Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata İnternetten alınan bitkisel ilaçlarla ilgili uyarıda bulunarak, ilaçların doktor gözetimine ve eczacıya danışarak alınması gerektiğini belirtti. Karaata, “Eczacınız sadece raftan alıp ilacı size veren şahıs değildir. Kullandığınız herhangi bir vitamini, kullandığınız ilaçlarla etkileşimini, yan etkisini sizi bilgilendiren kişilerdir. Onun için internetten ilaç ve ilaç adı altında kullanılan ilaç takviyelerini almamalarını öneririm” dedi. 

Özellikle Pandemi sürecinde internet siparişlerin arttığı bu süreçte, bazı ilaç, vitamin ve tedavi ürünlerinin internet üzerinden satışı yapılmasının ilaç satışı ve halk sağlığı alanındaki etkisini Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karata ile konuştuk.

Karaata, “Pandemi hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. Sokağa çıkma yasağı evde kal uygulaması ile özellikle belirli yaş kesimleri özellikli ilk başlarda evde kaldılar, şimdi çıkıyorlar ama bazı saatleri uymuyor, gıda malzemelerini marketlerden getiriyorlar. Fakat İlaçlarını kesinlikle internet üzerinden alınmasına bizler eczacılar olarak, ilaca bilgi sahip olan insanlar olarak karşıyız. Zaten devlet onlara başka bir hak daha tanıdı. Kullanmakta zorunlu oldukları kronik hastalıklar dediğimiz raporlu ilaçlarını SGK hastaneye yönlendirmeden raporlu ilaçlarını sürekli alışveriş yaptıkları ve ya evine en yakın eczane ile kontak kuraraktan reçelendirip almalarına imkan sağlandı, bizzat eczaneye gitmelerine sokağa çıkan herhangi bir yakını ilacı kullanmakta olan şahsın yerine gidip alabiliyor. İnternetten bu tip ilaçları almak zaten mümkün değil, Unutmamak gerekiyor ki,eczacınız sadece raftan alıp ilacı size veren şahıs değildir. Kullandığınız herhangi bir vitamini kullandığınız ilaçlarla etkileşimini, yan etkisini sizi bilgilendiren kişilerdir. Onun için internetten ilaç ve ilaç adı altında kullanılan ilaç takviyelerini almamalarını öneririm” dedi. 

İnternette ilaç satışı gerçekleştiren birçok firma da var bazıları sağlık firmaları bile olmadan ilaç satışına başladı? Bu halk sağlığı için tehdit değil mi?
İnternetten aldığımız zaman bu ürünün yan etki yaptığını dokunduğunu dahi geri bildirim yapacak bir mekanizma yok. Karşınızda bir muhatabınız yok ama eczaneden aldığınız bir ürünü bir vitamin dahi olsa alerji yapabilir bunun muhatabı eczacıdır. Gelip yan etkisini eczacıya söylediğinizde sizi bu konuyla ilgili bilgilendiriyor. Üreten firmayla iletişime geçiyor onları da, sizi de bilgilendiriyor. Mesela Adaçayı herkesin sevdiği bir çaydır. Ama Adaçayı içinde östrojen olduğunu internetten bunu aldığınız, içtiğiniz zaman bunu kimse vücuda etkilerini bilgilendirmiyor ama eczacınız bilgilendiriyor.

Bu süreçte sağlık ilaç sektöründe olarak ne kullanıldı. En fazla kullanılan ürünler?
Dezenfektanlar antiseptik solüsyonlar baya polemik konusu oldu. Bakın eczanelerde ne olduğunu bilmediğimiz fahiş fiyatlarla satışları oldu bir süreçte eczanelerden bile daha fazla satıldı. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz yapılan tahlillerde sorunlu şeyler çıkıyor, kullanım oranın bir formülasyonu vardır. Vatandaşımızın bu tür şeyleri alırken TSE üzerinden onayı görmeden almamalarını öneriyoruz. Bazen sorunlar çıkıyor elde egzama artmaya başladı, kolonyada dahi alkolden yüzde 70 derecesinden fazlası tahriş edici onun için bu konuda eczaneleri öne çıkarıyorum satış yapmayı amaçlıyorum diye düşünmeyin halk sağlığına bir bütün olarak bakıyoruz.”

İbrahim Akın Kazancı