Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan, "Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecektir. Paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, kuaför, düğün salonu, yüzme havuzu, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri iş yerlerinde hizmetler saat 22.00'de sona erecektir" açıklamasını yaptı. Esnaflar adına açıklama yapan Lokantacılar Başkanı Selahattin İş, “Salgın başında dükkan kapatan esnaflar, tam kendini toparlamaya çalışmaya başlarken alınan karar esnafı daha da zorlar, Devlet’ten maddi destek bekliyoruz” dedi.

Yeni alınan tedbirlerin esnafa etkisini İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş Corona Virüs salgınının devam ettiğini, durumun belirsizliğini koruduğunu belirterek, “Mart, Nisan ve Mayıs ayında salgından dolayı kapanan lokantalar, pastaneler ve kafeler zaten çok etkilendi. Esnafın dayanacak gücü kalmadı.  Kiralarını, sigortalarını ve Bağ-kur ödemelerini yapamaz duruma geldi. Tam işler toparlanmaya başlandı derken saat 22:00’de kapatma kararının alınması esnafı daha da zorlayacak. Bu karar alınıyorsa, maddi destek de verilmeli” dedi.

“ESNAF ELEKTRİĞİNİ, DOĞALGAZINI BİLE ÖDEYEMEZ”
Başkan Selahattin İş, “Corona salgını ile mücadeleden korunmak durum düzelecekse hepsini kapatalım. Ama ne kadar süreceği belli değil ki” dedi. Esnafın önünü göremediğini vurgulayan Başkan İş, “Akşam çalışan insanlar var, gece hizmet veren kafeler, pastaneler, çorbacılar var. İşçi çıkarılmasın deniyor, ama 22:00’de kapatma kararı alınıyor. Bu duruma esnafın dayanması mümkün değil zaten sor durumda.  Devlet fast food, lokanta, restaurant ve pastane  gibi işyerlerine maddi yardım yapsın. Esnaf kirasını, elektriğini, doğalgazını bile ödeyemez. Bu durumda komple kapatma kararı alınabilir. Ben oda başkanı olarak hiçbir esnafın maddi çıkmaza girdiği için işyerini kapatmasını istemiyorum. İşyeri açan, ayakta durmaya çalışan esnafları tebrik ediyorum. Bu esnaflar hem evlerine helal ekmek götürüyor, hem vergi veriyor, hem de işçi çalıştırarak istihdama katkı sağlıyor. Herkes dayanmak için çaba gösteriyor, o yüzden açılan hiçbir işyerinin kapanmasına gönlümüz razı değil” diye konuştu.

“ÇANAKKALE TURİZM KENTİ, GÜNDÜZ DEĞİL, AKŞAM İŞ OLUYOR” 
Kararın ardından telefonlarının hiç susmadığını, esnafın ne yapacağını bilemez duruma geldiğini belirten İş, “Lokantacı, kahveci esnaflar arıyor, başkan bize yardım et diyorlar” ifadelerini kullandı.  Kararın Türkiye genelinde Bilim Kurulu tarafından alındığını, ama Çanakkale’nin bir turizm kenti olduğunu kaydeden İş, “Lokantacı, kafeteryacı müşteri gelse de, gelmese de elektriği, doğalgazı kullanıyor. Zaten yedi masadan, üç masaya indirildi. Gündüz saat 14:00, 15:00’e kadar iş hacmi düşük, müşteri gelmiyor. Sabah faaliyet olmuyor, insanlar aksam işten çıktıktan sonra, ya da akşam yemeğini yedikten sonra bu tür mekanlara geliyor. Bu durumda esnaf bırakın kirayı, işçinin yevmiyesini bile veremez.  Kahvecilerin durumu zaten kötü, isyandalar. O yüzden Devlet esnafa kira, elektrik ve doğalgaz gibi ödemeler konusunda maddi yardımda bulunsun” dedi.

Tek temennisinin Corona Virüs sürecinin sona ermesi olduğunu da sözlerine ekleyen Selahattin İş, “İnşallah salgın bir an önce biter de eski sisteme döneriz” ifadelerini kullandı.
 
Özel Haber: Mine Tarım