Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İl Başkanlığı binasında 2020 yılını ve gündemi değerlendirdi.

Muharrem Erkek, 2020 yılının Türkiye ve Dünya için çok zor bir yıl olduğunu belirterek, Covid-19 Pandemisi ile birlikte, Adaletsizlik Pandemisi de yaşandığını ifade etti. Türkiye’de en büyük sorunun ekonomik kriz olduğunu belirten Erkek, asgari ücrete yapılan zammı da eleştirerek, zam oranının yetersiz olduğunu söyledi. Erkek, “Türkiye’de milyonlarca insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Marketlerde ay çiçek yağında, bebek mamalarında alarm var. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. CHP ilk seçimde iktidar olacak” dedi.

Adaletsizliklerin büyüdüğünü belirten Erkek, “İki buçuk yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen, aslında bir patronlu başkanlık sistemi ve tek adam rejimi olan saray rejimi ile karşı karşıyayız. Bu sistem halkımızın sorunlarını ağırlaştırıyor” dedi.

“ADALETİN ASKIDA OLDUĞU BİR ÜLKEDE, EKMEK DE ASKIDA OLUR”   
Tek adam rejimlerinin krizleri çözemediğini, aksine büyüttüğünü söyleyen Erkek, “En önemli sorun ekonomik krizdir. Bir diğeri de adalette yaşanan krizdir, siz hukuk devleti olamazsanız, demokrasi ve özgürlükleri güvence altına almazsanız, güven veremezsiniz ülkeyi. Adaletin askıda olduğu bir ülkede, ekmek de askıda olur” diye konuştu.

“MİLYONLAR AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRINDA YAŞIYOR”      
Asgari ücret artışı ile de konuşan Erkek, “Saray iktidarının yapamadığını, Cumhuriyet Halk Partili belediyeler yaptı. Bu da en az bütün belediyelerimizde net 3.100 lira. Çoğu arkadaşımız daha üstünde alıyor. Açlık sınırı belli, yoksulluk sınırı da 2517 lira, 8198 lira yoksulluk sınırı. Memleketin yarısı asgari ücret alıyor. Milyonlar açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Bir aile temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra çay, simit yese yeter mi? İnsan onuruna yakışmayan rakam. Marketlerde ayçiçek yağında, bebek mamalarında alarm var. Cesaretle herkes yüksek sesle doğruları tartışmalı” dedi.

“HERKES İNSAN ONURUNA GÖRE YAŞAYACAK”
CHP’nin ilk seçimde iktidar olacağını ifade eden Erkek, “Türkiye’de herkes insan onuruna yakışır şekilde yaşayacak ve yönetilecek. Bugün, “Yerliyiz ve milliyiz” diyenler faiz lobisine teslim, sıcak paracılar milletin sırtından vurgunlar yapıyorlar.  En yüksek faizi uygulayan ülkelerdeniz.  Egemen güçlerden borç alan, talimat alır” diye konuştu.

“ESNAF KAN AĞLIYOR”
 İşsizlik nedeniyle intiharların yaşandığını da söyleyen Erkek, “Çanakkale’de de maalesef esnaf zor durumda. 22 bin 980 esnaf var Çanakkale’de. Esnaf sayısı artıyor, çünkü üniversite öğrencilerinin işi yok, kıt kanaat işyeri açıyorlar. Esnaf kan ağlıyor. Esnafa 4 buçuk milyar Türkiye genelinde destek verildi. Çanakkale’de esnafa sadaka gibi destek veriliyor” dedi. 2 trilyon paradan esnafa verilen payın az olduğunu söyleyen Erkek, “Kredi vermek borç vermektir, destek vermiş gibi söylüyorlar” dedi. 

“ÇİFTÇİ DE ZOR DURUMDA”
Çanakkale’de çiftçinin de zor olduğunu belirten Erkek, “Kendi çiftçisini, kendi kooperatifi koluyla ezdiren hükümet var.  Toplumda hherkes korkmuş duumda, çiftçi nasıl konuşsun, ama biz biliyoruz, araştırma önergelerini veriyoruz, ama çözülemiyor” dedi.

“ÜRETİCİ SIKINTIDA”
Biga, Ezine, Bayramiç’te hayvancılık yapıldığını süt üreticisinin de sıkıntıda olduğunu kaydeden Erkek,” Çanakkale’deki süt üreticilerinin durumlarını da biliyoruz, sorunlar çözülmüyor” diye konuştu.

Mine Tarım