İlçe minibüslerinin şehir merkezine girip yolcu indirip bindirmesinin kısıtlaması sonrası vatandaşlardan tepki gelmesi üzerine konu masaya yatırıldı.

Devreye giren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mağduriyetlerin giderilmesi için kooperatif üyelerinin sorunlarını dinledikten sonra,  18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Hasan Ateş ve Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ile bir araya geldi, sorun çözüme kavuştu. Demir, “Alınan il Trafik komisyonu kararı uyarınca, sabah Sabah 07.30 ile 09.00 arasında ve akşam üstü 17.00 ve 19.00 saatleri arasında ilçe minibüsleri Troya Caddesine girebilecek ve belirlenen 3 durakta kendi yolcularını indirip bindirebilecekler. Şehir merkezinde bulunan her iki hastanemize ise çevre yolundan olmak kaydı ile 24 saat yolcu taşıyabilecekler” dedi.

Uzun süreden bu yana Çanakkale Merkeze diğer ilçelerden yolcu taşıyan minibüslerin şehir içine girmemeleri konusunda tartışmalar had safhaya çıkmıştı. İlçelerden merkeze yolcu taşıyan minibüsçüler şehir merkezinin içine de yolcu indirip bindirmek istemesine kanunların ilgili maddesini gösteren 18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ilçe minibüslerinin şehir içine girmelerini yolcu alıp indirmelerini istemiyordu. Tartışma uzun bir süreden buyana yaşanırken kooperatif ilçe minibüslerinin şehir merkezinden yolcu alıp yine şehir merkezine bu yolcuları indirildiğini tespit ettiklerini de ifade etmiş ve konuyu mahkemeye götürmüştü. 18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi mahkemeye götürdüğü konu hakkında ilçe minibüslerinin kanunlar uyarında ancak terminalden terminale yolcu taşıma izinlerinin olduğu hiçbir şekilde şehir içine giremeyecekleri yönünde karar çıktı. Karar bir sürede uygulandı. Şehir içi minibüslerin sadece çevre yolundan 18 Mart Üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanesi ile Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine belirli saatlerde yolcu götürmelerin izin verilmiş ve alınan karar uygulanmaya başlamıştı. Alınan karardan bir süre sonda Corona Virüs salgınının çıkması ile uzun bir süre seyahat kısıtlaması nedeni ile ilçe minibüsleri sorunu olmamıştı. Ancak yeni normalleşme süreci ile birlikte sorun yine gündeme geldi.

BAŞKAN GÖKHAN DEVREYE GİRDİ
Kısa süre önce ilçe minibüsleri Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la bir araya geldi. Sorunlarını aktardı. Başkan Gökhan ilçe minibüsçülerin sorunlarını dinledikten sonra 18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Hasan Ateş ve Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ile bir araya geldi ve sorunun çözülmesi için her iki ismim ile de konuştu.
İlçe minibüsleri ile ilgili uzun süreden buyana yaşanan sorunun bu görüşmeden çıkan sonuç ile aslında çözüme kavuştuğunu ifade eden Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir uzun süreden buyana ilçe minibüsleri ve şehir içi taşıyıcılar kooperatifi arasındaki sorunu anlatarak bulunan çözüm ile ilgili şunları söyledi: “ilçe minibüsleri Troya Caddesi'nden devamlı hastaneye gidip geliyorlardı ve bir de Sabah 07.00 ile 09.00 arasında ve akşam üstü 17.00 ve 19.00 saatleri arasında eski otogarın önüne giriyorlardı, yani eski belediyenin oraya giriyorlardı. Gelişen süreçte halk otobüsleri Kooperatifi ilçe minibüslerinin bu hareketinden dolayı konuyu mahkemeye taşıdı. Karayolu Taşıma Kanunu yani 4925 sayılı kanun der ki taşımacılık terminalden terminale yapılır. Ondan dolayı kooperatif bunları mahkemeye verdi daha doğrusu İl Trafik Komisyonunu mahkemeye verdi. Şehir içi kooperatifi 2 defa bu konuyu mahkemeye taşıdı ve 2 defa mahkeme kazandı bir yürütme durdurma kazandı. Kooperatif yürütmede durdurmayı da kazanınca bu mahkeme kararı uygulansın diye Çanakkale valiliğine yazı yazdı. Valilik konuyu belediye başkanınla görüştü Kooperatif ile de görüştü. Bu görüşmenin ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Hasan Ateş ve benimle konuyu görüştü ve bu konuda görüşlerimizi aldı. Belediye başkanımız “ İlçe minibüslerinin Sabah 07.30 ile 09.00 saatleri arasında bir de akşam 17.00 ila 19.00 arasında Troya Caddesi üzerinde belirlenen duraklarda yolcu indirip bindirmelerine izin verilmesi iyi olur. Çünkü ilçelere giden çalışan insanlar var oradan gelen insanlar bağışlı öğretmenler olsun hemşiresi olsun doktora olsun veya memuru olsun ben kooperatif başkandan rica ediyorum vali beyde böyle olmasını istiyor” dedi. Konuyumahkemeye veren kooperatif tabii ki. Mahkemeyi kazanan ve bu durumdan mağdur olan 18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif. Bu nedenden dolayı böyle bir ricada bulundu belediye başkanımız. Bende kooperatif başkanına sordum sen ne diyorsun diye. Kooperatif başkanı hasan Ateş’ te “Hem Vali böyle istiyorsa, Belediye Başkanımızda böyle istiyorsa Belediye Başkanımızı mı kıracağız” dedi.  Bu görüşmenin ardından vali bey İl Trafik Komisyonu’nu topladı. Alınan il Trafik komisyonu kararı uyarınca, sabah Troya Caddesinde Sabah 07.30 ile 09.00 arasında ve akşamüstü 17.00 ve 19.00 saatleri arasında ilçe minibüsleri Troya Caddesine girebilecek ve belirlenen 3 durakta kendi yolcularını indirip bindirebilecekler. Şehir merkezinde bulunan her iki hastanemize ise çevre yolundan olmak kaydı ile 24 saat yolcu taşıyabilecekler.

“İLÇE MİNİBÜSLERİ ZAMAN KISITLAMASI İSTEMİYOR”
Uzun süreden buyana yaşanan sorun şu an çözüldü gibi gözükse de aldığım duyumlara göre bu saat kısıtlamalarında kaldırılmasını ve şehir içine sürekli girmek istiyorlar. İlçe minibüsleri de yine Vali bey ile görüşmüşler, belediye başkanı ile görüşmüşler. Son olarak da Halk otobüsleri kooperatifi başkanı ile de görüşmüşler. Görüşmelerde vali beyde belediye başkanı da son alınan İl Trafik Komisyonu kararının arkasında olduklarını söylemişler. Yani özetle bu alınan karar gereğince sistem böyle işleyecek demişler.”
 
Ogün İnal