Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar Corona Virüs salgını sürecinde eğitimde yaşanan gelişmeleri anlattı. Okulların kapanması ile öğrenci ve öğretmenlerin eğitimi on-line üzerinden sürdürmeye çalıştıklarını ancak bu eğitim sisteminde hazırlıkların yeterince yapılmamasından dolayı büyük sıkıntıların çıktığını söyleyen Hacımusalar on-line eğitimin dezavantajlı grubu çok etkilediğinin altını çizerek, müfredatın da uzaktan eğitime uygun olmadığını belirtti. Hacımusalar yüz yüze eğitimin gerekli tedbirler alınarak tüm okul ve sınıflar düzeyinde bir programlama dahilinde başlaması gerektiğinin altını çizdi.

Ekim’de de Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Ekim’de 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitimi belirlenen kurallar çerçevesinde başlatılacağını söyledi. Yüz yüze eğitime planlamalar dahilinde geçilmesi gerektiğini belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Bu işler bir planlama ve iyi bir hazırlık sürecinin ardından yapılmalı. Salgın koşullarının gereğince okullarda alınması gereken önlemler var. Bu önlemler alınmalı ki öğrenciler öğretmenleri ile buluşsunlar. Yüz yüze eğitimin ne kadar önemli olduğunu yüz yüze deneyimleyerek öğrenmiş olduk. Öğrencinin gözünün içine bakmak, onun mutluluğuna ve heyecanına tanık olmak. Öğrencinin konulardaki eksikliğini görüp o konuları tekrar ettirmek. Bu konular eğitim için çok önemli şeyler. Eğitimin temel gereksinimleri zaten bu saydığımız konular” dedi.

Hacımular Corona Virüs salgını sürecindeki eğitimi şu cümleler ile değerlendirdi:  “Bugüne kadar salgının Türkiye’de ilk göründüğü günden itibaren okulların da kapatılması ile birlikte öğretmenler, sağlık çalışanları kadar olmasa da ellerinden geldiği kadar tüm çabayı gösterdiler. Vefa Gruplarında, alan taramalarında gönüllü olarak çalıştılar. Salgın döneminde görev yapmak herkes için bir risk. Bu riski de öğretmenler elinden geldiğince paylaşmaya çalıştı diyebiliriz. Yani salgın sürecinde öğretmenler destek için büyük çaba gösterdiler, uğraştılar” ifadelerini kullandı.

“21 EYLÜL’DE UZAKTAN EĞİTİME HAZIRLIK YAPILMADIĞINI GÖRDÜK”
21 Eylül itibari ile yüz yüze eğitime başlandığını belirten Hacımusalar “ Türkiye’ de Corona Virüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren ilk başta da okulları etkiledi ve okullar tabii ki Corona Virüs salgını tedbirleri kapsamında eğitim öğretime ara verdi. Okulların eğitime ara vermesinin ardından uzaktan, on-line denilen bir eğitim sitemi ile öğrenciler eğitim görmeye çalıştılar. Bu süreçte 21 Eylül tabii ki kritik bir eşikti. Her yıl eğitimde öğretim başlamadan bir hafta önce uyum haftası olur çocuklar ilk kez okulla buluşurlar bu öğrenciler ilk defa okula başlamıştır. Yaz tatili nedeni ile okula ara veren öğrenciler tekrar arkadaşlarıyla buluşmak isteyen öğrenciler vardır. Unutulmamalıdır ki okulun öğrenciler acısından sosyal ortamı çok önemlidir. Fakat biz 21 Eylül’ de şunu gördük.  7 -8 ay öncesinden bu salgının devam ettiği bilindiği halde okullarda ve kurumlarda bu online eğitime  geçilmesi  ile ilgili ciddi bir hazırlığın olmadığını gördük. Zaten hemen on-line eğitime geçilmesi çok güçtü ve biz an önce dedik biz yüz yüze eğitim geçilmesi eğitime geçirsin demiştik. Biz hep şunu söyledik. Bu salgın devam ediyor. Özellikle öğretmenlerin aşılanması konusunda ki aşı mevsimi geldi. Ne dedik öğretmenlere aşı yapılsın. Öğretmenlerin hepsine Corona Virüs testi yapılsın. Okullarda seyreltilmiş sınıflar oluşsun. Tabii ki bu konular ile ilgili mevzuatlar zamanında yayımlansın ve kurumlarda gerekli tedbirleri alsın diye çok çaba harcadık. Fakat geldik gördük ki 21 Eylül'de bunların çoğunun eksik olduğunu aksak olduğunu fark ettik. Zaten bu durumu biliyorduk. Kurum yöneticileri de bir anlamda ne yapacağını çok fazla bilemedin işin gerçeği. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a göre göre elinde farklı senaryolar var. Tüm bu senaryolar uygulanması için hazır ama pratikte bu hazırlıkların çoğunun olmadığını gördük” dedi.

“KADEMELİ ŞEKİLDE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLİYOR”
Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile artık yüz yüze eğitime hıızlı bir geçiş yapılacağının sinyallerinin verildiğini belirten Hacımusalar, “Ne oldu 21 Eylül'de? Sadece okul öncesi ve birinci sınıflar ilk haftanın bir günü ardından da haftada iki okula yüz yüze eğitime devam edeceklerdi. Diğer sınıflar ise yüz yüze eğitim görmeyeceklerdi. Fakat geçen hafta Perşembe günü yazılan bir yazı ile 5 Ekim itibari ile mesleki ve teknik eğitim okulları yüz yüze eğitime başladılar. Tabi bu okulların uygulama ve yüz yüze eğitim görecek kısımları var tabii ki on-line eğitim görecek kısımları var. 6 Ekim’de de Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Ekimde 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitimi belirlenen kurallar çerçevesinde başlatılacağını söyledi. Burada sıkıntı şu Pazartesi bütün kurumlar hazırlansın hemen eğitim-öğretime geçsin diye. Bu işler bir planlama ve iyi bir hazırlık sürecinin ardından yapılmalı. Öğretmenler ve öğrenciler hazırlıklarını buna göre yapmaları gerekir. Salgın koşullarının gereğince okullarda alınması gereken önlemler var. Bu önlemler alınmalı ki öğrenciler öğretmenleri ile buluşsunlar. Yüz yüze eğitimin ne kadar önemli olduğunu yüz yüze deneyimleyerek öğrenmiş olduk. Öğrencinin gözünün içine bakmak, onun mutluluğuna ve heyecanına tanık olmak. Öğrencinin konulardaki eksikliğini görüp o konuları tekrar ettirmek. Bu konular eğitim için çok önemli şeyler. Eğitimin temel gereksinimleri zaten bu saydığımız konular” dedi.

“DENEME YANILMA YÖNTEMİ İLE EĞİTİM ÖĞRETİMİ YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Uzaktan eğitime geçilmesi ile bu eğitim modeline aslında müfredat düzeyinde de hazırlıklı olunmadığının ortaya çıktığını da sözlerine ekleyen Hacımusalar, “Bir de bir başka önemli konu bizim müfredatımız on-line yani uzaktan eğitime uygun değil. Normal yazılı kitaplar ile deneme yanılma yöntemi ile eğitim öğretimi sürdürmeye çalışıyoruz. Halbuki yıllardır açık öğretimle ilgili yayınlar yapılmıştır buradaki dökümanlar daha revize edilebilir. Bu sistem  online yayına geçebilecek ve anlatılabilecek şekilde geliştirilebilir. Fakat bugün böyle değil. Sağ olsunlar, gerçekten eğitim emekçisi arkadaşlara bir kez daha ben teşekkür ediyorum ve her gün görüşüyoruz sorunları sürekli paylaşıyoruz biz onlarla “Hocam dün sabah saat 8'de kalkıyorum gece saat 12'ye kadar 1'e kadar sürekli sürekli ders hazırlığı yapıyorum” diyor. Öğretmenlerimiz, “Öğrencilerime mahcup olmak istemiyorum onlara en güzelini en iyisini vermek istiyorum” diyor. Derse hazırlık yap, materyalleri hazırla, bilgisayarda donanım kur ve canlı yayına geç, öğrencileri canlı yayına topla. Online eğitim ile ilgili birleştirilmiş sınıflar oluyor onları kontrol et, yarın bunların deneme sınavları var ödevler var,  ödevi on-line gönderiyorlar ve sonrada ödevleri kontrol ediyor. Öğretmenle bu süreçte o kadar çok çaba harcıyorlar ki. Fakat burada bu süreci yoğun bir şekilde yaşayan öğretmenlerimiz ek ders gibi bir mahrumiyete de karşı karşıya geliyor. Sanki uzaktan eğitim, eğitim değilmiş ve çok çaba harcanmıyormuş gibi bir algı var. Bu algıların bir an önce değişmesi ve hak ettiğimiz ekonomik ve manevi karşılığını almak istiyoruz öğretmenler olarak” dedi.

“YÜZ YÜZE EĞİTİM TÜM OKUL VE SINIFLARDA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINARAK BAŞLAMALI”
Hacımusalar yüz yüze eğitimin gerekli tedbirler alınarak tüm okul ve sınıflar düzeyinde bir programlama dahilinde başlaması gerektiğinin de altını çizerek “ Yüz yüze eğitime salgın ile ilgili gerekli tedbirler alınarak en kısa sürede başlanması gerektiğini hep söyledik. Ama hep söyledik salgın tedbirlerinin uygulanması için okullarda alt yapı hazır olmalı. Öncelikli olarak üzüldüğümüz bir kesim var. 12 Eylül itibari ile 2, 3, 4, 8 ve 12. Sınıflarda eğitim öğretimin yüz yüze başlayacak olması çok önemli bu sınıflardan özellikle 2. Sınıflar bana göre çok çok önemli. Okumayı yeni öğrenen 2. Sınıf öğrencilerinin zaten 2019-2020 eğitim öğretim yılında yarım kalan eğitimleri böylelikle yüz yüze eğitim ile devam edecek. Uzaktan Eğitimde 2. Sınıf öğrencileri, özelliklede kırsal kesimde olan 2. Sınıf öğrencileri ve dezavantajlı öğrenciler zaten bu on-line eğitimden zaten tamamen uzak kaldı. Özellikle 12 Ekim itibari ile en çok yüz yüze eğitime başlamasını arzuladığım 2.sınıflarda yüz yüze eğitime başlayacaklar. Tabii ki yine 12 Ekim Pazartesi günü yüz yüze eğitime başlayacak.  8. sınıflar var 12. sınıflar var 8. sınıflar lise giriş sınavına girecekler bu yıl. 12 sınıflar üniversite sınavına girecekler bu yıl. Online eğitim özellikle kırsaldaki öğrenciler veya dezavantajlı çocukları bu lise ve üniversite yarışından koparmış durumdaydı. Tabii şartları eşitlemeden sınav yapmak bizce hiç adil bir durum değil. Şu an 21 Eylül’ de okul öncesi öğrenciler ve birinci sınıf öğrencilerin yüz yüze eğitime katılma yani okula gitme oranları yüzde 80 oranında katılım var. Bu rakamlar tabi ki oldukça sevindirici eğitim adına” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal