Çanakkale’nin en doğusundaki Kaz Dağlarının eteğine kurulmuş zengin bitki örtüsü ve turizm potansiyeline sahip Yenice ilçesi’ndeki ekonomik ve siyasi durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren İYİ Parti Yenice İlçe Başkanı Ali Galip Akyıldırım, “İlçemiz, gençlerin ağırlıkta olduğu bir nüfusa sahip bölge ve en büyük sorun işsizlik. Gençlerimizin çoğu ya lise, ya lisans ya da ön lisan mezunlarından oluşmaktadır, bu potansiyel iş alanında kendisini göstermemektedir.  İlçemizde ve ilimiz genelinde ciddi istihdam sorunu var” dedi. 

Yenice’nin tarımda ve hayvancılıkta marka bir ilçe olduğunu belirten İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Galip Akyıldırım,  hayvancılık ve tarımsal üretimle ilgili, “En büyük sıkıntı hayvansal ve tarımsal ürünlerin girdiler nedeniyle zararına satılması veya elde kalması. Örneğin Kapya Biber maalesef ki tarlada kalmıştır. Satılanlar ise maliyetinin çok altında alıcı bulmuştur. Bundan dolayı tarım ve çiftçilikle uğraşan hemşerilerimizin çoğu bankalara ve kooperatiflere olan borçlarını ödeyememişler ve çoğu icralık olmuştur. Tarlasını ve üretim araçlarını satmak zorunda kalan çok sayıda çiftçimiz mevcuttur” ifadelerini kullandı. Pandemi nedeniyle zor günler geçiren işletmelerin durumunun vahim olduğuna da işaret eden Akyıldırım  ‘’Esnafımız çoğu zaman siftah yapmadan kepenk kapatmaktadır’’ dedi.

Çanakkale'nin ilçelerinde kronik denilen ekonomik problemlerden bahsediliyor? İlçenizin sizce en temel problemi nedir?
‘’Çanakkale ilçelerinin temel problemleri aslında ülkemizde yaşanan problemlerin yansımasıdır. İlçelerimizde ve Yenice ilçemizde en sık yaşanan problemlerin başında işsizlik gelmektedir. İlçemiz; gençlerin çoğunlukta olduğu nüfusa sahiptir. Gençlerimizin çoğu ya lise, ya lisans ya da ön lisan mezunlarından oluşmaktadır. Ama ne yazık ki bu potansiyel iş alanında kendisini göstermemektedir. Çünkü ilçemizde ve ilimiz genelinde ciddi istihdam sorunu bulunmaktadır. Özetle; Yenice İlçemizin kronikleşmiş problemlerini sıralayacak olursak, işsizlik, hayvansal ve tarımsal ürünlerin girdiler nedeniyle zararına satılması veya elde kalması, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı.

Çanakkale tarım ve hayvancılığın kesiştiği bir yer, Yenice’nin tarım ve hayvancılıkta durumu nedir?
Yenice’de tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar üretim girdilerinin çok yüksek olmasından ve ürettikleri ürünlerin pazar darlığından dolayı ciddi sıkıntılar yaşamaktalar. 2020’de tarımsal üretimde ilçemizin en önemli tarım ürünü ve geçim kaynağı olan Kapya Biber maalesef ki tarlada kalmıştır. Satılanlar ise maliyetinin çok altında alıcı bulmuştur. Bundan dolayı tarım ve çiftçilikle uğraşan hemşerilerimizin çoğu bankalara ve kooperatiflere olan borçlarını ödeyememişler ve çoğu icralık olmuştur. Tarlasını ve üretim araçlarını satmak zorunda kalan çok sayıda çiftçimiz mevcuttur. Yem fiyatlarında ki yüksek artışlar hayvancılığı doğrudan etkilemektedir. Özellikle süt üreticileri zor durumdadırlar. Bu nedenle süt üreticileri ya besiciliğe kaymakta ya da süt üretiminde ki kapasiteyi düşürmektedirler.

Yenice ilçesi tarım ve sanayide ilerleyen zamanlarda nasıl başarı ivmesi yakalayabilir? Nasıl yeni markalar elde edip yeni pazarlara açılabilir?
Yenicemiz aslında tarımda ve hayvancılıkta marka bir ilçedir. Tarım ve hayvancılığa dayalı küçük boy özel işletmeler mevcuttur ama yetersizdir. Yenice ve köylerinin ürettikleri tarım ve hayvansal ürünler Yenice’de mevcut bulunan işletmelerin kapasitelerinin üstündedir. Bundan dolayı üretilen ürünler mutlaka başka pazarlara satılmak zorundadır.   Bakın, Yenice’de günlük süt üretimi girdi fiyatlarının yüksek olmasına rağmen 250 tonun üzerindedir. Bu kapasite daha da yukarılara çıkabilir.  Yalnız bu üretim yapılırken bilinmelidir ki üretici kesinlikle zarar etmektedir. Çünkü girdi maliyetleri oldukça yüksektir. Üreticinin üretimin içinde olması için devletimiz mutlaka üreticilerimizi desteklemelidir. Yenice ekonomik değeri olan tarımsal ürünlerde de kendi markasını yaratmaya hazır durumdadır. Yenice’nin kapya biberi yurt içinde ve dışında bilinmekte ve tercih edilmektedir. Yenice tarım ve hayvansal ürünlerde önün açılmasını istemektedir. Bunun da ancak devlet destekli yatırımlarla ya da özel teşebbüsün girişimleriyle mümkün olabileceğine inanmaktadır. Üretilen ürünlerin Yenice’de işlenmesi yeterli değildir. Bu ürünlerin mutlaka daha büyük işletmeler aracılığıyla pazarlanması gerekmektedir.

Üretici Yenice de nelerden rahatsız oluyor En fazla şikâyetçi olduğu şey nedir? 
’Yenice köyleriyle beraber hem hayvansal hem de tarımsal üretimin en çok yapıldığı ilçemizdir. Köylümüz en zor şartlarda hem ülkemiz için hem kendi geçimi için yaz kış demeden amansız bir üretim mücadelesinin içindedir. Üretimini zor şartlarda yaparken elbette ki rahatsız olduğu, şikâyetçi olduğu ve düzeltilmesini istediği talepleri bulunmaktadır. Bunların başında tarımsal ve hayvansal desteklemelerin adil biçimde ve iyileştirici bir şekilde yapılmasıdır. Gübrede ve hayvan yeminde desteklenmesidir. Traktöründe ve sulamada kullandığı yakıtta desteklenmesidir. Tarımsal sulamada desteklenmesidir. Üretimin artması için ekili alanların gerçek anlamda desteklenmesidir. Tarım kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarının faizsiz ertelenmesidir. Krizler nedeniyle satılmayan ürünlerinin devlet eliyle değerlendirilmesidir. Tarlada ki ürünün kaderine terk edilmemesidir.

Yenice ilçesinde ne gibi turizm potansiyelleri barındırıyor?
Yenice başlı başına bir doğa cennetidir. Hatta saklı bir cennettir. Henüz keşfedilmemiş doğal güzelliklere ve doğal ürünlere sahip bir ilçemizdir. Başta organik tarıma çok fazlasıyla elverişli bir ilçe olduğunu ve bunun doğa turizmde değerlendirilmesi gerektiğine inanmaktayım. Gereken ilgi gösterildiğinde Yenicenin doğa turizminde Çanakkale’nin en gözde turizm merkezi olacağına inanıyorum. Yenicenin doğası doğa tutkunları için her türlü aktiviteye cevap verecek durumdadır. Yenice Belediyesinin işletmeciliğini yaptığı ve turizme kazandırdığı Kazdağı Göknar Otel 39 odası ve 82 yatağıyla ve otel bünyesinde Şeytan Kayalıklarına Tırmanma Parkuru, Kazdağı Yürüyüş Parkuru, At Gezintileri, Bisiklet Turu, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Halı Saha ve 80 kişilik konferans salonu, restoranı ile dışarıdan gelecek doğa tutkunları için hazır durumdadır. Bunun yanı sıra ilçemizde bulunan diğer oteller ve pansiyonlarda turizme dayalı hizmetleri vermektedirler. Ayrıca Yenicemizde ki Seyir Tepesinde yamaç paraşütü aktivitesi yapılmakta ve Yenice’nin doğal güzellikleri havadan izlenmektedir.
 
Yenicemiz sadece doğal güzellikleriyle değil endemik bitki türleriyle de en önde olan ilçelerimizden birisidir. Şuna inanıyorum ki ilçemiz ormanlarında bulunan ve alternatif tıpta kullanılan endemik bitki türlerinin tanıtımı ilçemizin ekonomisine katkı sunacaktır. Bundan dolayı Yenicemize has ürünlerin turistik ürün niteliği kazanmasıyla, ilçe halkına istihdam olanağı sağlayacak diye düşünmekteyim. Yeter ki vatandaşlarımıza rehberlik yapılsın, yol gösterilsin. Bunlarla ilgili çalışmalar başlatılıp Türkiye’ye duyurulsun.
 
Yenice esnafının sorunlarıyla ile ilgili söyleyecekleriniz var mı?

Esnafımız çoğu zaman siftah yapmadan kepenk kapatmaktadır. Özellikle de son iki sendir Pandemi nedeniyle yüksekokul öğrencilerinin uzaktan eğitim alması ve diğer okulların kapalı olması esnafın durumunu doğrudan etkilemiştir. Çünkü Yenice nüfus itibarıyla Çanakkale’nin küçük ilçelerinden birisidir. Yenice’nin ekonomisi Yenicelilerle, köyleriyle ve öğrencileriyle yürümektedir. Gerek hafta sonları sokağa çıkma yasağı, gerekse kahvehane, kafe ve lokantaların müşteriye kapalı olması esnafımızı kirasını ve faturalarını ödeyemeyecek duruma düşürmüştür. Esnafımız ciddi manada desteğe muhtaç durumdadır. Esnafımızın da bankalara olan borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesi taleplerimiz arasındadır. Biz İyi Parti olarak her vesileyle esnafımızın, çiftçimizin yanındayız ve sorunlarının takipçisiyiz.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Bu güzel sohbet için şahsım ve partim adına teşekkür ediyor yayın hayatınızda başarılar diliyorum.’’

İbrahim Akın Kazancı