Pandemi nedeniyle yüzde elli daralmanın yaşandığı kuyumcu sektöründe düğünlerin de yasaklanması nedeniyle zor sezon geçiren kuyumcular işlerin hareketlenmesini bekliyor.

Corona virüs, evlenecek çiftlerin planlarını aksatınca bunun yansımasını yaşayan kuyumcular, virüs sürecinde altın fiyatlarının da yükseldiğini belirterek, zor bir dönem geçirdiklerini ve aşının bulunmasıyla eski günlere dönmeyi umduklarını ifade ettiler.
Çanakkaleli kuyumcular görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:
 
ATANUR ÜLKER :
Altın fiyatlarında son 15-20 günde bir durağanlık yaşıyoruz. Çok dar bir makas aralığında hareket ediyor. Bütün piyasalar şu anda Amerikan seçimlerine, haliyle Orta Doğu’da ve Uzak Doğu’daki ticaretlere bağlı olarak gelişme gösteriyor. Biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Ekonomistler altının fiyatının yukarıda doğru olması beklentisi içerisindeler. Tabii bu duruma muhalif olan sözler de var. Piyasa olarak bildiğiniz gibi düğünlerin yasaklanmış olması, insanların rahat düğün yapamamaları haliyle ötelemelere neden oldu. O sebepten dolayı da takım ziynet grubundaki satışlarımız ciddi derece de azalmış vaziyette. Biz de hazırlıklarımıza genelde yatırımcı bazında bakıyoruz. Özellikle Cumhuriyet altını, bilezik gibi ziynetleri tercih edeceğini düşünüyoruz ve o yönde bir hazırlığımız var bizim. Son zamanlardaki piyasa bizim için zor bir zaman oldu. İnşallah en kısa zamanda bu virüs olayına bir aşı bulunur. Eskisi gibi olmasa da eskiye yakın bir standardımız olur ve biz de eski alışverişimizi yaparız.Bugün itibari ile Çanakkale için tavsiye edilen çeyrek altın fiyatı 800 TL, Cumhuriyet altını fiyatı ise 3.250 TL, gram altın ise 470 TL. Düğünlerde takı amaçlı ise gram altın ve çeyrek altın, tasarruf amaçlı ise Cumhuriyet altını tercih ediliyor. Gram altın, yarım altın ve çeyrek gram altın olarak türevleri de mevcut.

OĞUZ CANAVAR:
Altın fiyatlarındaki son durum yükselişte olduğunu gösteriyor. Çeyrek altına vuracaksak 800 TL çeyrek, gram 470 TL.  Bu ara inişli çıkışlı. Tam olarak bir şey dememiz mümkün değil ama tahmini olarak daha da yukarı çıkacağını söyleyebilirim. Bu sezon Pandemi olduğu için çok da iyi değildi ama yine de bir şeyler oldu. Sezon açıldığı için düğünler yapıldığı için yine de satışlarımız oldu. Eskiye göre biraz daha azdı ama yine de oldu. Artık kış sezonuna doğru giriyoruz. Bu sezon özel günler devreye girer, yatırım yapmak isteyenler devreye girer ve o şekilde devam eder. Sevgililer gününde biraz yoğunluk olur. Ondan sonrası da pandeminin ne olacağına göre şekillenir. O yüzden şuanda net bir şey diyemiyoruz. Bir belirsizlik var tabi ama biz yine de elimizden geldiği kadar işimizi yapıyoruz. İlerisi için bir şey söylemek yanlış olur.

Hasan Sami Er