Çok değil 11 Matta dünyayı kasıp kavuran ve büyük korku yaratan Coronavirüs (Covit- 19) salgını Türkiye’ de de görüldü ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında Türkiye’ de ilk Coronavirüs vakasının görüldüğünü açıklaması ile İçişleri bakanlığı, Sağlık Bakanlığının da onayı ile virüsün hızla yayılabileceği ve vatandaşların kalabalık olduğu cafe, lokanta, kıraathane, restaurant AVM gibi tüm işletmeleri kapattı. Bunun la birlikte 65 yaz ve üzerine sokağa çıkma kısıtlaması yani yasağı getirildi.

Tüm bu gelişmeler olurken Türkiye’ de Coronavirüslü hasta sayısı da arttı. Ancak tüm bu önlemler sadece 1 Coronavirüslü hastanın tespit edilmesi ile alındı. İlerleyen süreçte Coronavirüs’ ün görüldüğü tüm Dünya ülkelerinde olduğu gibi Coronavirüs vaka sayısı Türkiye’de de hızla arttı. Vaka sayısının artması bir ispanya, bir İtalya olur muyuz? Endişesini de beraberinde getirdi. Aslında Türkiye’ de Coronavirüs vakası 1 iken alınan önlemler aslında bir italya, bir İspanya olmamızı engelledi. Alınan Coronavirüs tedbirlerine 7-70’ e herkes uyunca virüsün Türkiye’de ki yayılma hızı kesildi. Bunda yine içişleri Bakanlığının Türkiye’de salgın başladıktan sonra yasakladığı şehirlerarası ulaşımında çok büyük etkisi oldu. Seyahat yasağı virüsün yayılmasını önleyen en önemli kararlardan yani yasaklardan biri oldu.

İLK DÖNEMDE CORONAVİRÜS TEDBİRLERİ EKSİKSİZ UYGULANDI
Çanakkale’ de uzun bir süre Coronavirü vakasına rastlanmazken Çanakkale İl Sağlık İl Müdürü Ali Taşçının basın mensupları ile yaptığı bir toplantıda bir gazetesinin sorduğu “ Çanakkale’ de Coronavirüsu” hayır cevabını vermiş ancak 1 gün sonrada Kepez’ de ilk Coronavirüsten can kaybı yaşanmıştı. Ancak Çanakkale Coronavirüs bulaşan hasta sayısı bakımından Türkiye’de ki bir çok ilden çok daha iyi durumdaydı. Bunun ön önemli sebebi de Coronavirüs önlemlerine ciddi dereceye olan bağlılıktı. Dezenfektan kullanımı, maske takılması ve sosyal mesafeye uymak için ellerinden gelen gayreti gösteren Çanakkaleliler en az vaka sayısı görülen il olarakta Sağlık Balkanı Fahrettin Kocadan teşekkür almıştı. Pandemi sürecinin ilerleyen döneminde ise Türkiye Genelinde de virüslü hasta sayısı ile Covit-19 lu hasta sayısının iyileşme oranlarındaki düşüş, “yeni normalleşme süreci” ismi ile kısıtlama ve yasakların kaldırılmasını da beraberinde getirildi. Ardından seyahat kısıtlamaları da kaldırıldı. Artık yaklaşık 3 ay süren kısıtlama ve yasakların neredeyse tamamı kaldırılmıştı. Yeni normalleşme süreci ile beraber vatandaşlara sık sık Coronavirüs tedbirlerine uyulmasına devam edilmesi yönünde uyarılar yapıldı.

KENT HALKI VİRÜS TEDBİRLERİNİ ÖNEMSEMEYE BAŞLADI
Yeni normalleşme süreci ile beraber kısıtlama ve yasaklar kaldırılırken Pandeminin hemen başında kapanan cafe, kıraathane berber ve kuaförler, lokantalar AVM’ ler restaurantlar açıldı.Bu işletmeler açılmaya başlayınca sokaklarda hareketlilikte arttı. Dönem dönem Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’ de de Coronavirüs önlemleri denetlendi. Ancak yeni normalleşme sürecive seyahat yasağının kalkması yazlık bir kent olan Çanakkale’ye dışarıda n çok sayıda ziyaretçinin de gelmesine neden oldu. Yeni normalleşme sürecinden önce Çanakkale2dew Coronavirüslü hastaların tespiti ve tedavilerinin yapılması için Pandemi (salgın) hastanesine dönüştürülen Çanakkale Onsekiz Mart Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanesinde vaka sayısı sıfırlanmış bu haber kentte sevinçle karşılanmıştı. İşte durumu tersine çeviren olay ise aslında yeni normalleşme sürecine geçişmesi yasak ve kısıtlamaların kaldırılması ile başladı. Sıfırlanan vaka sayısı arttı. Vaka sayısı artıkça Çanakkale sokaklarında Coronavirüs tedbirlerine uyulmamaya başlandığı başta sosyal mesafe olmak üzere dezenfektan kullanımının önemsenmediği ve maske kullanımında yaz olması sebebi ile azaldığı gözlemlendi. Pandeminin ilk döneminde tüm kurallara uyarak kentin Coronavirüse kapana kent halkı şimdi kuralları unutmuş hatta önemsememeye başladı. Coronavirüs tedbirlerini harfi harfi yerine getirmesi gereke ve kapalı oldukları 3 ay süresince adeta isyan eden gıda ürünleri satan birçok esnafında özellikle son dönemde tedbirleri uygulamadığı gözlemlenmeye başladı, kenette bulunan ve Coronavirüs tedbirlerini uygulaya bir çok işetme olsa da Çanakkale’ de gıda satışı yapan işyerlerinde dezenfektanlar garsonların maske takması ve sosyal mesafe malesef unutulmuş durumda. Özellikte gıda ürünü satan işyerlerinde tek kullanımlık malzemelerin kullanılması gerekliliği varken maalesef bu kurala da uyulmadığı, ketçap, mayonez, hardal, acı sos gibi ürünlerin plastik şişelerde herkese servis edildiği, müşterilere plastik kaşık, çatal ve bıçak verilmesi gerekirken bu kurala da uyulmadığı sıkça gözlemleniyor. Tabi bu kural ihlallerine  giyim elektronik ve diğere mağazalarda da rastlamak mümkün. Umarım gereken denetlemeler yapılır ve tedbirlere uymayan esnafa ve vatandaşlara gerekli uyarılar yapılır. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Çanakkale Pandemi hastanesinde de vaka sayısının çok az olmadığı da gelen bilgiler arasında. bir süre önce başlatılan Coronavirüs denetimlerindeki sloganı kent halkına yeniden hatırlamasını temenni ediyoruz ”SAĞLIK İÇİN HERKES İÇİN” lütfen Coronavirüs tedbirlerini unutmayalım…  

Ogün inal