Çanakkale Ziraat Odası 75. Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Necmi Mutlu başkanlığında Covid-19 önlemlerine ve sosyal mesafe kurallarına uyarak gerçekleşti, toplantıda tarım sektöründe yıllık değerlendirme yapıldı. Kuraklığın etkili olduğunu kaydeden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya kuraklıkla mücadele için planlanan eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda önümüzdeki yıllarda bölgemizde seracılığın oldukça yaygınlaşacağı ve gelişeceği bu durumun da Çanakkale’nin tarım alanında ihracatına ivme kazandırıp uygun fiyatlı tarım ürünlerinin de vatandaşlara ulaştırılacağı dile getirildi.
 
Açılış ve yoklama ile başlayan toplantı, oda faaliyetleri, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayları hesap ve harcamaların görüşülmesi ile devam etti. Meclis üyeleri tarafından tarımda 2020 yılı değerlendirilerek, 2021 yılı beklentileri konuşuldu. Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, bölgedeki gölet ve barajların doluluk olanları hakkında meclis üyelerine bilgilendirmede bulundu.
 
Başkan Kaya şu ifadelere yer verdi: “Kuraklığın fazlasıyla hissedildiği bir üretim sezonunu geride bıraktıktan sonra kuraklık ve yağış rejimindeki değişikliğin hayatımız ve üretimimiz üzerindeki büyük önemi bir kez daha anlaşıldı. Su kullanımının en büyük payının tarımda olduğuna dikkat çekildi ve bu sebeple üretime devam edilebilmesi adına kuraklıkla mücadele için planlanan eylemlerin hayata geçirilmesi, tohum geliştirirken kuraklığa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, tarımda suyun verimli ve bilinçli kullanımı yönünde demonstrasyon alanları kurulması ve doğal kaynaklarımıza sahip çıkmanın önemini vurgulayan çalışmaların yapılması gerektiği tartışıldı. Oluşan yeni süt fiyatlarının değerlendirilirken hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize hayvancılıktan gelir elde edebilmesi ve kazancını arttırabilmesi için uygulayabileceği örnek çalışmalar (kullandığı yemin bir kısmını kendisinin üretmesi gibi) sunulmalı ve yine bu yönde demonstrasyonlar yapılması gerekliliği vurgulandı.
 
“SERACILIK YAYGINLAŞACAK”
 
Devletin milleti için üreticisi için oluşturduğu tohum, makine ekipman desteği gibi diğer desteklerin sürekli aynı üreticiler tarafından faydalanılmasının yerine farklı üreticiler tarafından da başvuru alınmasının sağlanması, gerekli bilgilendirme faaliyetlerinin ve başvuru sayılarının arttırılması yönünde çalışmaların yapılması gerektiği değerlendirildi. Önümüzdeki yıllarda bölgemizde seracılığın oldukça yaygınlaşacağı ve gelişeceği bu durumun da Çanakkale’nin tarım alanında ihracatına ivme kazandırıp uygun fiyatlı tarım ürünlerinin de vatandaşlara ulaştırılacağı dile getirildi. Görüş ve önerilerin aktarıldığı toplantı sonunda üreticilerimizden gelen talepler değerlendirildi ve bölgemiz tarımında öne çıkan sorunları tarım sektöründe yer alan kişi ve kurumlarla bir araya gelinerek söz konusu sorunların konuşulup, raporlanarak ilgili makamlara iletilmesi ve süreçlerin ciddi bir şekilde takip edilmesi kararına varıldı.
 
Hasan Sami Er