Çanakkale Görme Engelliler Spor İl Temsilcisi ve Sağlık Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Akif Telli, Kent Konseyi’nin ‘Konuşuyorum’ adlı programına konuk olarak, Covid-19 salgın sürecinin engelliler üzerindeki etkisini anlattı.
Çanakkale Görme Engelliler Spor İl Temsilcisi ve Sağlık Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Akif Telli, Kent Konseyi’nin ‘Konuşuyorum’ adlı programına konuk olarak, Pandemi döneminde engellilerin yaşadığı sıkıntıları aktardı. Pandemi döneminde engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntıları ve bu dönemin onları nasıl etkilediğini anlatan Çanakkale Görme Engelliler Spor İl Temsilcisi ve Sağlık Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Akif Telli, bazı farklı sıkıntıların da ortaya çıktığını anlattı. Telli, öncelikle Pandemi dönemini engelli vatandaşlar adına değerlendirerek, “Pandemi dönemi ilan edilmesinin ardından ülkemizde de belli başlı kısıtlamalar başladı. Mart’ın 15’inden sonraki büyük çapta kısıtlamalar oldu. İlk etapta sosyal faaliyetlerin kısıtlanmasıydı. Ardından kamuda çalışan engellilere idari izin verilmesiydi. Sokağa çıkma yasakları yaş gruplarına göre ve bu kısıtlamalarla birlikte, ilk başta özel çocuklarımızla ilgili sıkıntılarımız oluştu. Özel çocuklarımızın en büyük aktivitesi sosyal faaliyetlerdi. Aileleri açısından evlere hapsolmuş çocuklar büyük bir sıkıntı oluşturmaktaydı çünkü streslerini atacak bir alanları yoktu” dedi.
“BİRÇOK YERDE ENGELLİLER ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ”
Mart ayından itibaren başlayan tedbirler kapsamında kamu kurumlarındaki engelli çalışanların idari izinli sayılmasına rağmen, özel sektörün bu konuda duyarlı olmadığını belirten Telli, “Görme engelliler açısından ise idari izin verilmesine rağmen bazı kurum ve kuruluşlar, özel sektörler hala engelli personellerini çalıştırmaya devam etmişti. Pandemi döneminde biz total görmeyenlerin, bedensel engelli olup da tekerlekli sandalye veya akülü sandalye ile hareket eden vatandaşlarımızın ve özel gereksinimli istihdam altındaki çocuklarımızın süreç bitene kadar idari izinli sayılması için birçok yere yazışmamızı yapmıştık. Tabii bunlar netice bulmadı. Kamuda engelliler izinliyken, birçok yerde engelliler çalışmaya devam etti. Haziran ayına kadar bu şekilde sürdü, Haziran ayında cumhurbaşkanlığı genelgesi tüm engellilerin idari izinleri kalktı” ifadelerini kullandı.
“ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN BÜYÜK BİR STRES ALTINDA GEÇİRDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
“Bu süre içerisinde özel gereksinimli çocukların evlerde sıkıldığı ve bununla ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını aileler dile getirince valilikler de bunlarla ilgili tedbirler almaya başladı” diyen Telli, “Yaş sınırlaması ile ilgili sokağa çıkma kısıtlamalarına esneklik getirdiler ve özel gereksinimli çocukların ailelerinden bir bireyle belli bir çerçevede hareket edebilmelerini sağladılar ama bu süreç yine de en çok özel gereksinimli çocukların sosyal aktivitelerden uzak, büyük bir stres altında geçirdiğini görüyoruz. Diğer engelli gruplarında en büyük sıkıntı ortopedik engelli, total görmeyen ve ağır görme engelli olan kişiler de sıkıntılar yaşadığını gözlemledik. Eğitim kurumları şu an kapalı. Milli Eğitim ve Milli Eğitim’e bağlı özel denetimli kurumların sadece kreşler düzeyindeki eğitim kurumları hariç özel gereksinimli çocukların rehabilitasyon merkezi gibi yerler kapalı. Buradaki amaç hem sosyal mesafeyi aşmamak, teması azaltmak amaçlı ama her ne kadar normal öğrenciler online ve EBA üzerinden eğitim ihtiyaçlarını gidermiş olsa da özel gereksinimli çocuklarımızda bu büyük sıkıntı. Özel gereksinimli çocuklarımız için böyle bir platform yok. Eğitim merkezleri de kapalı olduğu için eğitimden ve sosyal yaşamdan uzaklar” bilgisini paylaştı.
“SOSYAL AKTİVİTELERDEN UZAK DURMASI GELİŞİMLERİNİN ENGELLENMESİNE NEDEN OLUYOR”
Engellilerin kısmi kısıtlamalarının yanı sıra Pandemi ile beraber daha çok kısıtlandıklarını söyleyen Telli, “Engelliler bu tür salgından etkilenecek ilk grup arasında. Her engel grubunu bunun içerisine koymak mümkün değil. Total görmeyenler, özel gereksinimli çocuklar, ortopedi engellilerin ağır olanları bunlar birinci dereceden risk grubunda çünkü total görmeyen bir insan nereye dokunduğunu göremiyor. Özel gereksinimli çocuklarımızda dışardan komut alarak hareket ettikleri için virüslü alanların nereler olduğunu, ne şekilde davranması gerektiğini bilmediği için dışarıya çıkmaması iyi ama sosyal aktivitelerden uzak durması onların sosyal ve psikolojik gelişimlerinin engellenmesine neden oluyor” diye konuştu.
İbrahim Akın Kazancı