Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtası ile taşımalı sistemde öğrenci taşıyan servislerin çok zor durumda olduğunu belirtti.

Corona Virüs sürecinde zaten çok büyük kayıplar yaşayan servisçi esnafının bir de taşımalı sistemde bir önceki yıla göre aynı işi yüzde 20 daha düşük yapmalarının istenmesi ile sorunların daha da katlandığına dikkat çekerek, “Sorunlar çözülmezse taşımalı sisten hizmeti veren servisçi esnafı açılacak ihalelere girmeyecek” dedi. “Servisçi esnafı geçen sene Milli Eğitim Müdürlüklerinin taşımalı sistem için açtığı ihalelere girdi ve bu ihale öncesinde depozitolarını yatırdı. Ancak servisçi esnafımız geçen sene yatırdığı depozitoları daha geri alamadı” diyen Demir, “u yıl taşımalı sistem ile yine ihaleye girilecek tabii ki yüzde 20 az fiyatla iş yapılacak ve yine depozitolar yatırılacak. Bir de bu kadar para harcadıktan sonra yine okullar açılmıyor. Açılsa da tekrar kapanmayacağı konusunda bir garantide yok. Vaka sayısı artarsa okullar yine kapanabilir ve servisçi esnafı yine çalışamaz. Türkiye genelinde ilk, orta ve lise taşımalı sistem ihalelerine birçok ilde girilmeyecek duyumlarını alıyoruz. Yani servisçi esnafı taşımalı sistem ihalelerine girmeyecek. Çünkü hizmet karşılığında verilecek ücret yüzde yirmi düşürüldü. Çok büyük sıkıntısı var servisçi esnafının. Servisçi esnafının bu sorunlarına hükümet tarafından
çözüm bulunmalı” dedi.

Demir açıklamasında şunları söyledi: “Milli Eğitim Müdürlüklerinin köylerden merkeze “ taşımalı sistem “ diye bilinen eğitim şeklinde öğrenciler, milli eğitim müdürlüğü ile anlaşan servisler tarafından köylerden il ve ilçe merkezlerine taşınıyor ve öğrenciler merkezdeki okullarda eğitim öğretim görüyor. Bu hizmetin karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı servis hizmeti veren esnada ödeme yapıyor. Burada bu eğitim öğretim yılı ile İlgili önemli bir sorun var. Pandemi nedeni ile yarım kalan eğitim yılındaki taşıma ücretleri yüzde 20 indirilerek bu yıl için servisçilere verecekleri hizmet karşılığında ödenecek. Bu servisçi esnafı yaptığı işi yüzde 20 daha ucuza yapacak daha az kazanacak anlamına geliyor. Şöyle bir örnek verelim Pandemi nedeni ile yarım kalan eğitim yılında 100 TL olan taşıma ücreti bu eğitim yılında 80 TL olacak. Bu servisçi esnafı açısından çok büyük sıkıntı. Servisçi esnafı geçen sene Milli Eğitim Müdürlüklerinin taşımalı sistem için açtığı ihalelere girdi ve bu ihale öncesinde depozitolarını yatırdı. Ancak servisçi esnafımız geçen sene yatırdığı depozitoları daha geri alamadı. Bu yıl taşımalı sistem ile yine ihaleye girilecek tabi ki yüzde 20 az fiyatla iş yapılacak ve yine depozitolar yatırılacak. Bir de bu kadar para harcadıktan sonra yine okullar açılmıyor. Açılsa da tekrar kapanmayacağı konusunda bir garantide yok. Vaka sayısı artarsa okullar yine kapanabilir ve servisçi esnafı yine çalışamaz. Türkiye genelinde ilk, orta ve lise taşımalı sistem ihalelerine birçok ilde girilmeyecek duyumlarını alıyoruz. Yani servisçi esnafı taşımalı sistem ihalelerine girmeyecek. Çünkü hizmet karşılığında verilecek ücret yüzde yirmi düşürüldü. Çok büyük sıkıntısı var servisçi esnafının. Servisçi esnafının bu sorunlarına hükümet tarafından çözüm bulunmalı. Coronavirüs sürecinde iş yapamayan ve çalışmayan tek sektör kaldı oda servisçi esnafı.  Birde servisçi esnafının yasal yükümlülükleri çok fazla. Servis hizmetini verebilmek için mecburi ödeme kalemleri çok fazla ve bu ödemeleri yapamazsa hizmet veremiyor. Yolcu sigortası, trafik sigortası, kaskosu, birde yolcu taşıma için gerekli belgelerin alınmasında yüklü miktarda ödemeler servisçi esnafının belini büküyor birde milli eğitim bakanlığının yaptığı yüzde yirmi kesinti zaten büyük zorluk içerisindeki bu servisçi esnafını daha da zor durumda bıraktı. Bu servis sahiplerinin daha konforlu daha güvenli daha modern servis yapabilmek için araçlarını da yüksel krediler çekerek yenilediklerini yeni araçlar aldıklarını da unutmayalım. Kredi geri ödemeleri ertelenmesine rağmen bu kredilerin ödemeleri de geliyor. Tüm bu borç ödemeleri üst üste geliyor.”

KOLTUK ARASI MESAFESİ NEDEN DEĞİŞTİ
“Servisçi esnafı tüm bu sorunları yaşarken, servisçi esnafımızın sıfır aldığı araçlarda koltuk arası mesafesi 62 cm. Servisçi esnafı 5 yıl önce bu koltuk aralığındaki aracı daha iyi hizmet verebilmek için sıfır olarak satın almış daha borcunu ödüyor. Bu servis aracı satın alındığı günden buyana 63 cm koltuk arası mesafesi ile muayene istasyonundan geçiyordu. Ancak geçen yıl ve bu yıl bu 63 cm koltuk aralığı bulunan servis araçları muayeneden geçmiyor. Muayene istasyonunda koltuk aralıklarının 65 cm olması isteniyor. Durum böyle olunca da servis araçları muayeneden geçemiyor.  Bu koltuk mesafeleri konusu ile ilgili yaşanan büyük sorunu da tüm ilgili kurum ve bakanlıklara bildirdik konuyu da yakından takip ediyoruz. Ancak konuyu her yere bildirmemize, milletvekillerine söylememize rağmen sorunun çözümü ile ilgili bir yol alamadık. Gerçekten servisçi, esnafı bir çok yönden büyük sıkıntı içerisinde.”

Özel Haber: Ogün İnal