Corona Virüs tedbirleri kapsamında yılbaşında dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta başı açıklanmıştı. Evlerde kalabalık gruplar halinde yılbaşı kutlaması yapılması da yasaklandı. Ancak sosyal medyada otellerde yılbaşı kutlamasına yasak getirilmediği ve otellerde şimdiden rezervasyonların dolduğu haberleri büyük tepki çekmişti. Sosyal medyada, "Evdeki yılbaşı kutlamasında bulaşan Corona Virüs, oteldeki kalabalık yılbaşı partilerinde bulaşmayacak mı?" sorusu yöneltilirken oluşan büyük tepki İçişleri Bakanlığının otellerde yılbaşı eğlencesi olmayacak genelgesi ile son buldu. Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, “Konaklama ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok” dedi.

Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer daha önceden de hem turizm Bakanlığına bağlı turistlik oteller hem de diğer otellerde yeme içme hizmetlerinin saat 22.00’de sona erdiğini, ancak yılbaşı nedeni ile sosyal medyada çıkan ve aslı olmayan “Otellerde yılbaşı kutlamak serbest” algısının İçişleri Bakanlığı genelgesi ile netlik kazandığını söyledi. Aydeğer, “Konaklama ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Otel restaurantlarının saat 22.00’ ye kadar kullanımı ile alakalı herhangi bir kısıtlama yok, ama 22.00’den sonraki saatlerde bu alanlardaki hizmetler de sonlandırılacak. Yılbaşını da kapsayan 31 Aralık saat 21.00 ila 4 Ocak saat sabah 05.00’e kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağında Çanakkale’ de bulunan butik oteller ile ilgili özellikle de Kazdağlarında ve Assos kıyı kesimlerinde bulunan otellere yani şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen insanların bu yerlerdeki butik otellere talepler oluştuğunu biliyoruz. Ancak bu talepler yılbaşı için değil tamamen dört günlük sokağa çıkma yasağında şehir ortamından ve gürültüsünden uzaklaşmak için oluşan talepler” dedi.

Aydeğer yaptığı değerlendirmede, “Şimdi tabii ki Pandemi nedeniyle ortaya konan kısıtlama tedbirleri çerçevesinde hem hafta sonları, hem işte yılbaşındaki süreçte sokağa çıkma yasağı İçişleri Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelge ile uygulanıyor. Bu çerçevede Turizm Bakanlığı'na bağlı konaklama tesislerini ile diğer tesislerle ilgili olarak da dışarıdan misafir konaklaması ile ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Ama diğer tarafta tabii ki burada da hizmet detayları ile ilgili belirli kısıtlamalar söz konusu. Bilindiği üzere genelgede ifade edildiği gibi belirli aktivite alanları hamam sauna ve benzer noktalar zaten kullanıma kapatılmıştı. Bunun haricinde de otellerin kendi misafirlerine hizmet verebilmeleri için özel ve yeme-içme alanlarda saat 22.00’ ye kadar hizmet vermelerinde herhangi bir sınır ve kısıtlama söz konusu değil. Ama yine konaklama tesisleri ile ilgili olan kısıtlama şu an mevcut restoranlarda mevcut gece 24.00’e kadar devam eden paket servis hizmetinin konaklama tesislerinde verilmesi uygun görülmüyor. Özetle söylemek gerekirse 22.00’ ye kadar otellerde konaklayan misafirlerin otel içerisindeki yeme içme hizmetlerinden faydalanması ile ilgili herhangi bir şekilde ifade edilen bir durum söz konusu değil. Tabii burada önemli olan konu bir yılbaşı eğlence programı benzeri bir durumun söz konusu olmadığını söyleyebiliriz. Zaten bunu yine İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgede açık şekilde ifade edildi. Yani zaten daha önce de ifade edildiği gibi diğer alanlarda olduğu gibi konaklama tesislerinde de herhangi bir yılbaşı eğlencesi olmayacak. Dediğim gibi konaklama tesisleri 22.00’ ye kadar tesisin restaurantların da yeme içme hizmetini veriyor olacaklar. Tabii ki yine tesis içerisinde konaklayan misafirlerin tesis alanlarında serbest dolaşımı ile ilgili bir kısıtlama söz konusu değil. Yani Farklı bir alandır geniş bir alanı hakimdir. Bu alan içerisinde konaklayan misafirle tesis bünyesinde kalmak şartı ile dışarısı da çıkmamak şartıyla tabii ki bu alanlarda bulunabilirler” İfadelerine yer verdi.

“KAZDAĞLARI VE ASSOS’TAKİ BUTİK OTELLERE TALEP VAR”
İçişleri Bakanlığı’nın otellerdeki yılbaşı eğlencesi konusunda yayımladığı genelge ile zaten uygulamada olan durumun bir nevi yeniden hatırlatıldığını ifade eden Aydeğer, “ Yılbaşı İçişleri Bakanlığının özellikle sosyal medyada otellerde yılbaşı kutlamak serbestmiş gibi bir algının hızla yayılmasının ardından yayımladığı son genelgede otellerde hiçbir şekilde yılbaşı kutlaması yapılamayacağı ve otellerde yeme içme hizmetinin saat 22.00’ sona erdileceği açık bir şekilde belirtildi. Dediğim gibi konaklama ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Otel restaurantlarının saat 22.00’ ye kadar kullanımı ile alakalı herhangi bir kısıtlama yok. ama 22.00’den sonraki saatlerde bu alanlardaki hizmetlerde sonlandırılacak. Yılbaşını da kapsayan 31 Aralık saat 21.00 ila 4 Ocak saat sabah 05.00’e kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağında Çanakkale’ de bulunan butik oteller ile ilgili özellikle de Kazdağlarında ve Assos kıyı kesimlerinde bulunan otellere yani şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen insanların bu yerlerdeki butik otellere talepler oluştuğunu biliyoruz. Ancak bu talepler yılbaşı için değil tamamen dört günlük sokağa çıkma yasağında şehir ortamından ve gürültüsünden uzaklaşmak için oluşan talepler” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal