Üniversitelerde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılması teorik eğitimlerin ise çevrim içi olarak devam etmesi kararını İşte Çanakkale Gazetesine değerlendiren  Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Sağlık Bilim Kurulunun özellikle bölgenin bulaş oranları dikkate alınarak üniversitelerde Uygulamalı Eğitime geçilmesi yönünde bir tavsiye kararı oldu. Fakat burada kıstas alınması gereken konulardan bir tanesi, Dünya Sağlık Örgütü Corona Virüs tedbirlerinde hareketliliğin ve bazı esnemelerin olabilmesi için vaka sayısının yüz binde 60’ın altında olması gerektiği görüşü var. Üniversitelerin uygulamalı eğitimde yüz yüze eğitimin başlaması için Çanakkale’ de de vaka sayınının Dünya Sağlık örgütünün önerdiği vaka sayısında, ya da altında olması gerekiyor. Şu bir gerçek. Üniversitelerde uygulamalı eğitime, gerekli önlemler alınıp şartlar oluşunca mutlaka geçilmesi gerekiyor. Özellikle iki yıllık yüksekokullarda eğitim gören üniversite öğrencilerin hiçbir uygulamalı eğitim görmeden mezun olmaları söz konusu. Üniversitede öyle bölümler var ki uygulama olmadan o eğitimi almak mümkün değil. Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi’nin bölümleri ve özellikle iki yıllık laboratuvar meslek yüksekokulu, bahçe bitkileri ya da aşılama budama bölümleri gibi” dedi.
 
Tüm Dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda ölüme neden olan Corona Virüs’le mücadele tüm hızıyla devam ederken Türkiye’de de bir yandan salgının yayılmasını ve bulaşmasını önlemek amacı ile konan yasak ve kısıtlamalar devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca video konferans yöntemiyle katılarak başkanlık ettiği son Corona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaparak,   "Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre “yerinde karar” dönemine geçiyoruz. Yerinde alınacak kararlara esas olması amacıyla bir haftalık toplam vaka sayılarının nüfusa oranlı olarak illerimizdeki durumunu gösteren haritayı yayımladık. Bu verileri her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Daha detaylı göstergelere ilişkin çalışmalar da yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi. Sağlık Bakanı Koca Corona Virüs tedbirleri kapsamında öğrencilerin okullarına, esnafların da işlerine kavuşmalarını istediklerinin altını çizerek, “Milletçe normale dönüş özlemi çekiyoruz. Esnafımız, çalışanımız, öğrencimiz haklı bir beklenti içinde. Bu husus çalışmalarımızın odağında bulunuyor. Esnafımızın işine, öğrencilerimizin okullarına bir an önce kavuşmalarını istiyoruz. Bunun kriterlerinin belirlenmesi konusunda Bilim Kurulumuz çalışmalarını sürdürüyor. Bugün yükseköğretim ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Yapılan değerlendirmede uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrim içi olarak devam edilmesi konusundaki görüş birliği Yükseköğretim Kurulumuza iletilmiştir. En kısa zamanda özlediğimiz günlere sağlıkla kavuşmak dileğiyle" ifadelerine yer verdi.

“UYGULAMALI EĞİTİME GEREKLİ TEDBİRLER ALINARAK GEÇİLMESİ GEREKİYOR”
Bu açıklamaların ardından üniversitelerde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılması teorik eğitimlerin ise çevrim içi olarak devam etmesi kararını değerlendiren Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Sağlık Bilim Kurulunun özellikle bölgenin bulaş oranları dikkate alınarak üniversitelerde uygulamalı eğitime geçilmesi yönünde bir tavsiye kararı oldu. Fakat burada kıstas alınması gereken konulardan bir tanesi, Dünya Sağlık Örgütü Coronavirüs tedbirlerinde hareketliliğin ve bazı esnemelerin olabilmesi için vaka sayısının yüz binde 60’ın altında olması gerektiği görüşü var. Üniversitelerin uygulamalı eğitimde yüz yüze eğitimin başlaması için Çanakkale’ de de vaka sayınının Dünya Sağlık örgütünün önerdiği vaka sayısında, ya da altında olması gerekiyor. Şu bir gerçek. Üniversitelerde uygulamalı eğitime, gerekli önlemler alınıp şartlar oluşunca mutlaka geçilmesi gerekiyor” dedi.

“HİÇBİR UYGULAMALI EĞİTİM ALMAYAN ÖĞRENCİLER BU YIL MEZUN OLACAK”
Hacımusalar özellikle iki yıllık yüksekokullarda eğitim gören üniversite öğrencilerin hiçbir uygulamalı eğitim görmeden mezun olmaları gibi bir durumun da söz konusu olduğunu hatırlatarak, “Üniversitede öyle bölümler var ki uygulama olmadan o eğitimi almak mümkün değil. Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi’nin bölümleri ve özellikle iki yıllık laboratuvar meslek yüksekokulu, bahçe bitkileri ya da aşılama budama bölümleri var üniversitelerin. Bu eğitimler iki yıllık olduğu için bu branşlarda okuyan üniversite öğrencileri teorik dersleri alarak üniversite eğitimlerine başladılar ancak tam pratik dersleri göreceklerdi ki üniversitelerde uzaktan eğitim başladı. Bu branşlardaki üniversite öğrencilerinin çoğu eline ne bahçe makası aldı, ne budama makası aldı, laboratuvar da uygulamalı eğitim yapmadı laboratuvar ortamı görmedi. Bu üniversite öğrencileri hiçbir şey görmeden bu yıl mezun olacaklar. Bu öğrenciler üniversitenin ilgili bölümünden aldıkları eğitim ile alanda öğrendiklerini uygulamaya geçirecekler. Bu mümkün değil. Bu öğrenciler aslında kayıp öğrenciler. Bir nevi kayıp nesil. Bu durumu düşünülerek az öncede ifade ettiğim gibi gerekli tedbirler alınarak ve şartlar sağlanarak mutlaka uygulamalı eğitime geçilmeli. Yine aynı şekilde Fen fakültesinin bazı bölümleri var. üniversite öğrencilerinin sürekli laboratuvarda uygulama yaparak eğitim alması gerekiyor ve bu uygulamalı eğitimin süresi bir yıldır” dedi.

“5-6 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ÇANAKKALE’ YE GELECEK”
Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine göre bu tür esnemeler ve hareketliliğin yapılabilmesi için vaka sayısının binde 60 olması gerekiyor. Eğer Çanakkale’de Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi göz önüne alındığında Corona Virüs vaka sayısı binde 37 olduğundan, Çanakkale’de üniversitede uygulamalı eğitimin yüz yüze başlaması kararını alacak kurumlar ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu kararı aldığında Çanakkale’ ye en az 5-6 bin üniversite öğrencisi gelecek. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan 5-6 bin öğrenci Van’ dan, Mus’tan, Trabzon’dan, Hakkari’ den yani Türkiye’ nin çeşitli illerinden üniversite öğrencileri Çanakkale’ ye gelecek. Bu öğrenciler yurtta kalmıyor. Bu üniversite öğrencileri evde kalıyor. Bu öğrenciler gıda ihtiyacını lokantalardan ve Çanakkale esnafından sağlıyor. Bu da ciddi bir hareketlilik anlamına geliyor. Bunun dışında üniversite öğrencileri  bir yıldır birbirlerini görmüyor. Sosyal bir varlık olan insan bir yılın ardından Çanakkale’ ye gelip hem ortamda bulunma ve bir takım aktivitelere katılma ihtiyacı duyacaklar. 5-6 bin üniversite öğrencisinin uygulamalı eğitim yapmak üzere Çanakkale’ ye gelmesini fırsat olarak gören ve uzaktan eğitim görse de Çanakkale’ ye gelecek ciddi sayıda bir üniversite öğrenci kitlesi de olabilir. Bu Çanakkale’ de kontrol edilmesi mümkün olmayan ve en önemlisi de kısa sürede tekrar kapanmaya yol açacak bir durum da ortaya çıkabilir. Köylerde eğitim öğretimin başlaması ve Mart’tan sonra da okullar açılacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde yüz yüze eğitimin başlaması sadece üniversiteyi değil bölgedeki bütün eğitim öğretimi faaliyetlerini, ticari faaliyetleri hem olumlu, hem de olumsuz etkileyecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: Ogün İnal