Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halkbank tarafından esnaflara kullandırılan kredilerin 6 ay erteleneceğini duyurdu.

Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecek.  Pandemi koşullarından olumsuz etkilenen esnafın içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü için esnaf temsilcileri ve federasyon olarak çaba gösterdiklerini belirten Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, kredi erteleme kararı ile birlikte son gelişmeleri İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.  Başkan Ünal Özcan yaptığı açıklamada,  esnafın taleplerinin Ankara’da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Kurullar Toplantısında rapor halinde Genel başkanlığa sunulduğunu belirterek, “Genel Başkanımız Bendevi Plandöken ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü toplantı yaptı. Kredi ertelemesi kararı çıktı. Karar olumludur” dedi.

“Esnaf ve Sanatkarların Halk Bankası ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandığı kredi ödemelerinin faizsiz olarak en az 6 ay ertelenmesi, Devletimiz tarafından ödemeleri başlanan Gelir Kaybı ve Kira desteği başvurularının uzatılması, bu desteklerin 3 ay değil, aylık olarak pandemi süreci geçinceye kadar, tüm esnaflarımızı kapsayacak şekilde verilmesi. İkinci kez kapatılan işyerlerimizin, HES Kodu uygulaması yapılarak ivedi olarak açılması. İşyeri kapalı ve iş hacmi düşen esnaflarımızın 3 ay ötelenen Bağ-kur, SSK, Vergi ödemelerinin pandemi sürecinde Devletimiz tarafından karşılanması. Devletimizin işyerleri için verdiği desteğe ilave olarak, mümkünse faizsiz, değilse düşük faizli en az bir yıl ödemesiz 5 yıla yayılacak nakit desteği verilmesi. Ticari araçlarımızın, işyerlerimiz gibi çalışamadığı sürelerde, Bağ-Kur, SSK, Vergi ödemesinin yanında araç sigortalarının alınmaması, araç muayene sürelerinin uzatılması” gibi taleplerin olduğunu belirten Başkan Ünal Özcan, “Esnaflarımızın Halkbank ve kooperatif aracılığıyla aldığı kredilerin ödemeleri onuncu ayda başlamıştı. Bu süreçte kredilerin ödenmesi zordu. Biz de Pandemi bitene kadar, ya da hiç olmazda altı ay ertelenmesini talep etmiştik. Bu doğrultuda ertelenmesi çok güzel oldu, olumlu karşılıyoruz” diye konuştu.
 
GELİR KAYBI OLAN ESNAFA DESTEK BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI
Kapanan işyerlerinin vergi borçlarına ilişkin de mücbir sebep sayılması ile ilgili vergi alınmayacağı ilan edildi. Gelir kaybı olan esnafımıza da bin lira destek ve 500 lira kira desteği verildi. Bazı kullanıcılar erişemediği için, yardıma ulaşma konusunda da aksaklıklar yaşanmıştı. Alınan kararla 31 Ocak 2021 tarihine saat 24:00’e kadar uzatılması iyi oldu. Bu durum da faydalanamayan esnaf da, faydalanacaktır” dedi.
 
Özel Haber: Mine Tarım