Çanakkale Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda Çanakkale’yi etkisi altına alan sel ve fırtına felaketi, Sarıçay’ın ıslahı, Soysal Konutlar Projesi ve AK Parti Kongresi’nde Bülent Turan tarafından gündeme gelen Cumhuriyet Meydanı’nı genişletme önerileri ön plana çıktı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın Cumhuriyet Meydanı önerisine yanıt verdi. Başkan Gökhan, “Biz zaten 1999’dan beri, oradaki liseyi ve binaları istiyoruz. Orayı yıkıp meydanı genişletmek için yıllardır yazışmalar sürüyor. Gerekli olan neyse yapılsın ve bu konu artık netliğe kavuşsun” dedi. Sosyal Konutlar Projesi ile ilgili son durum hakkında bilgi veren Gökhan, “Sosyal Konutlar Projesi üzerinde Şehircilik İl Müdürlüğü İle çalışmalara başlıyoruz”dedi.
 
SON YAĞIŞLARDA ATİKHİSAR BARAJI SU SEVİYESİ YÜZDE 57’LERE YÜKSELDİ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mecliste hafta sonu başlayan şiddetli lodos ve şiddetli yağış olaylarını değerlendirdi. Özellikle hafta başı başlayan yoğun yağışların su taşkınlarına neden olduğunu belirten Gökhan Atikhisar Barajı ile ilgili de bilgiler vererek “Yağan yağmurlar sonrasında Atikhisar Barajımızın  su seviyesi  29 Milyon 600 bin  metreküpe çıkmış olup  oran olarak da %56,38 oranında gerçekleşti. Bu yağışlar bizi korkularımızdan biraz arındırdı ama  biz suyumuzu tasarruflu kullanmaya özen göstererek devam etmemiz gerekiyor. Sizler  Evimizde, bahçemizde, bizler yerel yönetimler olarak parklarda, bahçelerdeki sulamalarda arkadaşlar da biraz gayret gösterecekler.  En az su ile ihtiyaçları gidermenin yollarını arayacağız. Suyun bizler için ne kadar önemli olduğunu hep beraber hissettik. Allahtan kuraklığı yaşamadık” dedi. 

“ÇAY YATAKLARI ACİLEN ISLAH EDİLMELİ”
Konuşmasında şiddetli yağmur sonucunda İlçelerde yaşanan su taşkınlarına ve Sarıçay’ ın durumuna da değinen Gökhan, Sarıçay ile ilgili kurumlarda bilgisizlik olduğunu söyledi Gökhan “ Sarıçay’ın belediyeye ait olan kısmında iyisi ile kötüsü ile çalışmalar yapıyoruz. Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de yoğun yağışlar oluştu. Lapseki’de Bayramiç’te de risk atlatıldı.   Onun için biz suyun kıymetini anlamalıyız ama aynı zamanda şunu da gördük, bu çay yataklarının acilen ıslah edilmesi lazım. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de ıslah edilmeyen çayların taşmış olmasıdır.  Bizim başımızda da var Sarıçay. Sürekli Sarıçay polemik konusu oluyor. Biz de diyoruz ki doğru sarıçay.  Sarıçay’ın ta Barajın oradan ıslah edilmesi lazım.  Mesela Çileder Çayı  barajın ordan Köprünün altından  direkt sarıcaya katılıyor.  Onun aşırı su taşıması risktir.  Halbuki biz onu yıllardır söylüyoruz   kızılcık tepesinin oradan bir drenajla baraja getirilse hem bir katkı olur  hem de riski azaltacaktır.  Geçen gün bir paylaşım yapmış Esra Hanım (AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili) beğenenler de olmuş. Sarıçay’ın çıkışını anlatıyor.   Ama bir bilgisizlik var. Bu Sarıçayla ilgili kurumların bilgisizliği var.  Ben bana ait olan yeri yapıyorum. İyisi ile kötüsü ile Troya Köprüsünden denize kadar olan yeri yapıyorum.  Ama ondan sonrası Devlet Su İşlerinindir.  O alanın bir bölümü de Özel İdarenin sorumluluğunda , Bölge Müdürlüğü ile görüşmeye de gittik 2021 yılı yatırım planına alınacağını söyledi” dedi.

“CUMHURİYET MEYDANI’NIN GENİŞLETİLMESİ İÇİN BİZ HAZIRIZ”
AK Parti 7. Olağan il Kongresinde yaptığı konuşmada Cumhuriyet Meydanı’nın genişletilmesini gündeme getiren AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın talebine ilişkin de bir değerlendirme yapan Gökhan, “AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan Sosyal Bilimler Yurdu ile ilgili Esra Hanıma da görev vermiş ve ‘Belediye Başkanı ile görüşelim  bu binaları da yıkarak Cumhuriyet Meydanını büyütelim’  demiş. Bence de çok güzel ve çok hoşuma gitti.  Bu alanın meydana katılması için bir çok yazışma yapıldı. Bu yazışmaların ilki 12 Ağustos 1999 imza sayın İsmail Özay.  O günden bu güne defaatle burayı yapalım, okulu da meydana katarak güzelleştirelim demişiz. Hatta Vali Süleyman Kamçı Bakanlığa yazmış.  O zaman da demişiz biz size şu kadarlık Fen Lisesi yapalım siz de bize burayı verin. Niye?  Çünkü buranın önemli bir bölümü Çanakkale Belediyesinin. Dedik ki bunu  terk edin biz de size bir okul yapalım demişiz.  Yazmışız,  çizmişiz olmamış.  En son buranın talebi ile ilgili 2010 da yazmışız.  Hatta benim kitapçıklarımda da var burası ile ilgili projeler. Belediyenin burada 6 bin metrekare alanı var.  Burada konuşmamın sebebi, madem kamuoyu oluştu ben de bilgi vermiş oldum.   Bu noktada biz hazırız.  Ama bunun çok acil olması lazım. Sebebi ise  şu anda bir okul var orda eğitime engel bir şey yok sadece yatakhane var  o yatakhane de kullanılmıyor.  Bizim de bir Cumhuriyet Meydanı Projemiz var.  Onu bir an önce yapmamız lazım ve 29 Ekim’e yetiştirelim istiyorum. Onun için bunun olup olamayacağını lütfen bize bildirirseniz veya bunun olması için ne kadar bir süreç gereklidir  ona göre bir yol belirleyelim. Çünkü eğer olmayacaksa  ona göre bir büstün yerleştirilmesi olacak. Olacaksa da ona göre yerleştirilmiş olacak.  Bunu burada hep beraber konuşuruz. Ama bunu bir an önce yaparsak size de teşekkür ederiz” dedi.

ÇANAKKALE BELEDİYESİNDE ÇALIŞAN 900 AKRABA YOK
Meclis toplantısının açılış konuşmasının bir bölümünde AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek’in geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklama ile Çanakkale Belediyesinde 900 akraba  olduğunu söylemine de cevap veren Gökhan “AK Parti İlçe Başkanı Yıldıray Beyin bir  beyanı var onu okudum da ‘Çanakkale Belediyesinde çalışan 900 tane akraba var’ demiş. Demek ki burada çalışanların hepsi akraba.  Hepi topu 2 bin Çalışan var Çanakkale Belediyesinde. ‘Eş, dost, akraba var’ demiş. Bizde akraba yok.  Elbette ki akraba olanlar vardır.  Karı koca olanlar bile vardır ama 900 tane nasıl saymış  ben bile bilmiyorum. Onu tebrik ediyorum.  Bu 900 kişinin isim listesini verse de biz de öğrensek.  Biz hepimiz akraba değil ama Çanakkaleliyiz” dedi.

“ESKİ ERMENİ KİLİSESİNİN DUVARLARININ YIKILMASINI KORUMA KURULUNA BİLDİRDİK”
Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesinin sorumluluğunda olan Eski Ermeni Kilisesinin duvarlarının yıkılması konusunu da Meclis gündemine taşıyan Gökhan “Ermeni Kilisemiz var biliyorsunuz. onun arka bölümünü yıkmışlar.   Kurula bildirdik biz bunu. Umarım takip eder.  Fakat bu alan, Kilise, onun önündeki Papaz evi, yanındaki bir okul  onun yanında bir bina daha var. Bütün alan  Üniversitenin sorumluluğundadır.  2013 yılında Üniversitenin sorumluluğuna girdi.  Korfman Kütüphanesini yaptıktan sonra Biz Belediye olarak burayı bize verin diye müracaatta bulunduk.  Restore ederek Kültür alanı olarak  kullanıma açalım dedik.  Bize vermediler ve Üniversiteye verdiler.  Hatta biz Üniversite Kütüphaneye daha iyi bakar diye Kütüphaneyi de üniversiteye verdik.  Ama maalesef bugüne kadar hiçbir şey yapmadılar.  Bu Kilise aslında 83 tane Ermeni’nin 1669’da Çanakkale’ye gelmesinin ardından yapılmış ve daha sonra yanmış  Sultan Abdülaziz zamanında bu haliyle yeniden yapılmış.  Bu alanlarımızı korumak için mücadele ediyoruz.  Ama maalesef ilgililer, koskoca bilim merkezlerine tahsis edilen kurumlar  bu konuda işlem ve eylem yapmıyor.  Bunlar Çanakkale’nin çok önemli  alanları ve Çanakkale eski alanları. Biliyorsunuz bu Kilise var,  karşısında Tıflı cami var ilerisinde ise Havra var, Fatih Cami Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi var. Eski Çanakkale burası. Ama geldiğimi noktada  hem öteki binaları yıkmış,  içine kimi koyduğu belli değil.  Burada bir Kilisenin arkasını bile kuruyamıyorlar” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SOSYAL KONUTLAR PROJESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLAMIŞ OLACAĞIZ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın meclis açılış konuşmasının ardından mecliste grubu bulunan siyasi partilerin belediye grup başkanvekilleri konuşma yaptı. AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel’in ‘Sosyal Konutlarda ne durumdayız onu öğrenmek istiyorum’ sorusuna yanıt veren ve Sosyal Konutlar Konusunda gelinen son noktayı aktaran Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Araların açılması konusu vardı.  O konuda ikinci alternatif çalıştayımızı yaptık. Şimdi  Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Bekir Çelen yeni tayin oldu ben de ziyaretine gittim ve konuyu iletmiştim. Önümüzdeki Hafta Belediye Başkan Yardımcıları teknik heyetle beraber gidecek ve konuyu masaya yatıracaklar.  Artık Bakanlık temsilcileri ile beraber harekete geçmek zorundayız.  Çünkü evet ya da hayır diyenler onlar.  Biz orada 1+1’leri maliyeti düşürmek amacı ile kırdırmaya çalıştık ama  maalesef 141’lerden fedakarlık yapacağız.  Dolayısı ile biz çalışmalarımızı yaptıktan sonra buradaki bakanlık temsilcileri ile birlikte  çalışıp Ankara’da kime gidilecekse, ne yapılacaksa, yöntem neyse bunu çalışacağız. Ben vatandaşımdan bir şey saklamayı pek sevmem. Yani  moral bozmak istemem ama  sanki bizim Belediyenin yerleri oranın  illa bedel yapılmasına pek müsaade etmeyecek gibi  duruyor hesaplar. Ama biz bunun Maksimum seviyede  mevzuata uygun olarak yapılması için  önümüzdeki hafta bu iş
için çalışmalara başlamış olacağız” dedi.

“İSTEĞİMİZ İNSANLARIN BİR AN ÖNCE YENİ EVLERİNE KAVUŞMASI”
Başkan Gökhan’ın  sosyal konutlar ile ilgili açıklamasının ardından ardından yeniden söz alan AK Parti Belediye Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel “Bizler de inceledik. Tabii ki orada bir kentsel planlamacının hareket edebileceği bir yoğunluk var.  Ben de diyecektim ki şehrimizde  güzel bir şey oldu. Kentsel  planlamada deneyimli bir Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz var. İstanbul’da deneyim kazanması bize yol gösterici ve çalışmalarda hız kazandıracaktır. Bizim eleştirilerimizle vakit kaybetmeyelim, işi direkt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze verelim.  Bahar geliyor, İnşaat için güzel bir zaman ve o zamana kadar bir sonuca varmış olalım. Oradakiler de kendileri mi yapacaklar yoksa başka bir yol mu çizecekler kendileri karar versin.  Her ne yapılacaksa hızlı olsun ki Bahar’dan sonra tahliyeler yapılsın ve bu insanlar bir an önce evlerine kavuşsun.” dedi.

“ARTIK BU ÇÖPLERDEN KURTULMAK İSTİYORUZ”
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekil Esra Yüksel konuşmasında şehirdeki çöp sorununa dikkat çekerek “Şehrin mücavir sınırlarını bilen biri olarak, şehrin bir çok mücavir alanında temizlik ve hijyen sıkıntısı olduğunun farkındayız.  Bazı alanlarda moloz ve çöplerin oldıuğu bazı alanlar var.  Sarıçay ve kenarları molozlarla çevrili.  Neredeyse bütün illerde bulunan döküm alanları, uzun süredir  CHP  yönetimindeki şehrimizde olmaması  nedeni ile yığılan molozları en azından  temizlemeniz gerekiyor.  Belediyemizin araç parkında kamyon dolu,  yükleyici makine var, operatör var  ve çok sayıda işçimiz var. Bu işçilerimiz  10 yıl izne çıkmadan çalışmış. Bu kadar elimizde imkan varken, bu realite ortadayken temizlik ve çöp toplama konusunda  bu  direnci anlamıyorum.  Sürekli çevre konusundan bahseden CHP teşkilatının  yaşadığımız şehirde yaşanan çöp sorunlarına ilgisiz kalmasına da  anlayamıyorum.  Bir yıldır SUEZ firması  çöplerini toplayıp bertaraf ediyor.  Geçen aylarda da buraya geldiler ve anlattılar, sanki Laboratuvarda atom parçalar gibi anlattılar ama Barbaros Mahallesinde çöpler ortada.  Ben de oradaki yetkililere dedim ‘Çöpler toplanmıyor her yer yığın’ dedim. O da bana ‘olur mu en iddialı olduğumuz konu çöp toplamak’ dedi.  Kentte iddialı olduğunuz konularda ben dehşete kapıldım.  Bu çöplerden biz artık kurtulmak istiyoruz” diye konuştu.

KADROLAŞMAYA DİKKAT EDİLMESİ LAZIM
Konuşmasında  Başkanı Gökhan’ın AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ile ilgili değerlendirmesine de değinen Yüksel, “Merkez İlçe Başkanımız Yıldıray Bey’in Beyanı ile ilgili siz bir ifadede bulundunuz.  Merkez İlçe Başkanımızın vurgulamak istediği Kadroculuk konusuydu.  Kadroculuk, liyakatsizlik getirir,  başarısızlık, adaletsizlik  ve güvensizlik getirir.  Çanakkale Belediyesinin Kadrolaşması ile ilgili şehir efsanesi gibi hep bir gündemi vardır.  Çalışanlara baktığımızda  Annenin gelini ve oğlunun aynı anda çalıştığını  gördüğümüz örnekler de var.  Kadrolaşmanın önüne geçilmeli.  Hatta siz Otobüslere bayan şoför alımları ile ilgili  ‘hiç talep gelmiyor AK Partili olsa bile  alacağım’ dediniz. Burada bile kadrolaşma yaptınız.  Bu kadrolaşma sonucunda oluşacak liyakatsizliğe ve başarısızlığa dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

HIZLI DÖNÜŞÜM İÇİN MEKTUP ÖNERİSİ
Esra Yüksel konuşmasının son bölümünde Kentsel dönüşümü hızlandıracak bir öneride de bulunarak “Kentsel dönüşüm seferberliğine katkıda bulunmak üzere Belediyemiz Yapı Denetim Kanunu öncesi yapılmış binaların sahiplerine birer mektup yollasa, elinizdeki bina Yapı Denetimler Kanunu öncesinde yapıldı. Binanızın risk tahlilini yaptırmanızı öneriyoruz, binanız riskliyse de  bir an önce kentsel dönüşüme girmesi konusunda bir mektup yazılsa, altına da devletin sunduğu bütün desteklere yer vererek önden bir bilgilendirsek, mesela neydi bir tanesi kira yardımıydı. Diğeri çok önemli mebla tutan haklardan muafiyet, diğeri ise kredi kullanırsa faizin bölünmesiydi. Son dönemde çok güzel bir kanun daha çıktı. Eğer vatandaş, müteahhitle anlaşmadan kentsel dönüşüme girerse  yüzde  1 KDV ödeyecek. İnşaat içinden biri olarak yüzde 10 ile yüzde 1’in çok önemli bir destek olduğunu düşünüyorum. Bu bilgileri vererek riskli yapı sahiplerine ulaşsak, 10 eve ulaşıp 6’sı ciddiye alıp dönüşüme girse onların dönüşüme girdiğini gören diğer riskli yapı sahipleri için de bir motivasyon olur ve ciddi yol kat ederiz diye düşünüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından mecliste gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis sonunda Mart ayı Belediye Meclis toplantısının 4 Mart saat 17.00’de yapılmasına karar verildi.

Ogün İnal