Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Avrupa Birliği projelerinde fark yaratmaya devam ediyor. Yoğun bir tempoyla çalışan öğretim üyeleri, farklı konularda Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen eğitim ve uygulama projeleri üretiyor. Yüzlerce teknik üniversiteyle, dünya klasmanında ön sıralarda yer alan üniversitelerle yarışan öğretim üyeleri, farklı konuları yakalamak suretiyle ipi önde göğüsleyebiliyorlar.
En son başarılı bulunan ve desteklemeye değer bulunan proje, bölge için de büyük önem arz ediyor. Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik tarafından hazırlanan “European Medicinal and Aromatic Plant (MAP) Farming, Processing and Training Alliance- 2020-1-EL01-KA202 079069 ” projesi 261.983 euro ile Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye değer bulundu. Projede, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Harun Baytekin, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Şener ve Doç. Dr. H. Fatih Aşgün görev alıyorlar.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin bilimsel kullanımı, çeşitli hastalıklarda güvenli, uygun maliyetli, profilaktik ve iyileştirici ilaçların geliştirilmesinin yanı sıra, ekonomik değeri yüksek olan bu bitkilerin yetiştiriciliğinde çiftçilerimize ve sektör çalışanlarına yenilikçi uygulamaların aktarılması hedeflenmektedir. Projede Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, İrlanda ve İspanya’dan üniversiteler ve araştırma kuruluşları görev alıyorlar.

Kazdağı’nın öteden beri bilinen tıbbi bitkiler zenginliği, son zamanlarda artan yetiştiricilik uygulamaları, projenin gücünü ve yaygın etkisini daha da artırıyor.  Türkiye’nin ve üniversitenin Avrupa Birliği fonlarından daha fazla yararlanmasını sağlamak için yoğun tempo içinde çalıştıklarını dile getiren, proje koordinatörü Prof.Dr. Kemal Çelik, halen yürüttükleri AB projelerinde korona salgını nedeniyle çalışma toplantılarını on-line gerçekleştirdiklerini, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler projesinin, bilgi kirliliğini gidermede, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi uygulamalar alanında önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti.
 
Mine Tarım