Pandemi döneminde en çok kullanılan ödeme yöntemi kredi kartı oldu. Alışverişlerin yüzde 62’si kredi kartı ile yapılırken, yüzde 38’i banka kartı ile yapıldı. Özellikle yüksek tutarlı alışverişlerde kredi kartı tercih edildi.
 
Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) yapılan açıklamaya göre, 2020, dünyada ve Türkiye'de  gerek ekonomik faaliyetler gerekse de tüketici davranışları üzerinde olağanüstü etkilerinin bir yıl oldu. 2020 yılında kartlı ödemeler yüzde 17 büyüyerek 1,15 trilyon liraya ulaştı.Pandemi sürecinde gıda, kitap ve eğitim sektöründeki satışlarda patlama yaşandı. Gıda ve giyim-aksesuar sektörleri de büyük ilgi gördü. Araç kiralama, spor giyim mağazaları ve seyahat acentelerindeki alışverişlerde artış oldu.
 
Kredi kartlarının kullanımının artması ve bunun piyasalar üzerinde nakit kullanımın düşmesini sebeplerini ve sonuçlarını bu bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay İşte Çanakkale Gazetesi'ne alattı.Pandemi sürecinde tüketicilerin ürün araştırması yapmadaki kolaylık ve kampanya fırsatları gibi avantajları da bulunan mobil alışveriş yöntemine yöneldiklerii kaydeden Ömer Karabay,kart kullanımının internetin yaygınlaşması ile daha da güçlü bir boyut kazandığıa dikkat çekti.    
  
Karabay, "Kredi kartı evvela nedir? diye sorarsanız açıkçası bir öteleme hizmeti veren hızlı ödeme yöntemidir, adeta kısa süreli borç alma diyebiliriz, uzun olarak tanımı bankalarca ve kimi kuruluşlarca kişilere verilen, günlük satın almalarda para ve çek kullanımını önlemeyi amaçlayan bir ödeme biçimi olarak yararlanılan, alınan malın ya da yaptırılan hizmetin bedelinin söz konusu kartı veren yerce ödenmesi güvencesini taşıyan kart. Sürekli ilerleyen bu sistem insanlara zaman tasarrufu sağlıyor, çoğu zaman hele bu kredi kartları internetin yaygınlaşması ile daha da güçlü bir boyut kazandı.Düşünsenize bazen sadece 3 dakikada, sırf indirimde olduğu için fark ettiğiniz büyük bir beyaz eşyayı bilgisayarı zaten aklınızda olan ürünü bir anlık fırsatta tek tıkla alabiliyorsunuz, bu insana bu zamanda çok şey katıyor ve üstüne bir de Pandemi’nin yaygınlaşması ile daha fazla ekstra olarak dışarı çıkılmayan bir süreç oluştu ki, bu süreçte insanlar sadece evlerinden alışverişe dönük hareket ettiler, bu evlerde kalınan süreçte insanların ihtiyacı artmadı mı? Gıdadan, tekstile, özel tüketime, hatta oyunDAN, video uygulamalarıA hepsi kredi kartı yardımı ile ödemeleri yapıldığı için buna imkan sağladı, bu açıklanan rakamların birinci sebebi budur. Pandemi sürecinde özellikle kazanılan hassasiyetler ile bir şeyler de gelişti, mesela temassız ödeme yöntemi yaygınlaştı, hiç olmadığı kadar market satışları arttı, bu bir sektörü kat ve kat büyüttü bunların yüzde 80’i kredi kartı ile ödeme yaptı. Bu rakamlar artık kredi kartının değişim süreci ile daha da ilerleyecektir" dedi.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı