Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle sıklıkla gündeme gelen Türkiye-Yunanistan, Ege ve Akdeniz'deki sorunlarının çözülmesi için istikşafi görüşmelere başlayacak.

Doğu Akdeniz’de yaşanan krizin ve yoğun diplomasinin ardından Yunanistan ve Türkiye, istikşafi görüşmelere yeniden başlama kararı aldı. AB dönem başkanı Almanya'nın girişimleri sonucu Türkiye ve Yunanistan, aralarındaki sorunları diplomatik yollarla çözmek için yeniden masaya oturacaklarını açıkladılar. Ancak Yunanistan, henüz görüşmelere ilişkin bir tarih belirlenmediğini söyledi.
Tarafların, 2002'de başlatılan ancak 2016'da askıya alınan istikşafi görüşmeler mekanizmasını yeniden aktive ederek Ege Denizi'nden kaynaklanan sorunları ele alacakları bildirildi. Konuyla ilgili tarih ve yer bilgisi verilmezken, görüşme yerlerinden birinin Gökçeada olabileceği bilgisi kulislerde konuşulmaya başlandı.
 
İki ülke arasındaki kritik süreç devam ederken, adaların bu görüşmeler için gündeme gelmesi ve teşkilatlı bir misafirliğe ev sahibi yapması ihtimali Çanakkalelileri heyecanlandırdı. Tarih ve yer bilgisi kesinlik kazandığı takdirde Gökçeada’nın ismi öne çıkarken, ihtimaller dahilinde Bozcaada ve Midilli seçenekleri de konuşulmaya başlandı.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Gökçeada’da yapılacağına dair bilgiler ve duyumlar bize de geldi. Bu konuda kesin bilgi yok. Uluslararası bir mesele olduğundan yer belirterek manipüle etmenin bir anlamı yok.  İki ülke arasında kritik bir süreç bu. Devletimiz bu konuda gerekli görüşmeleri yapıyor. Gökçeada’da olması kesinleşirse ona göre planlama ve hazırlıklarımızı yaparız. Bizler kamu görevlisiyiz, üzerimize düşeni yaparız” ifadelerini kullandı.

 Mine Tarım