkiye’de illerin  dört bölümde inceleneceğini ifade ederek, illerin vaka sayılarına göre az riskli, orta riskli, riskli ve yüksek riskli olmak üzere gruplar ayırılacağını söyledi. Erdoğan kısıtlama ve yasakların kaldırılmasının da vaka sayılarına göre karar verileceğini de ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı illere göre vaka sayısı haritasında Çanakakle yüz bin kişide 37.61 oranı ile Marmara Bölgesinin en düşük vaka sayısına sahip ili konumunda. Türkiye genelinde ise vaka sayısı düşük olan iller arasında. Türkiye’ de nüfusa göre en çok Coronavirüs vakalarının görüldüğü iller ise Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun. En az vaka görülen iller ise Şırnak, Hakkari, Bitlis, Batman, Van, Mardin, Muş, Diyarbakır, Kars, Siirt.

ÇANAKKALE VAKA SAYISI KONUSUNDA AVANTAJLI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “1 Mart’ ta kademeli şekilde yeni normalleşme sürecini başlatıyoruz“ açıklaması ile birlikte yeni normalleşme sürecinde vaka sayılarına göre kısıtlama ve yasakların gevşetilmesi ya da kaldırılması uygulaması da başlayacak. Şu an hala devam eden ve yaklaşık 80 günden buyana işyerleri kapalı olan esnaflarda yeni normalleşme süreci kapsamında  faaliyete geçip geçmeyeceklerini bulundukları ilin vaka sayısı belirleyecek. Çanakkale vaka sayısı konusunda Marmara’nın en düşük vaka sayısına sahip tek ili konumunda. Dolayısı ile 1 Mart’ ta Başlayacak olan kademeli normalleşme sürecinde kısıtlama ve yasakların gevşetildiği iller arasında yer almasına kesin gözü ile bakılıyor. Yeni normalleşme sürecinde Çanakkale’nin vaka sayısının düşük seviyede seyreden iller arasında olması işyerleri uzun süreden bu yana kapalı olan esnaflarında 1 Mart’ ta başlayacak olan normalleşme sürecinin başında işyerlerinin açılması konusunda umutlandırdı.1 Mart itibari ile Çanakkale düşük vaka sayısını korursa kısıtlama ve yasakların gevşetildiği ilk iller arasında yerini alabilir.

ÇOMÜ’ DE UYGULAMALI YÜZ YÜZE EĞİTİMİM BAŞLAMASI VAKA SAYISINI ETKİLEYEBİLİR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada kısıtlama ve yasakların gevşetilmesi ya da kaldırılması kararlarının 1 Mart itibari ile illerin vaka sayılarının göz önüne alınarak karar verileceğini açıklaması vaka sayısı Türkiye’nin en düşük illeri arasında bulunan Çanakkale için çok büyük bir avantaj sağladı. Ancak aynı dönemde’ de Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesinde uygulamalı yüz yüze eğitime geçilebileceği durumu da bir endişeyi beraberinde getirdi. ÇOMÜ’ de uygulamalı yüz yüze eğitime geçilmesi halinde yaklaşık 6 bin ÇOMÜ’lü üniversite öğrencisinin Çanakkale’ ye gelmesi  anlamına geliyor. Yani Türkiye’nin çeşitli illerinden 6 bin öğrenci Çanakkale’ ye gelecek ve Çanakkale’ de yoğun bir hareketliliğe neden olacak. Bu durumda Çanakkale’de vaka sayısının artması riskini doğuracak. Ancak 6 bine yakın öğrencinin Çanakkale’ye  sağlayacağı ciddi bir ekonomik hareketlilikte olacak. 1 Mart süreci ile üniversitede yüz yüze eğitimin açılması ihtimali vaka sayılarının çok önemli olduğu yeni normalleşme sürecinde Çanakkale’ye hem artısı hem de eksisinin olabileceği net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ogün İnal