Gelibolu İYİ Parti İlçe Başkanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Birsen Pantolluoğlu, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri hakkında basın açıklamasında bulundu. Pontulluoğlu, ‘’Yetkililer, ikinci el araba hayatından bahseder gibi bir de kadın cinayetleri şu kadar düştü diyor. Hayır durduracağız, durdurmak için şu önlemleri aldık demiyorlar’’ diyerek devam eden cinayetlere tepkisini gösterdi.

Açıklamasında Pontulluoğlu şunları kaydetti: “Şiddet geçmişten günümüze hayata yansıyan huzursuzluk yaratan güç kanıtlamak ya da hakimiyet kurmak adına karşı tarafa zarar veren davranışlar olarak tanımlanmıştır.2020 İçişleri Bakanlığı’na göre 266 kadın cinayeti, bizim verilerimize göre 300 kadın cinayeti işlendi. 171 şüpheli ölüm vakası bulunmaktadır. Her gün bu ülkede 3-5 kadın öldürülüyor ve yapılan araştırmaların yüzde 40’ı evli olduğu kişiler tarafından katlediliyor. Adaletin yerini bulması gecikirken çoğu davanın hala görülmediği, cezaların geçiştirildiği bir durum yaşıyoruz. Yetkililer, 2. el araba hayatından bahseder gibi bir de kadın cinayetleri şu kadar düştü diyor. Hayır durduracağız, durdurmak için şu önlemleri aldık demiyorlar. Bu cinayetler için caydırıcı kanunlar çıkarılmalı, bireysel silahlanma durdurulmalıdır. Birçok kadın bu yıl ve yakın tarihte hayattan koparıldı. Bizler ne yapıyoruz, ne yapabiliriz? Artık harekete geçme zamanı gelmedi mi? Çürümüş siyasetçiler bunu daha ne kadar görmezden gelecekler. Her geçen gün isimler değişiyor ve sayılar artıyor. Buna rağmen kadınlar neden korunmuyor. Yıllarca bulunamayan failler, açığa çıkarılamayan şüpheli ölümler başka bir kadının tehdit altında yaşamasının sebebidir. Kadınlara dokunma, kadına şiddete asla göz yumma. Yeni yılda kadınlar yılın her anında yaşam mücadelesi verirken, bizler de kadınları yaşatmak için mücadele edeceğiz ve mutlaka sonunda kadınlarımızın ve çocuklarımızın korkusuzca yaşam haklarını kazanacağız.6284 İstanbul Sözleşmesi’ni bu yüzden istiyoruz” şeklinde konuştu.

2020’DE KAÇ KADIN CİNAYETE KURBAN OLDU?
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre 300 kadın öldürüldü, 171 kadının ölümü de "şüpheli" olarak kayıtlara geçti. 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de koronavirüs salgını nedeniyle büyük kayıplar yaşadı. Deprem, sel, çığ gibi doğal afetler de 200'den fazla insanın ölümüne neden oldu. Uzun yılların kanayan yarası kadın cinayetleri, bitmedi bitemedi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2020 yılı raporuna göre 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğü bilinmiyor. Kadınların 170’i ateşli silahlarla, 83’ü kesici aletle, 26’sı boğularak, 10’u darp edilerek, 2’si yakılarak, 1’ kimyasal madde ile, 1’i de yüksekten düşülerek öldürüldü.

İbrahim Akın Kazancı