Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Corona Virüs sürecinde hem işyerleri kapanan, hem de gelir kaybına uğrayan esnaflar için yapılacak olan hibe desteklerini açıklamasının ardından detayların belli olduğunu açıkladı.

Ünal, Ticaret Bakanlığı’nın hibe desteği verilecek 113 meslek grubunu belirlediğini ve bu desteklerden hem gelir vergisi, hem de basit usul mükelleflerinin faydalanabileceğini söyledi. Ünal başvurular için son tarihin 8 Ocak olduğunu da sözlerine ekledi.

“HİBE DESTEKLERİNE HEM GELİR VERGİSİ, HEM DE BASİT USUL MÜKELLEFLERİ BAŞVURU YAPABİLİR”
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve esnafın biraz olsun rahatlamasını sağlayacak olan hibe destekleri ile ilgili bilgiler verdi. Özcan Çanakkale’ de Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen meslek gruplarında hibe desteklerine tüm esnafın başvuru yaptığını söyledi.
Özcan açıklamasında “Esnafa Corona Virüs ile ilgili destek uygulaması konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptıktan sonra konu ile ilgili detaylar geçtiğimiz hafta belli oldu. Tüm Basit usül mükellefleri meslek grubu ayrımı olmadan bu destekten faydalanacak. Bunun yanında Ticaret Bakanlığına yetki verildi. Ticaret Bakanlığı meslek gruplarını belirledi. 113 meslek grubu var. Bu meslek gruplarında hem basit usul mükellefler, hem de gelir vergisi mükellefleri bu destekten faydalanabilecek. Örnek vermek gerekirse kahvehaneci caddede kahvehanesi basit usul mükellefi, onun 200 metre ilerisinde aynı kategoride olan bir iş yeri ise gelir vergisi mükellefi bu iki esnaf içinde ayrım yok. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen meslek gruplarından hepsine 3 ay boyunca Ocak, Şubat ve Mart aylarında 1000’er TL her ay, esnafın iş kaybından dolayı hibe desteği, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği meslek gruplarında gelir vergisi yada basit usul mükellefleri Büyükşehirler’de 750, illerde ise 500 TL  ayrıca kira hibe desteği verilecek. Toplamda bir esnafa 3 ayda 4.500 TL geri ödemesiz hibe desteği veriliyor. Türkiye genelinde belirlenen meslek grupları için toplam 5 Milyar TL hibe desteği verilecek. Belirlenen meslek gruplarındaki esnafların bu hibe destekleri alabilmek  8 Ocak’a kadar başvuru süreleri var. Türkiye genelinde şu ana kadar 1 milyon 210 bin müracaat yapıldı. Çanakkale il genelinde ise bu desteklerden faydalanabilmek için belirlenen meslek gruplarına uyan hem basit usul hem gelir vergisine tabi mükelleflerin sayısı 10 bin 941. Bu mükelleflerin çok büyük bir bölümü başvuruların ı yaptı. Geriye kalan esnaflarımızda başvurularını 8 Ocak’a kadar yapacaklar. Esnaflarımıza TC kimlik numaralarına göre başvuru günleri verildi. Esnaflarımız hibe desteklerinden faydalanabilmek için başvurularımıza devam ediyor. Bizler de esnaf odaları olarak başvurularda herhangi bir aksaklığın olmaması açısından hafta sonu da çalışarak başvuruda sorun yaşayan üyelerimize yardımcı oluyoruz. Çanakkale’ de beklentimiz, belirlenen tüm meslek gruplarının başvuru yapacağı yönünde. Bazı başvuru yapmayanlar ya da zamanında başvuru yapamayanlar haricinde 10 bin 941 esnafımızın tamamının başvuru yapacağını tahmin ediyoruz. Unutulmasın ki Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen 113 meslek grubunun içinde olan hem gelir vergisi hem de basit usule tabi mükellefler  hem “iş kaybı desteği”  hem de  kira desteğine başvuru yapabilirler “ ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal