Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan Meclis toplantısı Corona Virüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, Pandemi sürecinin her sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, aşı ile ilgili çalışmaların umut verici olmasına rağmen tedbiri elden bırakmamak gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin üretim verilerinin pozitif yönde arttığını harcanan elektrik kapasite kullanım verilerinin bunun göstergesi olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Ancak bununla birlikte üretim maliyetlerindeki artışlar ve satışlarda yaşanan düşüşler iş insanlarımızı zor durumda bırakıyor. İş Dünyası olarak beklentimiz, Kasım ve Aralık aylarından itibaren başlayacak olan vergisel yükümlülüklerin ve kredi ödemelerinin faizsiz olarak en az 6 ay ertelenmesidir” dedi. Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu, “ertelenen SGK ve Vergi primlerinin ödemesi önümüzdeki dönemde başlıyor. Kullandırılan KGF kredilerinin ödemeleri önümüzdeki dönemde başlıyor. Bunların ertelenmesi hatta ve hatta çok daha uzun vadeye yayılması talebimizi üst birimimiz olan TOBB ile yaptığımız her toplantımızda gündeme getiriyoruz. Sadece bizim değil Türkiye’deki 365 Oda ve Borsa’nın beklentisi bu yönde. Aşağı yukarı tüm ülkenin tüm iş aleminin sorunları da aynı zaten. Bunu üst Birliğimize, hükümetimize yüksek ses ile duyuruyoruz. . Şu an en çok Devletimizi yanımızda görmek istediğimiz anlar. Şefkatini istiyoruz. Minimum kayıp ve zarar ile bu pandemiden bu krizden çıkmak istiyoruz.” dedi.
 
ÖĞRENCİLERİN GELMEMESİ DURGUNLUK YARATTI
 
Çetinkaya konuşmasının devamında, “Yüksek Öğretim Kurumlarının yurt genelinde uzaktan eğitim kararı almasıyla birlikte, ilimiz ekonomisi için özellikle sonbahar ve ilkbahar arasındaki durgun dönemde önemli bir hareketlilik yaratan öğrencilerinin ilk dönemde gelmeyecek olmaları birçok sektörümüzü zor durumda bırakmıştır. Temennimiz sağlık tedbirlerinin en üst düzeyde alınarak eğitim ve öğretime en kısa sürede başlanmasıdır. Çanakkale’miz yatırımcılarımıza yüksek yaşanabilirlik kriterleri ve kirlenmemiş doğası ile önemli avantajlar sunmaktadır. Çanakkale iş dünyası olarak ilimizin planlı ve programlı bir şekilde büyümesine katkı sağlamak için daha aktif ve üretken bir meclise sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
“SGK VE VERGİ PRİMLERİNİN ÖDEMESİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BAŞLIYOR”
 
Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu, “Salgın tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de gündemimizi işgal etmeye devam ediyor.  Bu salgın döneminden önce biliyorsunuz “Çanakkale Dış Ticaret Destek Merkezi ’ni kurduk. Pandemi öncesinde Üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilk ağızdan dinlemek üzere odamız bünyesinde yönetim kurulu üyelerimizin katılımlarıyla her ay farklı bir meslek grubumuzla toplantılar düzenledik. Pandemi sürecinde odamızda bu toplantıları gerçekleştiremediğimiz için bu sefer biz de mümkün olduğu kadar üyelerimizi işyerlerinde ziyaret etmeye başladık. Şunu bilmenizi isterim ki; Meclis Başkan Vekilim Hayrettin Bey de biraz önce bahsetti; ertelenen SGK ve Vergi primlerinin ödemesi önümüzdeki dönemde başlıyor. Kullandırılan KGF kredilerinin ödemeleri önümüzdeki dönemde başlıyor. Bunların ertelenmesi hatta ve hatta çok daha uzun vadeye yayılması talebimizi üst birimimiz olan TOBB ile yaptığımız her toplantımızda gündeme getiriyoruz. Sadece bizim değil Türkiye’deki 365 Oda ve Borsa’nın beklentisi bu yönde. Aşağı yukarı tüm ülkenin tüm iş aleminin sorunları da aynı zaten. Bunu üst Birliğimize, hükümetimize yüksek ses ile duyuruyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun. İşlerimizin özellikle Çanakkale’de yine Hayrettin Bey’in bahsettiği gibi Çanakkale’nin en büyük fabrikası ÇOMÜ’nün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin eğitime kapalı en basit hesap ile Çanakkale merkez için 45 bin civarında öğrenci aylık 60 milyon Türk Lirasının Çanakkale’ye girmemesine sebep oluyor. Yani herkes bir ekmek yese 45 bin ekmek yapar. Yaklaşık 1.000 TL- 1.500 TL harcadıklarını düşünürsek Çanakkale Merkez ekonomisi yaklaşık 60 milyondan mahrum kalıyor arkadaşlar. Bizim işimiz dua ile bu işleri çözmek değil ama pandemi de kimsenin beklemediği bir musibet. Kimsenin bununla ilgili bir B planı da yok C planı da. Dünya lideri diye bildiğimiz Amerika’nın Başkanı da koronavirüs oldu ve hastanede yattı, tedavi gördü. Onun için ancak işlerimize daha çok sarılıp, verimliliğimizi arttırarak bu süreci atlatabileceğimize inanıyorum” dedi.
 
“ŞU AN EN ÇOK DEVLETIMIZI YANIMIZDA GÖRMEK İSTEDİĞIMIZ ANLAR”
 
“Çanakkale, Türkiye’de covid-19 un en az rastlandığı il şu anda” diyen Semizoğlu, “İl Pandemi Kurulu Toplantısı’na Yönetim Kurulu arkadaşım Murat Bey katıldı. Gevşemeden bu mücadele ile Çanakkale olarak çok daha rahat başa çıkabileceğimizi düşünüyorum. Tabii Devletimiz elinden gelen birçok şeyi yapmaya çalışıyor ama her şey bir bütçe meselesi. Şu an en çok Devletimizi yanımızda görmek istediğimiz anlar. Şefkatini istiyoruz. Minimum kayıp ve zarar ile bu pandemiden bu krizden çıkmak istiyoruz. Allah yardımcımız olsun. Biz her türlü her türlü sorun ve beklentiyi siz meclis üyeleri vasıtasıyla, komite başkanlarimiz vasıtasıyla bakanlıklarımıza, siyasi iktidarimiza ve Odalar ve Borsalar Birliğine iletiyoruz. Bir çoğunda da muvaffak olduk ama  bazı önlemler de zaruri çünkü risk alan neticede bürokrat. Bugün  bir toplantı düzenlendiğinde ve bu toplantıda virus olduğu tespit edildiği zaman herkes nerde bu Devlet nerde bu Vali diyecek? Nerde bu Sağlık Müdürü diyecek. Riski kim alıyorsa kararı o verecek tabii. Mümkün olduğu kadar üyelerimize telefon, online veya az sayıda Yönetim Kurulu üyemizle birlikte yüz yüze görüşmeler yapmaya çalışıyoruz. Beklentilerini ve sorunlarını dinlemeye çalışıyoruz. Bu konuda  hiç mütevazi olmayacağım arkadaşlar. Her birinizi görüyorum. Her birinizin sorunlarını ayrı ayrı biliyorum. Semih Bey’den Burak Bey’e, Recep Bey’den Armağan kardeşime  herkesin sorunlarını ayrı ayrı biliyorum. Beklentilerini ayrı ayrı biliyorum ve bunları inanın yüksek ses ile dile getiriyoruz. Hem yasa yapıcıya hem üst birliğimize hem yerel yöneticilerimize, belediyemiz olsun, Vali Bey’imiz olsun. İl Özel İdaremiz olsun, şu anda çok şükür Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak şuan hiçbir kurumla en ufak bir konuda sürtüşmemiz yok arkadaşlar. Her kurumla aramız çok çok iyi. Belediye Başkanımız ile en hafta iki, üç defa toplantılar haricinde telefon ile görüşüyoruz. Haftaya da kendisini fiziki ortamda Odamızda yapacağımız Yönetim Kurulu toplantımıza davet ettim” diye konuştu.
 
Semizoğlu konuşmasının devamında odanın ziyaretleri ve faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi