Son zamanlarda artan gübre fiyatları ve çiftçinin borçları üzerine eleştirilerde bulunan Gelibolu İYİ Parti Kalkınma Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Cafer Çalışkan çiftçinin borçları ve gübre fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışkan, “Üretimin aksamaması için gübre fiyatlarına müdahale edilmelidir” dedi.

Cafer Çalışkan, “Başta gübre olmak üzere yeğen zirai ilaç elektrik ve sulama gibi girdi fiyatları son günlerde önemli ölçüde artış gösterdi ürün maliyetleri artarak üretici üretimde sıkıntı çekerken artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir yerli üretimin daha çok önem kazandığı Pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır, yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir” dedi.

Çalışkan açıklamasının devamında, “Çok düşük kalan gübre destekleri arttırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü arttırılmalıdır, fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazananı spekülasyon yapacak aracılar, kaybeden ise çiftçilerimiz ve tüketicilerimiz olacaktır. Yem  fiyatları desteklenmeli, zirai ilaç da KDV üreticiye destek olarak verilmelidir. Çiftçilerimizin yüksek faizlerle borçlanarak biriken ve takibe düşen borçları faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalıdır. Hammadde fiyatları artışını öne sürerek talebin arttığı bir dönemde fiyat artışları yapmak her zaman yaşanıyor. Gübre tarımsal üretimdeki en önemli tarımsal girdilerden biridir üretimi yüzde elliye kadar arttıra bilmektedir. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek, buğday ve arpa da kuraklıktan dolayı zaten üretim düşüklüğü beklenirken Bir de yeterli gübre kullanılmaması dolayısıyla üretimin daha da azalmasına meydan verilmemelidir. Yüksek fiyat nedeniyle çiftçi ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamaz ise verimin üretimin azalması nedeniyle gıda fiyatları artacaktır, Hayvansal üretimde üreticilerimizin en büyük girdisi yemde fiyat artışları üreticilerimizi ciddi etkilemekte hayvancılık sektörüne büyük bir darbe vurmaktadır” dedi.

İbrahim Akın Kazancı