Türkiye’ de ilk Coronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinin ardından İçişleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen yasak ve kısıtlamalar ile eğitim öğretime de ara verilmişti. Ara verilen eğitim öğretim Coronavirüs salgını nedeni ile yüz yüze yapılamadı. Okullar açılması ve 2019-2020 eğitim öğretim yılı ve üniversitelerde ise akademik yıl uzaktan eğitim yapılarak tamamlandı.2020-2021 yılı eğitim öğretim ve akademik yılın ne zaman başlayacağı büyük bir merakla beklense de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ilk olarak eğitim öğretim yılının 31 Ağustosta başlayacağı açıklaması yapmış ancak Coronavirüs vaka sayınının Türkiye genelinde hızla yükselmesi nedeni ile bu trihi değiştirerek eokullarda eğitim öğretimin 21 Eylülde sadece okul öncesi ve 1 sınıf öğrencilerinin haftada 2 gün olarak yüz yüze yapacaklarını haftanın geriye kalan günlerinde ise diğer sınıf öğrencileri gibi eğitimlerini Milli Eğitim Bakanlığının Uzaktan eğitim sistemi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan eğitim ile alacaklarını açıklamıştı.21 Eylül pazartesi günü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamsında olsuğu gibi okul öncesi öğrenciler ve 1. Sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime başladılar. Dğer öğrniler ise EBO sitemi le uzaktan eğitime başladılar. Ancak Türkiye genelinde eğitimin başladığı 2. Gün Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim Sistemi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yoğun giriş sonucu çöktü. Milyonlarca öğrenci bugün ders başı yapacakken Öğretmen ve öğrencilerin EBA sistemine giremedi. Sistem “çok kalabalık” uyarısı verdi. Öğretmenlerin de sisteme girememesi sebebiyle eğitim durdu.

BİLGİSAYAR TABLET EKRANLARINDA ÇOK KALABALIK YAZISI ÇIKTI
İnternet üzerinden Eğitim Bilişim Ağı (EBA) giriş yapılmak istendiğinde ekranda “Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’ da. Yoğunluk yüzünden sorun yaşamış olabilirsin. Bu süreçte EBA TV kanallarımız yanında. Yayın akışı için buradan bilgi alabilirsin. İstersen hazırladığımız Eğitim Takvimi’nden günün önerilerine de bakabilirsin. En kısa sürede görüşmek üzere…” idaresi yer aldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk EBA’ da yaşanan sorun için farklı bir bakış açısı ifade ederek “ EBA’ nın çökmesi olumlu bir haber, talepte sıçrama oluştu” diyerek EBA’ ya olan talebin arttığını bununda önemli olduğunu ifade etti.

BAKAN SELÇUK ÇÖKEN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ EBA İÇİN “HAZIR “ DEMİŞTİ”
Oysaki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Yeni eğitim öğretim yılı uzaktan eğitim sistemi tanıtımında yeni döneme hazırız mesajı vermişti. Selçuk “Dünyanın en iyi dijital eğitim altyapısını kuruyoruz. Çok iddialı olarak söylüyorum. Uzaktan eğitimde dünyadaki 3-5 ülkeden bir tanesi Türkiye. Bu hizmetin genişleyerek yüz yüze eğitime geçildiğinde de sürekli biçimde devam edeceğinin müjdesini vermek isterim' ifadelerini kullanmıştı.

ÖZEL OKULLARIN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMLERİ ÇALIŞIRKEN KAMU OKULLARININ SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) uzaktan eğitim sistemi ile ilgili açıkla yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar “Uzaktan eğitimin ilk olarak EBA ile başlatıldığı dönemden bu güne kadar geçen süreç içerinde ilk gün hem ders içeriklerinde hem de isteme erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Bu dönemde yaptığımız açıklamalarda uzaktan eğitim isteminde içeriklerin çok önemli olduğunu vurguladık ve Bakan Ziya Selçuk içerik konusunu verdiği talimatlar ile çözdü. Sisteme ulaşım konusunda da aksaklıklar süreç içerisinde yaşanmaya devam ederken sistem ile ilgili aksaklıklarda büyük oranda giderilmişti. Eğitim öğretimin sona ermesi aslında eğitim sürecinin bir dönem daha uzaktan olması  durumunu da ortaya koymaya başlamış özellikle 1 Haziran yeni normalleşme sürecinde artan Coronavirüs vaka sayısı da bunun en önemli belirtisiydi. Uzun geçen süreçte uzaktan eğitim sistemine erişim konusunda çalışmaların yapıldığını ve sitemin yeni eğitim öğretim dönemine hazır olduğunu da Bakan Ziya Selçuk açıklamıştı. Ancak 2020 -2021 eğitim öğretim yılının ikinci günü Ebada yaşanan yoğunluktan dolayı öğretmen ve öğrenciler sisteme giriş yapamadı. Sisteme giriş yapmak isteyen Öğrenciler ve öğretmenler ekranlarında çok kalabalık başlığı ile EBA TV’ ye yönlendirildiler. EBA’ nın yoğunluktan dolayı kullanılamaması aniden oluşan bir sorun değil. Bunun olacağını öngörmek ve buna uygun önlemleri almak gerekiyordu. Özel okullarda uzaktan eğitime erişimde sorun yaşanmazken kamu okullarının öğrencilerinin yaşadığı mağduriyet ortada. Bu eşitsizliği kabul etmemiz mümkün değil. MEB acil göreve...” ifadelerine yer verdi.
 
Ogün İnal