Havaların soğuması ile birlikte hasta olmak istemeyenler soluğu aktarlarda almaya başladı. Ancak, kış aylarının gözdesi ıhlamur 250 liralık yüksek fiyatı ile dikkat çekiyor.
Aynalı Çarşı’da hizmet veren Çanakkale Baharat’ın sahibi Kamuran Burcu ıhlamurun fiyatının Çanakkale’de büyükşehirlere nazaran daha uygun olduğunu belirterek, başka şehirlerde 350 lirayı bulan ıhlamurun kentte geçen seneki fiyat olan 250 liradan satıldığını söyledi. Talebin çok olmasının fiyatı arttırdığını söyleyen Burcu, “Halkın zaafını kullanıp, talep çok diye üstüne fiyat katıyorlar, bu doğru değil” dedi.
Kamuran Burcu kış aylarında vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve soğuk algınlığından korunma için bitkisel yolları tercih ettiğini belirterek, “Çiçek ıhlamur 250 liradan satılıyor. Bence bu fiyat yüksek. Bu durumu çok abartıyorlar. Ben de bugün bir iki yere alışverişe gittim, inanın on gün önce aldığım fiyatlarla aynı değil. Sürekli değişiyor. Baharatlarda yerli ürünlerde değişiklik yok, ama Hindistan’dan gelen ürünlerde fiyat farkı var. Zencefil, zerdaçal, karabiber, tarçın, yeşilçay gibi. Normalde sene başında bir artış olur ve bir sene boyunca biz o fiyattan satarız. Ama şimdi tarçın çok yüksek. Yeşilçay’ın kilosu 150 lira. Ihlamur 250, adaçayı 30-35 lira” dedi.
Şehirlerdeki fiyat farklarını eleştiren Kamuran Burcu, “Böyle bir şey olamaz, abartıyorlar. Talep çok diye, İnsanların bu kadar zaaflarını kullanmak doğru değil. Biz ıhlamuru kilosu 250 liradan satıyoruz, ama başka şehirlerde 350 liradan satılması yanlış. Çiçek ıhlamur almak zorunda değil insanlar, yaprak alsın. Çok yüksek olmasının nedeni talep fazlalığı, vatandaşlar bir süre almasın, fiyat düşer. Adaçayını tercih etsin” dedi.
Aktarlarda en çok adaçayı, taze zencefil, yaz ve kış olmak üzere tarçının satıldığını da belirten Burcu, “Mümkün olduğu kadar taze ürünler vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimiz de çok bilinçli, son kullanma tarihine bakıyor, tazeliğine dikkat ediyor” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım