Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter hesabından yaptığı açıklamayla pek çok faaliyet ve hizmette yılsonuna kadar vergi indirimine gidildiğini bildirmişti. Resmi gazetede yayınlanan kararla birlikte KDV indiriminin uygulandığı sektörlerden birisinin de yeme içme sektörü olduğu kamuoyuna duyuruldu. Karara göre 2020 sonuna kadar yeme içme sektöründe %8 oranında uygulanan KDV yüzde 1’e düşürüldü.
Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit kararı desteklediklerini diğer bütün sektörlerde KDV ve ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğini söyledi. Berkit konuyla ilgili şu şekilde konuştu: “Son günlerde KDV indirimiyle ilgili umutlandırıcı bir şeyler oldu. Biz destekliyoruz başarılı. Keşke yaşamın diğer alanlarında da KDV ve ÖTV biraz daha indirilse. Hem küçük esnaf hem tüketici biraz daha rahatlasa diye bekliyoruz. Olumlu bir davranış ama hemen arkasından doların çok yükseğe çıkması, altın fiyatlarının etkilenmesi buna bağlı olarak diğer temel tüketim maddelerinin de yükseleceğini tahmin ediyoruz. İlk olarak yarından itibaren 16 kuruş akaryakıta, mazota zam geliyor. Mazot demek üretim demek. Yani bu ülkede üretim artmazsa, üretimi arttıracak teşvikler koymazsak ne doları tutabiliriz ne altını tutabiliriz. Ancak üretim olursa, üretimi teşvik edecek projeler olursa bu sistem düzelir diye beklenti içindeyiz.”

Yeme içme sektöründe en çok gördüğümüz işletmelerden biri; dönerciler. Kenan Hasdemir’de çarşıda dönerci dükkanı işletiyor. Kenan Hasdemir bu indirimin esnafa pek bir yararı olmadığını ifade etti. KDV düşürmelerinin kendilerine bir faydası olmadığını söyleyen Hasdemir diğer aldıkları ürünlerden yüzde 18 oranında KDV ödediklerini aktardı. Hasdemir sözlerine şu şekilde devam etti; “KDV indiriminin pek bir yararı olacağını sanmıyorum. İşler zaten zayıf. İşler zayıfken KDV indiriminin pek bir faydası olacağını zannetmiyorum. KDV değil hiçbir şey almamaları lazım. Ne KDV, ne stopaj… KDV düşüyorlar ama bizim diğer aldığımız ürünlerde biz KDV ödemeye devam ediyoruz. Ne anlamı kaldı ki? Ambalaja yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bunun indirilmesi bizim için pek bir şey ifade etmiyor. Bu dönemde devletin kendi esnafına ve vatandaşına elinden gelen desteği ve yardımı yapması lazım. Bununla alakalı hiçbir şey yok. Bir yandan elemana para veriyor, verdiğini söylüyor. Kısa çalışma ödeneği. Diğer yandan da bize elemanı çıkartamazsın diyor. Bizi SSK’ya borçlandırıyor. Aslında elemanın parasını yine biz veriyoruz. Ne anladık ki bu işten? Güya parayı devlet veriyor elemana bin küsur lira ama ben eleman başına elemanı çıkaramadığım için 1200 lira devlete SSK ödüyorum. Nasıl olacak bu? O yüzden de KDV indirimi falan bunlar bana hikaye geliyor. Hiç almaması hiçbir şeyden almaması gerekiyor. Aksine destek vermesi lazım. Vergiyi ötelemek diye bir şey yok. Bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz. İleri ki zamanda ben bunu almayacağım taksitlendirdim diyebilir ama adamın uykusu kaçtıktan sonra 2-3 hafta bunu ödemeye çalıştıktan sonra pek çok küçük esnafın kendisini toparlamasına imkan görmüyorum. Sıkıntılı günler, zor günler. Devletin bu dönemde destek olması lazım ama ben öyle bir şey görmüyorum.”

Dilvin Altıkardeş