Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillahdiyecek olan balıkçılar, yeni sezondan umutlu. Son hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar bu ay sezonu Corona Virüs tedbirlerini ön plana alarak hazırlıklarını yapıyorlar.

Ağlarını ve teknelerini tamir etmeye başlayan balıkçılar, av sezonuna hazırlanırken 1 Eylül’ de açılacak olan avlanma sezonu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklama yapan Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Uysal av yasağının sona ermesi ile birlikte hem balıkçıların, hem de av yasağının kalkması nedeni le balık fiyatları da düşeceği için vatandaşların da memnun kalacağını belirtti. Uysal, “1Eylül’de avlanma yasağının sona ermesi ile birlikte Çanakkale’ de ve tüm Türkiye’ de balık halleri hareketlilik kazanacak. Av yasağının kalması endüstriyel balık işleme tesislerinin ve pasif durumda bulunan balık hallerinin de hareketlenmesi demek. Bu hareketlilikte dolayısı ile balık fiyatlarında sardalye fiyatlarında, hamsi fiyatlarında, palamut fiyatlarında makul seviyelere gerileme olacağını umut ediyoruz. Böylece av sezonunun başlaması ile tezgahlar balık ile dolacak ve vatandaşlar bu balıkları çok daha uygun fiyatlara alabilecekler” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altın alan Coronvirüs salgını balıkçıları da olumsuz etkilemiş her yıl 15 Nisan’ da başlayan av yasağı Pandemi dolayısı ile kendiliğinden Mart ayının son haftasında başlamıştı. Balık avlanma sezonunu Coronavirüs nedeni ile erken kapatan balıkçılar şimdi 1 Eylül’ de sona erecek av yasağı ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. Birçok balıkçı avlanma malzemelerinin bakımlarını tamamlarken balıkçıların 1 Eylül’de açılacak olan avlanma sezonu ile ilgili hazırlıklarını neredeyse son aşamaya getirdi. Ancak bu avlanma sezonu diğer avlanma sezonlarında daha farklı olacak. Bu ay sezonunu balıkçılar Corona Virüs tedbirlerini ön plana alarak hazırlıklarını yapıyorlar. Artık 1 Eylül’e kısa bir süre kala balıkçılar teknelerini de son bakımlarını yaparak avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül’ ü bekleme ye başladılar. Balıkçılar avlanma sezonunun başlaması ile ilgili hazırlıklara yaparken denizlerimizden de balık bolluğu ile ilgili güzel haberler geliyor. Balıkçıların yaklaşık 6 aydır avlanamaması nedeni ile denizlerin bu süre içerisinde adeta nadasa bırakıldığını ifade eden balıkçılar açılacak av sezonundan umutlu.

“BALIKÇI TEKNELERİNDE SOSYAL MESAFE KURALI MEVCUT DURUMDAN ÖTÜRÜ ZOR UYGULANIR”
“1 Eylül’ de av sezonu açılacak ama biliyorsunuz tüm dünyada ve Türkiye’de etkisi hala devam eden Corona Virüs salgını var” diyen Uysal, “Dolayısı ile 1 Eylül’de vira bismillah diyecek olan balıkçı teknelerinde de bu salgın ile ilgili tedbirlerde alındı ve bu tedbirler denize açılan balıkçı teknelerinde çok iyi ve düzenli uygulanması gerekiyor. Tabii Corona Virüs ile ilgili durumun nasıl şekilleneceği konusunu şu an dünyada hiçbir ülke kestiremiyor. Türkiye’de de bir ikinci dalga beklentisi var. Tabii bu konuda balıkçılar da oldukça tedirgin.1 Eylül’de avlanma için denize açılacak olan balıkçı teknelerinde 25-30 kişi çalışıyor. Tabii avlanma ve ağları atıp yine ağları toplama olsun teknede yaşam olsun çok sıkışık bir alanda çalışıyorlar. Yani bu teknelerde çalışan sayısından dolayı sosyal mesafeyi korumak imkansız neredeyse sosyal mesafe hak getire. Çünkü yaşadıkları ortam bu kuralın sağlıklı şekilde uygulanmasına müsait değil. Ama tabi bu çalışanlar izole oldukları için dışardan bir Corona Virüs kapmış kişi ile temas olmazsa bir sorun yaşanmaz. Ama tabii ki balıkçı teknesine yeni gelen bir tayfada virüs olursa ya da zaman zaman izne giden tayfalardan birinde dışarıda Coronavirüs bulaşırsa  muhtemelen tedbir amaçlı o tekne tayfaları ile birlikte bağlanarak karantina altına alınacak” dedi.

“ÇANAKKALE’ DE BALIKÇILARIN EN ÖNEMLİ SORUNU AVLADIKLARI BALIĞI KARAYA ÇIKARTAMAMAK”
Uysal, “Çanakkale’ de balıkçıların en önemli sorunlarının başında avladıkları balığı karaya çıkartamamak. Balıkçılar avladıkları balıkları bizim bölgemizde Kumkale’ den Kemer’e kadar karaya çıkarta bilecekleri bir yer yok. GESTAŞ iskelelerini kullanamıyoruz. Dolayısı ile ilgili avladığımız balığı karaya çıkartamamak gibi çok ciddi bir sorununuz var. Bir başka sorun ise balıkçıların avladıkları balığı sevk ederken balık yüklü araçlar GESTAŞ gemileri ile bu balığı sevk ediyor ve maalesef  bu sevkiyatı yapacak öncelik hakkımız yok. Bu sevkiyat konusunda büyük sorun yaşıyoruz. Çanakkale’ leli balıkçıların yine en büyük sorunlarından biride Çanakkale’ de av sahalarının çok daralmış olması” diye konuştu. 

“BALIK FİYATLARI 1 EYLÜLDEN SONRA DÜŞECEKTİR”
“1 Eylül ile birlikte büyük balıkçı teklerini denize çıktığında talep ve arz dengesi daha dengeli olacaktır” diyen Uysal, “Bu nedenle de vatandaşlar daha uygun fiyatlarda balık yeme fırsatını yakalayacak.1 eylül itibari ile denize açılacak olan balıkçı tekneleri geri döndüğünde ve depoları balık ile dolu olduğunda bu balık hallerinde de balık fiyatlarının düşmesi anlamına geleceği için bu düşüş perakende tezgahlarında da balığın ucuzlamasını da beraberinde getirecektir” dedi.

Özel Haber: Ogün inal