İngiltere’de Bath Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, detoks ve diyet kursları alan ve Türkiye’ye dönen Çanakkaleli Nuray Savaş dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden arınma işlemi olan detoks ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler verdi.
 
Öğrenimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar İngiltere de Detox ve Beslenme eğitimleri alan Collegeof Naturopathic Medicine Koleji’nden Detox Uzmanlığı, Surrey Üniversitesi Beslenme Uzmanlığı, NLP Sağlıklı Beslenme Kür ve Tedaviler Eğitimi, Londra Sağlık Bilimleri Akademisi 5. Level Detox Danışman Eğitmenliği ve Türkiye Liderlik okulu NLP Yaşam Koçluğu belgeleri olan Nuray Savaş doğru beslenmenin ve doğru besin tüketmenin birçok hastalığın olumsuz etkisini azaltacağını belirterek, “Yediklerimiz ilacımız olsun” dedi.
 
“KİLO VERME AMAÇLI DEĞİL, DAHA ÇOK BİR ORGAN DİNGİNLİĞİ İÇİN YAPILIRSA CİDDİ FAYDALARI OLACAKTIR”
 
İzlenilecek yolu anlatan Nuray Savaş, “Detox son yıllarda çok popüler olmuş kısa beslenme programı olarak bilinse de aslında her sağlıklı insanın da yıl da bir iki defa yapması gereken sindirim sistemi bakımıdır. Kilo verme amaçlı değil, daha çok bir organ dinginliği için yapılırsa ciddi faydaları olacaktır. Özellikle detox uzmanlığı olan beslenme uzmanları tarafından hazırlanan çalışma programları başarılı sonuçlar verecektir. Unutulmaması gereken ilk şart kilo verme program ve diyetlerden ayrılması beklentinin de bu yönde olamaması gerektiğidir. Popüler sosyal medya ve televizyonlar da çeşitli detox adı altında örnekler verilse de, kulaktan dolma bilgilerle yapılmaması önemlidir. Şimdi sağlığımızı yakından ilgilendiren detoxu kimler yapamaz kimler yapabilir. Detoxa ihtiyacınız var mı nasıl anlarız belirtileri kontrol edelim” dedi.
 
Savaş şu ifadelere yer verdi:
 
KİMLER DETOX KİMLER DETOX YAPMAMALI?
 
Hamileler
 
Emzirenler (12ay altı)
 
Çocuklar, 16yaş altındaki gençler, yaşlılar
 
Listelerde bulunan besinlere alerjileri bulunanlar kanser hastaları ve kanser tedavisi görenler, diyabet.
 
Son 6 ay içinde ciddi bir iç organ ameliyatı geçirenler, yüksek tansiyon hastaları, kalp hastaları, böbrek hastaları ve yüksek tansiyon hastalıkları bulunanlar detox programlarını uygulamamalı.
 
DETOXA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER
 
Sarı dil, mor gözaltı halkaları, yorgun gözler. Aşırı yorgunluk hissi, sinirlilik hali,  sekiz saat uykuya rağmen yorgun yataktan kalkmak, uykudan uyandığınızda ağızda hissedilen metalimsi tad, uykusuzluk, baş ağrısı ve baş dönmesi, nedensiz öfke ve ani sinirlenme, gözle görülür selülit, kilo verememe veya hızlı kilo alma, adet öncesi gerginlik ve iştah dengesizliği, canlılık eksikliği ve yetersizlik hissi, nedensiz bezginlik, artrit. Hazımsızlık, şişkinlik hissi şiş karın bel bölgesi, yüzük veya bileklik gibi takıların özellikle sabahları belirgin iz bırakması, parmağınızı bileğinizi sıkması, kabızlık veya ishal, cilt lekeleri ve cilt bozuklukları, gece yeme nöbetleri ve isteği, beyin içinde sisli bulanık hatırlama veya hiç hatırlamama duygusu, aşırı tatlı veya aşırı tuzlu tüketim isteği. Bu belirtilerden birkaç tanesine sahibim diyorsanız detox uygulamalısınız.”
 
DETOX UYGULARKEN NELER TÜKETİLMEZ?
 
Şeker, rafine yiyecekler (light diyet ürünler dahil pastane fırın ürünleri), paketlenmiş market ürünleri (gofret çikolata bisküvi), şarküteri ürünleri (sosis salam sucuk), gazlı içecekler (light olanlar dahil), beyaz un ve unlu tüm mamuller, kısaca taze olmayan işlem görmüş tüm yiyecekler, alkol, sigara.
 
DETOX UYGULARKEN NELER TÜKETİLİR?
 
Taze ev yapımı doğal her türlü sebze meyve, yumurta, lor, kefir. Ev yoğurdu gibi hayvansal protein ve fermante besinler.
 
ÜÇ DÖRT GÜNLÜK BESLENME PLANI
 
SABAH
 
Uyanınca 1 bardak suya 1tatlı kaşığı sirke (reflü ve mide sorunu yaşayanlar sade su içebilir) 30dakika sonra 3 kaşık lor ile domates salatalık biber karıştırılır içerisine çörek otu zeytinyağı maydanoz ilave edilir organik yumurta 1fincan yeşil çay.
 
ÖĞLE
 
Bol yeşillik salata ile mevsim balığı ızgara veya bol salatalıklı dere otlu cacık (ev yapımı yoğurt ile), kıymasız zeytinyağlı sebze yemeği (sebze seçimi mevsime uygun olmalı.)
 
ARA
 
Tarçın ilaveli sade Türk kahvesi 1 adet hurma
 
AKŞAM
 
1 kase çorba ve bol yeşillikle limitsiz salata veya fırınlanmış sebzeler ile yoğurt. Salatalarımıza zeytinyağı limon nar ekşisi kullanabiliriz Öğün yerleri değiştirilebilir. İlk günler açlık baş ağrısı sinirlilik yapabilir, ama zamanla bu belirtiler azalacaktır.  1 saat yürüyüş programa eklenebilir, bol sıvı bitki çayı tüketilebilir, ayda bir iki ayda bir tekrarlanabilir.”
 
Mine Tarım