Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ayvacık İlçe Başkanı Emre Öz ilçenin potansiyelinin açığa çıkartılması ve marka değerlerinin ön plana çıkması için çalıştıklarını ifade etti. Ayvacık’ta yapılan çalışmalar hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler veren CHP Ayvacık Merkez İlçe Başkanı Emre Öz, “Ayvacık zeytini, eti, domatesi, halısı ile birçok marka çıkarabilecek potansiyele sahiptir’’ dedi.

Son günlerde oldukça gündemde yer alan,  Çanakkale'nin ve Türkiye'nin en önemli turizm alanlarından biri olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Sivrice Plajı, Apollon Symintheion Ören Yeri, Küçükkuyu Sahili ve Behramkale’siyle ünlü Ayvacık ilçesinde tarım, sanayi ve turizm konusundaki değerlendirmelerini aktaran Öz temel problemlere de dikkat çekti.

“İLÇEDEKİ EN BÜYÜK SORUN İSTİHDAM YETERSİZLİĞİ”
İlçede ekonomik olarak sizce en temel problemler nelerdir?
Ayvacık ilçesinin ekonomisi tarım yani zeytin domates ağırlıklı, hayvancılık ve turizme dayalıdır. İlçede sanayi sektörünün hemen hemen olmaması dolayısıyla istihdam sağlanmaması bir sorundur. Ayrıca turizmin çeşitlendirilmemesi sezonun 2-3 aylık sınırlandırılması da ekonomik açıdan sorun teşkil etmektedir.

Sizce kırsal projeler yeterince başarıya ulaşmamasının sebebi nedir? Tarım anlamında özellikle markalaşamama problemi neden var? Ezine peyniri marka ama birçok ürünü daha var bu bölgenin sizce bu nasıl olabilir?
Yöremizde tarım ve hayvancılığa dair sanayileşme olmadığından bu sektördeki işletmeler genellikle aile içi işletmelerdir. Kırsal kalkınmayı destekleyici projelerin şartlarını verilen teşvik ve hibelerdeki şartları genellikle hiç bir işletme karşılayamamaktır.  Biraz önce de belirttiğim gibi genellikle aile işletmeleri olan sektörde markalaşamamanın en önemli sebebi sosyoekonomik durumdur. Genellikle nesilden nesle geçen işletmeler eski alışkanlıklarını bırakamıyor, küreselleşen dünyada artık her şey birkaç saniye ötedeyken bile teknolojiden yararlanamıyor. Ayvacık zeytini, eti, domatesi, halısı ile birçok marka çıkarabilecek potansiyele sahiptir, ayrıca Adatepe, Yeşilyurt, Assos gibi artık bir ülke sınırlarını aşmış turizm potansiyeline sahip, ama tarım ve hayvancılıktaki durum da aynı, markalaşamama sorununu çözmek için en önemli adım bence kooperatifleşme olacaktır. Üreticiler bir araya gelerek güç birliği yapmalı böylece hem teknolojik hem bürokratik engellerden kurtulabilirler.

Çiftçinin en büyük sorunu nedir?
Çiftçinin en büyük üzüntüsü girdi maliyetleri, işçilik, mazot, gübre, ilaç. Üretim günden güne azalırken, zeytinyağı, saman, gübre hep yurtdışından ithal ediyor, pazara da orada ulaşamıyor dolayısıyla üretici ürettiği üründen kazanç sağlayamıyor, Pandemi ile dünyada gıda politikası değişti artık insanlar sağlıklı ve doğal yoldan üretilmiş ürünlere ulaşmak istiyor.

Çanakkale deyince aklımıza turizm, tarım ve hayvancılık geliyor, Ayvacık da bunları harmanlıyor, bu alanlar Pandemi’den etkilendi. Sizce bunlar Ayvacık'ta nasıl gelişir ilerleyen zamanlarda?
Ayvacık Kuzey Ege’de konum itibariyle Türkiye’nin cennet köşelerinden biri turizm anlamında, butik yerel işletmelerin artması turizm ile birlikte tarım ve hayvancılığın gelişmesi beklenebilir insanların tatil anlayışları da Pandemi nedeniyle değişecektir, insanlar artık daha kalabalık lokasyonlardan uzak durarak sakin bir tatili benimseyeceklerdir. Ayvacık’ta turizm sezonunu uzatılması gerekmektedir , dünyaca ünlü Adatepe Yeşilyurt Assos gibi yörelerde çeşitli tanıtımlarla uzatılacak turizm sezonu ile Ayvacık ekonomisine olumlu etki edecektir. Büyük şehirlere yakınlığı ulaşılabilir olması, Kazdağları gibi dünyanın oksijen deposu bölgenin varlığı turizm açısından önemlidir. Şehitler diyarı Çanakkale’ye dünyaca ünlü Truva'ya yapılan turları, Assos, Yeşilyurt, Adatepe Baba Kale'de eklenebilir bu gelişmeye katkı sağlayacaktır.’

Ayvacık’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz hangi alana doğru gitmeli?
Son zamanlarda büyükşehirlerdeki insanların kırsala kaçma isteğinden Ayvacık da nasibini aldı, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarında uyguladığı yöntemler üretici lehine gelişirse özellikle zeytinyağı domates ile Ayvacık ekonomisi canlanabilir, alternatif tarım teknikleri ve uygulamalar Ayvacık yöresinde yapılabilir Agro turizm çalışmalar yapılırsa turizm canlanabilir ayrıca Ayvacık sahillerinde yapılan yapıların, yapı kayıt belgeleri iptal edilmiyor. Dolayısıyla yıkımlar başladı, büyük sorun Assos antik Liman da bulunan ve düşme riski olan kayaların 500 gün dolayısıyla sürecek bir çalışma ile kaldırılması gündemde, antik limandaki işletmeler bu süre boyunca kapatılacak bunu bir sorun olarak görüyorum. Karaköy kızılkeçili Tuzla yöresinde jeotermal kaynakların ekonomide daha etkili kullanılması amacıyla tarıma dayalı jeotermal sera ve  organize sanayi bölgesi kurulması gündemde doğru planlanırsa bölge halkına büyük bir insan ve istihdam sağlayacak proje doğru planlanması çok önemli ayrıca Balıkesir Çanakkale bütünleşik kıyı planları adı altında gelecek yıllara ait bazı stratejik planları yapılıyor doğal ve tarihi sit alanlarının sınırları belirlenmeden kıyıdan deniz tarafını ilgilendirmesi gerekirken kıyıları da kapsayan, devlet kurumlar arası geçici karmaşasına yol açacak bu planlara da Ayvacık Küçükkuyu belediyeleri olarak ve şahsen itirazlarımızı sunduk bu planlar gelecekte Ayvacık kıyılarının imara açılmasına yol açabilir diye düşünüyorum.

İbrahim Akın Kazancı