Pandemi sonrası yeni dünya düzeninde teknolojinin eğitimdeki önemi anlaşıldı. İnteraktif etkileşim sürecinde teknolojinin payını, öğrenmedeki etkisini anlatan eğitimciler eğitimdeki değişime ayak uydurmanın zorunlu olduğunu belirttiler.

Teknoloji her şeyi etkilediği gibi eğitimi de oldukça etkiliyor, özellikle Pandemi süreci ve interaktif eğitim teknolojide bizi yeni yöntemlere itiyor. Teknolojinin eğitim üzerinde etkilerini öğretmenler ile konuştuk. Eğitimciler teknolojinin önemini yadsımazken, “Unutulmamalı teknoloji bir amaç değil araçtır. Bütün düzenlemeler buna göre yapılabilirse eğitim odaklı teknoloji gelişir ve sürdürülebilir ama diğer türlü sadece bir pazar ve ürün satma işlevi olur, mesele gerçekten bir şekilde yararlı olmasıdır” dediler.

Teknoloji eğitim için neden önemli bu süreç nasıl ilerleyecek?
Eğitimci ve Bilgi Teknolojileri Öğretmeni Emre Karadağ:
“Eğitim yerine aslında öğretim demek tercihim, ama kişinin kendini eğitmesi kabul edilebilir olduğundan, eğitim, öğretim diyoruz, öğretim ile ele alırsak, bunlardan mesela insanoğlu varlığından belli, bir şeyler öğrenmek zorundadır, öğrenmek bir zorunluluktur, ihtiyaçtır. İlkel zamanlardan belli üşüdüğünde aç kaldığında ateşi bulup bunu geliştirdi öğrendi. Oralardan buralara kadar öğrenmek birinci öncelik hayatta kalmayı öğrendik dünyada ilk olarak, yabani hayvanlardan korunmayı, barınmayı üretmeyi, sosyal ilişkileri öğrendik, şimdi bu süreç gelişti ve daha ileriye doğru evrildi, şimdi neler öğreniyoruz? Eğitimin değişimine ayak uyduruyoruz, çağa zamanın ruhuna uyum sağlıyoruz, teknolojiyi burada yoğunlukla kullanılıyor, şöyle düşünün Pandemi’yle bunu daha iyi öğrendik ve görme fırsatı bulduk. Nedir bu? Dünyanın bir ucundan buradan biri belli konularda eğitim için başka bir faaliyet için bir araya gelip akredite olabiliyor. Newyork'tan bir araştırmacı bir eğitim yayını açtığında hepimiz onu görüyoruz. Bu muazzam bir şey ortaya çıkarıyor. Eğitimde bunları yakaladığımız bir zamandayız. Ama şu da unutulmamalı teknoloji bir amaç değil araçtır. Bütün düzenlemeler buna göre yapılabilirse eğitim odaklı teknoloji gelişir ve sürdürülebilir ama diğer türlü sadece bir pazar ve ürün satma işlevi olur mesele gerçekten bir şekilde yararlı olması”dedi.

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ GÜLSEMİN AÇAN:
“Bazı meslekler için teknolojinin ve kullanımının ne kadar önemli olduğunu yaşadık yaşıyoruz. Bu devam edecek ve gelişecek bir şey ve asla bitmesi mümkün değil çünkü sürekli üzerine bir şeyler konarak ilerleyen bir şey, düşünsenize bankaya gitmeden evden telefondan her şey yapılıyor artık, mesela sipariş veriyorsunuz hemen geliyor, mesela bir program ile çizim yapıyorsunuz, bunu çıktı almadan yolluyorsunuz sadece yirmi yıl evvel bunlar hayal bile edilmezdi ama şimdi yaşıyoruz, gelecekte ne olacağını şimdi bizim hayal etmemiz bazen zor. Ama bildiğimiz bir şey varsa o da şudur ki eğitim için her yol, araç, işe yarayan her yöntem kullanılmalı, teknoloji de geleceğe dönük ise bu kesişim sürekli devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı