Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Eceabat ilçesine giden Vali İlhami Aktaş, ilçe genelinde incelemelerde bulundu.
 
İlk olarak Vali İlhami Aktaş, Eceabat ilçesi Kilitbahir köyünde tarihi öneme haiz tek bonetli bir tabya ile telgrafhanenin bulunduğu ve denizden 120 metre yükseklikte boğaza hakim panoramik manzarasıyla yeni bir seyir terası oluşturulacak olan Kilitbahir Seyir Terası inşaatında incelemelerde bulunarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş’ten bilgi aldı.
 
Yapılan bilgilendirmenin ardından eski dönemlere ait kıyafet, tarım aletleri ve günlük hayatta kullanılan araç-gereçlerin sergilendiği İGEME (İş Geliştirme Merkezi) Kültür ve Bilgi Evi’ni ziyaret etti. Ziyarette Vali İlhami Aktaş, İGEME (İş Geliştirme Merkezi) Kültür ve Bilgi Evi’nin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Sonrasında Kilitbahir Cahidi Sultan Türbesi’ni ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, görevli personel Bülent Kart’tan türbe hakkında bilgi aldı.
 
Kilitbahir bölgesindeki top sayısını artırmak ve boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla Sultan II. Abdülhamit döneminde yaptırılan Rumeli Hamidiye Tabyası’na geçen Vali İlhami Aktaş, burada tabyaları inceleyerek Çanakkale’nin tarihinde önemli bir yere sahip olan Rumeli Hamidiye Tabyası hakkında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı. Ardından Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği’ne ziyarette bulunan Vali İlhami Aktaş, dernek başkanı Ertekin Köse ve dernek üyeleri ile bir araya gelerek görüşme gerçekleştirdi. Ziyarette Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Dernek Başkanı Ertekin Köse, derneğin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında Vali İlhami Aktaş’a bilgi vererek desteklerinden dolayı teşekkür etti.
 
Eceabat ilçesi ziyaretleri kapsamında Vali İlhami Aktaş, yapımı devam eden Eceabat balıkçı barınağında incelemelerde bulundu. Balıkçılarla da bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, Bursa 4. Ulaştırma Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Eceabat balıkçı barınağında incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında yetkililerden Eceabat Balıkçı Barınağı projesi hakkında bilgi aldı.Vali İlhami Aktaş, Eceabat Balıkçı Barınağı projesi için çalışan tüm personele verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ederek, kazasız belasız çalışmalar diledi.
 
Vali İlhami Aktaş, Giresun ili Doğankent ilçesinde meydana gelen sel dolayısıyla, bulunduğu aracın menfeze düşmesi sonucu şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın ailesini ziyaret etti. Ziyarette Vali İlhami Aktaş, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın babası Müjdat Kıran ile bir süre görüşüp Şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anarak, Şehit Ailesine minnet duygularını iletti. Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Eceabat ilçesine giden Vali İlhami Aktaş, Eceabat Kaymakamlığını ziyaret ederek, kaymakamlık tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu tarafından karşılanan Vali İlhami Aktaş, daha sonra kaymakamlık hizmet birimlerini inceleyerek kaymakamlık personeline çalışmalarında başarılar diledi.
 
Yapılan Eceabat Kaymakamlığı ziyaretlerinin ardından İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nü ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, İlçe Gençlik ve Spor Müdür V. Sedat Bektaş ile bir süre görüşerek sohbet etti. Ziyarette İlçe Gençlik ve Spor Müdür V. Sedat Bektaş, Eceabat ilçesinde gençlik ve spor hizmetleri alanında yürütülen faaliyetler hakkında Vali İlhami Aktaş’a bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali İlhami Aktaş, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ait Mehmet Akif Ersoy Spor Salonunu inceledi. İlçe Gençlik ve Spor Müdür V. Sedat Bektaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Vali İlhami Aktaş’a teşekkür etti.
 
Ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne geçen Vali İlhami Aktaş, İlçe Tarım ve Orman Müdür V. Yücel Tokgöz ile bir araya gelerek Eceabat ilçesinin tarım ekim alanları, kırsal kalkınma yatırımları, hazırlanan ve devam eden projeler hakkında bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi.
 
Eceabat ilçesi ziyaretleri kapsamında Eceabat Esnaf ve Sanatkârlar Odasını ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, Oda Başkanı Fatih Tok ve oda üyeleriyle bir araya gelerek Eceabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın çalışmaları hakkında bilgi alıp oda başkanına ve üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.
 
Akabinde Eceabat Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine ziyarette bulunan Vali İlhami Aktaş, kooperatif başkanı İsmail Kara ile bir süre görüşerek sohbet etti. Ziyarette Eceabat Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı İsmail Kara, kooperatif çalışmalarıyla ilgili Vali İlhami Aktaş’a bilgi verdi. Eceabat Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ziyaretlerinin sonrasında Eceabat Şerife Melis Zileli Aile Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami AKTAŞ, görevli doktor ve personeller ile bir süre görüşüp sohbet ederek tedavi için gelen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
 
Eceabat Entegre Devlet Hastanesine geçerek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, Eceabat Entegre Devlet Hastanesi Başhekimi Sinem Bilgin Kocaoğlu’ndan kurumun işlevleri hakkında bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, Eceabat Entegre Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastaları ziyaret edip acil şifalar temennisinde bulunarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Ardından Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu ile bir araya gelen Vali İlhami Aktaş, Eceabat’ta tarımla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak başkan Özay Kuzu ve yönetim kurulu üyelerine çalışmalarında başarılar dileyerek bol hasatlar ve bereketli kazançlar temennisinde bulundu. Buradan Eceabat Belediyesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli ile bir süre görüşerek sohbet etti. Ziyarette Vali İlhami Aktaş, Eceabat Belediyesinin yürüttüğü çalışmalarla ilgili Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’den bilgi aldı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Vali İlhami Aktaş’a teşekkür etti. Eceabat Belediyesi ziyaretlerinin ardından Vali İlhami Aktaş, kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra ortak kullanım alanlarından olan Eceabat pazar yerinde alınması gereken Koronavirüs tedbirlerini yerinde denetledi. Vali İlhami Aktaş, pazar yerinde Koronavirüs ile mücadele kapsamında belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı ve uygulanan Koronavirüs tedbirleri hakkında Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu’dan bilgi aldı. Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali İlhami Aktaş, pazar esnafıyla bir süre görüşüp sohbet ederek bereketli kazançlar temennisinde bulundu. Pazar yerinin ardından Vali İlhami Aktaş, Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
 
Anafartalar Orman İşletme Müdürü Yücel Martin ve kurum personeli tarafından karşılanan Vali İlhami Aktaş, kurumun hizmet binasında incelemelerde bulunarak ilçedeki ormanlık alanların durumu, ekosistem hizmetleri, personel durumu, orman yangınlarıyla mücadele kapasitesi, ağaçlandırma çalışmaları, yanan orman alanların ağaçlandırılması, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan fidan dikimlerine yönelik çalışmalar, kurumun yatırımları ile planlanan ve devam eden projeler hakkında bilgi aldı. Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali İlhami Aktaş, Anafartalar Orman İşletme Müdürü Yücel Martin ve kurum personeline çalışmalarında başarılar diledi. Eceabat ilçesinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Abdurrahman Savaş’ı ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, Gazi Abdurrahman Savaş ile bir süre görüşerek sohbet etti.  Gazi Abdurrahman Savaş’a ve ailesine sağlıklı uzun ömürler temennisinde bulunan Vali İlhami Aktaş, bu ülkenin gazi ve şehitlere minnettar olduğunu ifade etti. Yapılan görüşmelerin ardından Kıbrıs Gazisi Abdurrahman Savaş, Vali İlhami Aktaş’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Ardından Eceabat İlçe Müftülüğü’nü ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, İlçe Müftüsü Sinan Çetin ile bir süre görüşerek İlçe Müftülüğünün çalışmaları hakkında bilgi aldı. Yapılan bilgilendirmenin ardından kurum hizmet binasında incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, hizmet birimlerini gezerek personele çalışmalarında başarılar diledi. Akabinde Vali İlhami Aktaş, Eceabat İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Vali İlhami Aktaş, İlçe Emniyet Amiri Selçuk Bayram ile bir süre görüşerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, Eceabat ilçesi ziyaretleri kapsamında 1807 yılında Sultan III. Selim döneminde yapımına başlanan ancak 1820 yılında Sultan II. Mahmut döneminde tamamlanan, Çanakkale Savaşları sırasında “3. Kolordu Silah Tamirhanesi” olarak kullanılan tarihi Bigalı Kalesi’nin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Tarihi Bigalı Kalesi’nin Çanakkale Savaşı sırasında silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük bir işlev gördüğünü vurgulayan Vali İlhami Aktaş, tarihi kalenin yenileme çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Ardından Vali İlhami Aktaş, Çanakkale ili Gelibolu Tarihi Alan’da bulunan OPET A.Ş tarafından Tarihe Saygı Projesi kapsamında düzenleme çalışmaları tamamlanan Akbaş Şehitliği’ni ziyaret etti. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in de bulunduğu ziyarette; Vali İlhami Aktaş, Vatan için hayatını feda eden Aziz Şehitlerimiz için dua okuyarak Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad etti. Vali İlhami Aktaş, Eceabat ilçesi ziyaretleri kapsamında bölgeyi kalkındırmak amacıyla, Çanakkale ili Eceabat İlçesi Kumköy’de Lacivertköy projesi hakkında yetkili Ahmet Cemal Gürsoy’dan proje hakkında bilgi aldı. Lacivertköy proje sorumlusu Ahmet Cemal Gürsoy Vali İlhami Aktaş’a, Lacivertköy projesi ile vatandaşların zihinsel ve bedensel sağlığına hizmet eden eğitimlerin verileceği, sürdürülebilir ve dengeli bir ekoloji oluşturmak adına da yerli tohumların geleceğe aktarılacağı, ormanın korunması ve yağmur hasadının hedeflendiği bilgisini verdi.
 
Akabinde Vali İlhami Aktaş, Eceabat Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapımı devam eden Yolağzı – Beşyol arası yol yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, Yolağzı – Beşyol arasındaki yolun tamamlandığında vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vereceğini belirtti. Ardından Beşyol Köyü’nü ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, burada Beşyol Köyü Muhtarı Necmi Pamukçu ve köy sakinleriyle bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Köy sakinlerinin istek, talep ve sorunları dinleyen Vali İlhami Aktaş’a Beşyol Köyü sakinleri ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkür ettiler. Beşyol Köyü ziyaretleri sırasında Süt ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi’ni ziyaret eden Vali İlhami AKTAŞ, tesis sahipleri Ahmet Kefelioğlu ve Bünyamin Keskin ile bir süre görüşerek tesisin üretim faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Beşyol Köyü Süt ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi’nden ayrılarak Eceabat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapımı ihale edilen ve Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından kontrolörlüğü yürütülen Eceabat Beşyol Köyü Değirmentepe Şehitliği’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, yapılan çalışmalarla ilgili Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu’dan bilgi aldı. Yapılan bilgilendirmenin ardından Küçükanafarta Köyü’nü ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, köy muhtarı Ahmet Tuzcuoğlu ve vatandaşlarla bir süre görüşerek sohbet etti. Taleplerini dile getiren köy sakinleri, Küçükanafarta Köyü’ne yapılan hizmetlerden dolayı Vali İlhami Aktaş’a teşekkür ettiler.
 
Küçükanafarta Köyü ziyaretleri sırasında Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Halil Tuzcuoğlu ile de bir araya gelen Vali İlhami Aktaş, kooperatifin iş ve işlemleri hakkında bilgiler alarak yapılan çalışmalarda başarılar diledi. Vali İlhami Aktaş, yapım çalışmaları devam eden Kemikli Burnu yolu ile Bigalı – Kocadere sapağı arası beton yol güzegahını da inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.Eceabat ilçesi Bigalı Köyü’nde bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları sırasında Anafartalar Grup Komutanı iken 19'uncu Tümen Karargâhı olarak kullandığı Atatürk Evi ve Müzesi’ni ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı tarihi çalışma masası, materyalleri ve o döneme ait fotoğrafları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Sonrasında Kabatepe Jandarma Karakol Komutalığı’na geçerek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, karakol komutanı Ast. İlker Ayvaz ile bir süre görüşerek yapılan çalışmalar ve faaliyetlerle ilgili bilgi aldı.
 
Kabatepe Liman Şefliği’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, liman şefi Arif Altuğ’dan yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi. Son olarak İlçe Jandarma Komutanlığı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali İlhami Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Ahmet Yasin Çay ile bir süre görüşerek sohbet edip yapılan çalışmalar ve faaliyetlerle ilgili bilgi aldı. Eceabat ilçesi ziyaret programı kapsamında Eceabat esnaflarını da ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, esnaflarla bir süre görüşüp sohbet ederek bol bereketleri kazançlar temennisinde bulundu. Ayrıca Eceabatlı vatandaşlarımızla tek tek selamlaşan ve bir süre sohbet eden Vali İlhami Aktaş, vatandaşlarımızın istek talep ve sorunlarını dinledi. Eceabatlı vatandaşlarımız Vali İlhami Aktaş’ı aralarında görmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler. Eceabat ilçesi ziyaretlerinde Vali İlhami Aktaş’a, Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu eşlik etti.


Kaynak: Haber Merkezi