Dijitalleşmenin son hız devam ettiği içinde bulunduğumuz bu süreçte her gün yeni bir sosyal medya uygulaması daha ortaya çıkıyor. Yakın zamanda ortaya çıkan ‘’Clubhouse’’ uygulaması son günlerde isminden oldukça söz ettirdi ve  popüler oldu.
 
Peki ama bu uygulama nasıl çalışıyor? Teknoloji Uzmanı Emre Karadağ ve uygulama kullanıcıları ile konuştuk.
Baştan başlamak gerekirse Clubhouse nedir?
Karadağ Clubhouse kullanıcılarına özel sohbet odaları üzerinden sadece sesleriyle iletişim kurma fırsatı sunmasıyla diğer sosyal medya platformlarından ayırt edici özelliğiyle kendini ortaya koyuyor. Bu sohbet odaları, genelde bir konu başlığı üzerine kurularak diğer platformların aksine bu odalar, oldukça aklıselim tartışmalara ev sahipliği yapıyor. Öyle ki dinleyici olarak girdiğiniz bir odada konuşmak için el kaldırmanız gerekiyor.’

Clubhouse nasıl kullanılır? Herkes kullanabiliyor mı? Bir ücreti var mı?
Uygulamasını İphone ya da İpad cihazınıza Karadağ Cluphouse indirip hesap açıyorsunuz. Kendinize bir kullanıcı adı seçip, profil düzenlemelerinizi yapıyorsunuz. SMS onayı gelecek. SMS onayını yaptıktan sonra artık bekleme listesindesiniz (Bu aşamadan sonra Clubhouse, sizi bekleme listesine alıyor. Ancak çevrenizde uygulamayı kullananlar varsa gönderdikleri davetiye ile bekleme aşamasını geçebiliyorsunuz. İlgi alanlarınızı seçerek ve kendiniz için bilgileri giriyorsunuz. Karşınıza sohbet odaları çıkıyor. Bu odalar yine diğer kullanıcılar tarafından açılan odalar. Dikkatinizi çeken bir odaya katılıyorsunuz. Sohbet odalarında insanlar sadece sesli bir şekilde iletişime geçebiliyor. Siz de konuşmacı olmak ve bir şey paylaşmak isterseniz el kaldırma işaretine basıp söz istiyorsunuz. Oda kurucuları size izin verirse, siz de konuşarak düşüncelerinizi dile getiriyorsunuz. Siz de, kendi konuşmacılarınızı alabiliyorsunuz. Clubhouse profil açma işlemi tamamlandıktan sonra odalara girmek için karşımıza çıkacak 3 bölüm var. Yönetici: Odayı açan yetkili kullanıcılar. Konuşma kararını onlar veriyor. Konuşmacı: Konuşma yetkisi olan kullanıcılar. Dinleyici: Sadece gelip dönen sohbeti dinleyenler.
 
Cluphosu kullanıcıları da program hakkında şunları ifade etti:
ZEKİ SERİ:
En başta sohbet edecek arkadaşları seçmek ve bir konu temelinde konuşmak güzel bence anlamlı, bir kişi bir grup diyelim ki Anayasa konuşuyor diğer bir grup spor başka bir grup magazin herkes istediğini konuşuyor, isteyen başka sohbet odasına giriyor bence harika bir özellik ben kullandığımdan belli kaliteli bir sohbet yapıyorum.

OĞUZ ŞAHİN:
Bence çok güz sosyal medyada kaliteli işler çıkınca mutlu oluyorum özellikler anlamında eşsiz bir şey katılımcılar,  konulara vakıflar bir çok alanda  kaliteli sohbet edebiliyoruz, geçenlerde bir tarih sohbetine katıldım o kadar çok şey öğrendim ki belgesel tadında bir şeydi, ve bu bilgileri sohbet ederek elde ettim, arkadaşlarım ile buluşa geçekleşemediğinde bir oda açıp konuşuyoruz’ şeklinde konuştu.

İbrahim Akın Kazancı