İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine gönderdiği ek genelge ile düğünlerin yapılmamasına, nikah törenlerinin ise sadece bir saate sığdırılmasına karar verildi.

Organizatör Murat Çağlayan alınan kararların uygulama şeklinin sektör bileşenleri için mağduriyetleri arttırdığını söyledi. İşte Çanakkale Gazetesi’ne konuşan Çağlayan, “Mart ayından beri kapalı olan sektör iki ay çalıştı, yüzde 90 iş kaybı var. Sektörde işletme sahibi, organizatör, müzisyen, kuaför, çiçekçi olmak üzere birçok kişi mağdur oldu. Krediler alındı, Ekim ayında geri ödemeler başlayacak. Tam bir yasak koymak yerine bazı illerde olduğu gibi kolluk kuvvetleri düğünlerde görev yapsaydı, düğünlerin şekline bakılsaydı ve belirli kurallar sıkı uygulansaydı yasaklamaya gerek kalmazdı, kimse de mağdur olmazdı. Lokantalar, restaurantlar, oteller açıkken düğünler günah keçisi değildir, tedbirlerle sezon sonuna kadar Eylül ayı sonuna kadar devam edebilirdi. Sektörde bir çok kişi işsiz ve aşsız kalacaktır” dedi.

İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Corona Virüs Bilim Kurulunun önceki gün düzenlenen toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda 81 İl Valiliğine Covid-19 Tedbirleri konulu ek genelge gönderdi. Genelgede, daha önce valiliklere gönderilen genelgelerle salgının kalabalık ortamlardaki yayılım hızı göz önünde bulundurularak düğün gelin alma, kına, nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin tüm illerde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması, köylerde veya sokaklarda yapılan bu etkinliklerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde saat sınırlamalarının il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenmesinin istenildiği hatırlatıldı.

“SEKTÖRDE YÜZDE 90 İŞ KAYBI VAR”
Çanakkale’de uzun yıllardır organizasyon işleri ile ilgilenen ve sektörü çok iyi tanıyan Murat Çağlayan, “2020 yılında sektör Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül olmak üzere zaten 4 ay aktif iş yapıyor. Mart ayında virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte ise sadece iki ay çalışıldı. Yüzde 90 iş kaybı oluştu. Sektörün tüm bileşenleri bundan olumsuz yönde etkilendi. Düğüncü, işletmeci, müzisyen, organizatör olmak üzere hepsi mağdur oldu. Mart’ta kapılarını kapatan sektör zaten Temmuz’da açıldı. Yüzde 90 kayıp var. Bir organizasyon olurken izinler ona göre ayarlanıyor, hazırlıklar ona göre yapılıyor. Masraflar da cabası. Bir iptal kararı durumunda maddi ve manevi etkilenenler oluyor. Sektör iki ay çalıştı, kreşiler çekildi, çalışanlar borçlu, öte yandan çiftler zaten Pandemi var diye düğünlerinde bir kez ertelemeye gitmişti, ikinci ve hatta üçüncü kez erteleme kararı alama durumunda kaldılar. Çoğu kez de son tarihi Eylül’e aldı, yeniden yasaklar gelebilir düşüncesiyle, işimizi bitirelim diye düşündüler. Bu alınan karar
birçok insanı etkiledi” dedi.      

“DÜĞÜNLERDE KOLLUK KUVVETLERİ GÖREV YAPABİLİRDİ”
“Corona Virüs tedbirleri kapsamında alınan karar mağduriyet yarattı”diyen Çağlayan, “1 Temmuz’da bu karar açıklandığında kurallar daha sıkı uygulansaydı, denetlemeler daha sıkı yapılsaydı, bazı illerde olduğu gibi kolluk kuvvetleri düğünlerde görev yapsaydı, düğünlerin şekline dikkat edilseydi yasaklamaya gerek kalmazdı. Ağustos başında alınan karar, Ağustos sonunda uygulanıyor. Masraflar edilmiş, siparişler verilmiş. Bu durumda komple yasak koymak yerine süre 20 Eylül’e ya da Eylül sonuna kadar uzatılabilirdi. Bu durumda düğüncü, işletmeci, organizatör, çiçekçi de etkilenmezdi. Bu arada en çok etkilenenler müzisyenler oldu, işletme kısmen düğünü yaptı, çiçek yine alındı, siparişler verildi, ama dans, müzik ve oyun olmadığı için müzisyenler bir neci saf dışı kaldı, gelir kaybına uğradı. Mağduriyet var. Yemek kısıtlaması zaten gelmişti, belirli kurallarla ve sıkı denetimlerle, kolluk kuvvetlerinin de gözcülüğünde, bir plan dahilinde Eylül sonuna kadar düğünler yapılabilirdi. Neticede düğünler günah keçisi değil, oteller ve restaurantlar açık, düğünler de tedbirlerle sezon sonuna kadar devam edilebilirdi” şeklinde konuştu.          

Özel Haber: Mine Tarım